Resepi: Lasagna

Lasagna


Kali nih aku nak share resepi Lasagna. dah lama tak buat benda nih. last sekali buat masa duduk umah lama kat Larkin 10 tahun yang lepas. Mmg lama gila tak buat Lasagna nih. Sebab malas n leceh. Tah camner haritu boleh rajin plak kan. So kat sini aku share resepi Lasagna daging/ayam. Selamat mencuba!

Bahan-bahan
Sos Bechamel 200 ml
Sos Bolognese 400 ml
Kepingan Lasagna kering 250gm
Air Ais 2 liter
Mentega 50gm
Parmesan 150gm
Sos Tomato 1/4  cawan dipanaskan

Sos Bechamel (sos putih tuh) - untuk 200 ml
Mentega 80gm
Tepung 10gm
Serbuk pala 1 cubit
Susu segar 200ml
Garam n Lada hitam secukup rasa
Cara-caranya:-
 Cairkan mentega didalam periuk. Masukan tepung n kacau sampai sebati.
Panaskan periuk satu lagi dengan susu segar dan masukkan serbuk buah pala, garam n lada hitam sampai mendidih. Campurkan dengan tepung n mentega dah kacau tanpa henti di atas api perlahan selama beberapa minit (Kepekatan akan bertambah jika sukatan tepung ditambah). Kacau sampai jadi pekat mcm sos.

Sos Bolognese - untuk 1 liter
Daging kisar - 500 gm
Lobak merah 80gm dikupas dan didadu
Saderi 80gm dicincang
Bawang besar 80gm dikupas dan didadu
Bawang Putih 20gm dikupas dan dicincang
Bouquet garni (Thyme, Bay leaves & sage)
Minyak Zaitun 50 ml
Pes tomato 100gm
Tomato yang dikupas kulitnya (ikut suka berapa)
Air rebusan daging 1 cawan
Garam dan lada hitam secukup rasa
(kalau malas guna jer Prego Sos Tradisional - cuma tambahkan daging, lobak merah, saderi, bawang besar & bawang putih jer yg lain semer dah lengkap tapi nak buat sendiri, kat bawah nih cara-caranya)
Cara-caranya:- 
Panaskan minyak dan goreng saderi, lobak merah, bawang besar dan bawang putih. Masukkan daging kisar dan bouquet garni. Pecah-pecahkan daging  supaya tak berketul. Tuangkan air rebusan daging dan biarkan menyejat. Masukkan garam dan serbuk lada hitam dan pes tomato, tomato yang dikupas  dan sedikit air. Tutup dan biar masak selama 2-3 jam. Kemudian ketepikan bouquet garni.

Cara-cara membuat Lasagna
Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah.
Sapu tin pembakar dengan sedikit majerin.
Letakkan sedikit sos Bolognese didasar tin pembakar kemudian susun satu lapisan lasagna kering di atas.
Lepastuh letakkan sos Bechamel dan parutkan parmesan.
Ulangi step lapis melapis tuh sampailah sos dan lasagna habis.
Pastikan setiap lapisan ditutup dengan kepingan lasagna dan sos.
lapisan terkahir mesti ditutup dengan sos dan parmesan.
Bakar selama 10 minit.

Siap! dan boleh dipotong dan dihidangkan.

Selamat mencuba!

Comments

Popular posts from this blog

Resepi: Mi Telur Goreng

Resepi: Bihun Goreng Putih

Tersirat