Posts

Showing posts from September, 2015

Kripap Sartin!

Image
Kripap Sartin. Ske ati je mamak ni eja. Dulu 50 sen sekarang dah naik 80 sen. Semua benda dah naik. Tapi ok gak lah 80 sen karipap inti penuh. Besar lak tuh kira makan kenyang lah gak. Tapi aku tak brp gemar karipap restoran mamak.
Karipap yang ni aku tak pasti kat mana. Tapi memang sedap. Rasanya kat area bukit kempas. Selalunya bos aku yang belikan. Intinya penuh n ada telur separuh. Karipap telur namanya. Katanya karipap nih famous masuk suratkhabar. 
Tapi jangan ler jual karipap inti angin ngan bawang ye? tapi claim karipap sardin. Lebih baik jual karipap kecik tapi inti padat daripada karipap besar tapi inti angin je.

Kau kalau aku cakap bodoh kang marah pulak

Memang nak sangat up satu status 'berbalas pantun' kat Facebook. 
Tapi nanti aku nih jadi 2 kali 5 macam dia jugak.
Nasib baik ada blog boleh luah kat sini
Nak up status tuh pandang kiri-kanan dulu anak-anak. Jangan tunjuk sangat status yang menunjukkan kebodohan dan kesombongan sendiri. 
Ya, aku tahu ko ada mak bapak. Kerja pulak tuh. Boleh lah tanggung makan minum ko kalau ko tak kerja pun. 
Orang suruh kerja dibawah level kelayakan ko tuh sementara jer. Cari duit poket. Sekurang-kurangnya ko ajak awek ko g dating takde lah pakai duit mak ko.
Takde sapa suruh ko kerja selama-lamanya yang ko ckp tak setaraf dengan kelayakkan ko tuh.
Sampai bila mak bapak ko nak tanggung makan minum ko? Bayar duit internet ko? 
Alasan tersendiri ko tuh, alasan ko nak berjaga malam-malam main game kan? kalau aku jadi mak ko dah lama aku hempas laptop ko tu kat lantai. 
Kalau ko tak puas hati dengan nasihat kitaorng nih diam-diam je dah lah. Aku ni macam orang tua ko jugak, kena hormat.
Nasihat y…

KFC Breakfast

Image
Aku dah lama tak makan breakfast KFC. Salah satu sebab kenapa aku jarang makan KFC breakfast cos ada restoran tertentu dia tak jaga kualiti makanan. Bagi roti keras kalau baling kat dinding pun boleh pecah. Sebenarnya breakfast KFC lagi sedap daripada McD. Dulu ingat lagi KFC ada nasi lemak KFC. Sedap. Sambal nasi lemak KFC masa tu memang sedap. Tah kenapa KFC stop dah menu nasi lemak KFC tuh. Cuma bab kualiti tuh aku kurang gemar sikit bila breakfast nih. 
So haritu adalah aku dah tak tau nak makan apa, so aku singgah ler KFC nak beli breakfast nih. Nampak ada menu nasi. So aku takde tanya terus beli. Dah lah tamak beli yang dua ketul ayam. So aku igtkan nasi lemak, sekali nasi ayam daaaa makan ngan sambal nasi lemak hihihihi. Tapi lapar punya pasal kita bedal jer lah ye. Sodap gak makan nasi ayam dengan sambal nasi lomak.
Lagi satu bubur KFC pun sedap jugak ye. Tapi time breakfast je ada.

Ini bukan iklan berbayar.

Gute Nacht!

Image
Dulu (sekarang pun masih lagi wajib) masa belajar kat UiTM, pelajar degree diwajibkan untuk mengambil subjek bahasa ketiga selama 3 semester.  Bahasa pertama dah tentu Bahasa Melayu. Untuk course aku memang wajib amik 3 semester Bahasa Melayu. Bahasa Kedua semestilah Bahasa Inggeris. Hanya ada masa 1st semester BEL berapa aku dah lupa ekekek College English namanya. Susah tahap gaban. Belajar grammar. Bahasa ketiga pulak ikut pilihan masing-masing.
Masa daftar kat fakulti terkedu gak sebab kena belajar 3rd language. So kitaorg pegi ke Pusat Bahasa UiTM yang sekarang dah dikenali sebagai Akademi Pengajian Bahasa nak gi daftar kelas bahasa. Kat UiTM memang wajib amik 3rd language. Kalau tak amik tak boleh grad. Cadangnya nak register kelas bahasa Perancis. Sekali penuh dahhhh. Nak amik Mandrin kena campur dengan budak-budak engine. Masa zaman aku belajar tengah hangat dengan drama telenovela nih. So igt nak register kelas Spanish Language, sekali pun penuh gak. Yang kosong tinggal baha…

Sleep Studies

Image
Beberapa hari yang lepas aku ada appointment dengan salah sebuah Klinik Pakar kat General Hospital kat JB ni. Alah klinik pakar yang selalu aku pegi since 2012 yang banyak aku pos kat sini.
Actually appointment aku lepas raya haritu. Tapi memandang tarikh appointment aku kena dengan tarikh orang nak audit kat office aku, so by hook or by crook aku mesti tukar tarikh appointment tuh. Alhamdulilah lepas pujuk rayu akhirnya aku dapat tukar. Tapi lewat sikit bulan September. Tapi before tuh kena bising dengan nurse-nurse kat situ sebab aku stop satu ubat ni sendiri. Aku terpaksa stop sebab ubat tuh buat aku pening kepala sampai nak hantuk kat dinding. 
So bila tarikh appointment datang beberapa hari yang lepas, aku mula seram sejuk. Kalau korang ingat lagi aku memang takut nak jumpa sorang doktor pakar nih. Sebab dia garang. Kalau berat aku tak turun abislah kena jerit. Aku pulak sampai mempertimbangkan untuk stop dari jumpa doktor terus. Tapi bila fikir abis-abisan, ahhhh pekak kan teli…

Being single is not easy

Image
Sejak akhir-akhir ni rasa macam malas nak taip kat blog nih. Tapi takmau lah sampai satu bulan takde pos apa-apa macam bulan Julai lepas. Nanti aku takda apa-apa memori untuk bulan itu. Ini kan open diari aku.
Ramai orang ckp single ni life dia sgt mudah, senang, tiada tanggungjawab n macam-macam lagi. Well bukan untuk aku. Kadang-kadang aku rasa orang yang berfamily kehidupan dia lagi mudah berbanding jadi single. Mungkin bab tanggungjawab pada anak n suami itu kadang-kadang nampak agak berat tapi sebenarnya mudah sebab mereka mempunyai pasangan untuk bergantung antara satu sama lain. 
Tapi tak boleh ckp aku tak ada tanggungjawab and life aku sangat easy.
Kadang-kadang orang yang dah ada family selalu amik kesempatan dengan orang-orang single macam aku. Jangalah macam tuh. Sedih tau bila cakap aku balik cepat pun bukan ada sapa tunggu kat rumah. Aku pun ada family yang tunggu aku balik. Mak, kakak & anak saudara.

Bukan nak musuh dengan orang berfamily tapi kadang-kadang seseteng…