Resepi: Botok-botok Johor
Botok-botok antara makanan kegemaran aku. mmg susah lah nak jumpa botok-botok yang sodap. eh tapi korg tau tak apa tuh botok-botok. Botok-botok nih salah satu makanan kegemaran orang-orang Johor. makan time panas2 ngan nasi panas perghhhh sodap. tapi kena tgk jugak kalau botok-botok nih dibuat dgn ikan tengiri segar n ulam2 yg segar n rempah yg betul mmg gerenti sodap lah. aku selalu beli botok2 nih kat pasar tani. tapi skrg nih org tuh tak jual plak. arituh kemas2 barang boleh jumpa plak resepi botok-botok nih yg aku dapat dari johor tourism.
Bahan-bahan
2 ekor ikan tenggiri
8 ulas bawang merah (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2 halia muda (tumbuk)
1 sudu teh jintan manis (sangai & kisar)
1 sudu teh jintan putih (sangai & kisar)
1 sudu teh ketumbar (sangai & kisar)
2 biji buah keras (kisar)
1/2 cawan asam jawa
1 atau 2 sudu besar lada kisar
(bahan2 rempah ini boleh diganti dgn rempah kari ikan)
daun pucuk ubi
daun kaduk
daup pokok teh
daun sekentut
daun tengek burung
pucuk labu, pucuk betik
daun pisang (untuk membungkus)
(boleh tambah ulam yg lain tapi pucuk ubi adalah bahan utama. ulam2 dihiris halus)
Cara-cara:
Ikan boleh digoreng dahulu or tidak perlu digoreng (sedap kalau tak goreng)
tumiskan bahan2 yg ditumbuk sehingga garing serta lada kisar dan apabila naik bau, masukkan rempah yang sudah dikisar.
tumis hingga separuh garing kemudian masukkan sedikit air asam jawa, garam, serbuk perasa & gula (ikut rasa. masak hingga naik minyak dan sederhana kering.
layukan daun pisang
letak ulam2 atas daun pisang n letakkan sedikit kuah atas ulam2. letak ikan atasnya dan tutup ikan dengan kuah. letak ulam2 atas kuah yg ditutup ikan dan bungkus daun pisang.
panaskan kukus dan kukuskan ikan yang telah dibungkus sampai masak.
Comments
Post a Comment