Posts

Showing posts from December, 2010

Jalan-Jalan Cari Makan 1

Image
Lama betul aku xupdate blog nih. Rasa macam malas jer skrg nih. Byk habiskan masa dgn tgk tv n tido (tido sbnrnya terlebih). Kalau dulu aku boleh stay malam2 tgk tv ke, berchatting ke (zaman dulu xda fb so layan ler chatting) takpun bergayut kat telefon ke tapi bila dah tua2 nih (eh dah tua ke aku nih) rasa malas lah plak. Balik kerja dah penat tgk tv kejap lepas tuh tv tgk kita balik. Nasib baik aku tgh single mingle so gayut2 tuh mmg xda dalam list life aku skrg nih.

Sapa yg kenal aku mesti tau aku nih suka makan. Aku makan jer semua makanan asalkan HALAL so aku nih mmg jenis xkisah makanan negeri mana or negara mana tekak aku mmg boleh masuk. Sbnrnya aku nak promosi satu gerai sarapan pagi kat JB nih. Gerai Akak nih jual makanan org2 timur semenanjung macam nasi dagang and nasi kerabu. Nasi lemak pun ada juga n kuih muih. Macam nasi dagang kat atas tuh mmg marvelous! cuma skrg nih akak tuh x buat acar timun tuh xsempat agaknya. Nasi Kerabu dia pun sama mmg  n kalau dia buat sekali…

h . a . r . i . b . e . r . s . a . n . t . a . i

Image
Tadi pagi aku pergi menonton wayang cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah arahah Mamat Khalid. Hahaha mmg best n kelakar lah. Sapa2 yg tgh mood sedih2 pegi ler tgk mesti lepas tgk cerita nih terus ilang mood2 sedih tuh n lagi satu support sikit cerita melayu kita especially cerita2 Mamat Khalid nih mmg best byk mesej tersurat dan tersirat. Cuma kalau watak Que Haidar n Ac Mizal dalam cerita Zombi Kg. Pisang tuh ada mesti lagi best cerita nih. Johan Raja Lawak pun kelakar gak. Apa2 pun aku mmg kasi 5 bintang utk cita nih mmg kelakar + seram dari awal sampai abis.
Apa2 pun utk hari nih jer duit aku kopak RM150++ belanja anak2 saudara n AKAK aku tgk wayang huhuhu. Buat anak2 saudaraku doa2kan makcik mu ini sentiasa dimurahkan rezeki ek hihihi

Happy Ice Cream Cake to Me!

Image

Resepi - Roll out cookies

Image
Nih resepi biskut utk post fancy cookies aku tuh resepi nih aku cedok dari website Wilton dimana aku ubah sikit2 sbb kalau guna original resepi tuh mau boleh kena kencing manis makan biskut tuh hehehe Roll out cookies

225 gram butter
250 gula kastor
1 biji telur
1 1/2 sudu teh vanilla
305 gram tepung diayak
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

*kalau doh lembik tambah sikit2 tepung sampai boleh jadi doh tapi jgn byk sgt nanti biskut keras
Panaskan oven 200celcius. Masukkan butter bersama gula kastor ke dalam mangkuk. Pukul hingga kembang. lepas tu pukul telur & vanilla. Masukkan tepung gandum dan uli hingga membentuk doh. Canai adunan msetebal 1cm. Cetak mengikut bentuk yang disukai. Susun atas dulang pembakar yang telah digris dengan mentega atau minyak masak. bakar 6-7 minit Lepas biskut sejuk baru boleh paipkan icing ikut design kesukaan masing2 resepi icing iaitu Royal Icing plak:-

2 telur putih
2 lb gula aising (Not all may be used)
1 tsp lemon juice
Large bowl
Handh…

Aku redha...

Image
Nampaknya maybe bukan rezeki aku kot... Aku masih belum diizinkan-Nya utk menjadi tetamu-Nya. Kena redha bila visa lmbt approved n tarikh kena postponed. Maybe lepas cuti sekolah yg mana tidak bersesuaian dengan jadual akak aku. Apa-apa pun aku dah berbincang dgn akak aku. Kalau tarikh yg travel agent aku bagi tak sesuai, kami akan postponed ke tahun depan bulan may/june untuk umrah/istanbul. Insya Allah.. moga2 kali ini hajat aku dimakbulkan Amin...

Kebizian + kemalasan yg melanda diri ini

Image
Lama gila aku  tak update blog aku nih. Bukan xda idea tapi tiap kali aku bukak laptop aku n bila terpandang bookmark kat mozilla aku nih terus idea mencurah2 datang tapi bila aku dah bukak facebook tetiba plak idea2 aku tuh melayang2 keluar daripada kepala otak aku. Kekadang bila marah tuh terus teringat blog, konon-konon nak melepaskan geram lah tuh bila bukak facebook jer terus melayang2 marah aku ilang ehehe
Aku nih bukan boleh lama2 depan laptop/pc dah lah kat office seharian mengadap PC so kena rehat2 lah bila kat rumah lagi pun doktor aku x kasi dok lama2 depan laptop/pc nih. Nanti kena 'serangan' macam dulu sapo nak hantar aku ke spital eheheh kita rehat dulu masa utk menonton siri Ahmad Durrah!