Posts

Showing posts from July, 2016

Petua Minggu Ini: Hair Loss

Image

Jodoh dan pertemuan di tangan Allah...

Banyak dah aku baca cerita bab-bab jodoh ni kat Facebook. Macam-macam cerita.
Aku selalu ingatkan kat orang-orang yang terdekat ngan aku, kalau family bakal mertua tak boleh terima kita, lebih baik kita lupakan sahaja hasrat nak masuk dalam family mereka.
Bukan nak give up gitu jer, tapi dah banyak cerita yang aku baca bila mertua tak boleh terima menantu. Nanti sendiri yang terseksa. Kalau jenis mak mentua yang boleh lembut hati takpe. Sekali dapat hati yang keras macam batu? Susah.
Bakal mentua pun satu, kenapa lah nak cerewat sangat pilih menantu. Bersyukurlah ada orang nak anak kamu.  Bakal menantu kamu pun ada pekerjaan yang tetap n insya Allah doakan boleh jadi imam kepada anak kamu. Dan yang paling penting anak kamu diterima dan disayangi oleh bakal besan kamu.
Sedih aku baca rintihan anak kamu di media sosial. Mengharapkan ibu bapanya lembut hati menerima pilihan hatinya.
Mungkin ini satu dugaan yang bakal kamu hadapi, wahai anak. Sama ada dugaan ini akan mempunyai hikmah dis…

Cerita Bulan Puasa

Image
Bulan puasa tahun ni tak ada cerita menarik. Semuanya pada aku berjalan sangat pantas. Tak terkejar rasanya. Tiba-tiba jer dah nak masuk penghujung Ramadan. Nak buat entry pun dah malas. Tapi banding dengan last year lagi teruk. Bulan Julai langsung tak ada entry. 

Mat Ayip last year banyak cekadak bila time puasa. Balik sekolah jer nak buka puasa. Tak tahan lah. Hauslah, nak mati lah macam-macam alasan. Padahal dah pukul 6 petang. Tapi tahun ni alhamdulilah. Tak ada sepatah pun keluar daripada mulut dia, mintak nak buka puasa. Maybe last year dia tak berapa nak matang. Yelah baby akhir tahun lambat matang sikit. Cuma ada satu hari masa puasa kedua jer tergeliat sikit. Boleh pulak curi-curi makan kit kat. Hihihi kena caught red handed terus tak berani dah lepas kena 'sekolah' ngan mak dia huhuhu.

This year baru pertama kali amik bubur lambuk kat kilang kicap cap kipas. Dah berbelas-belas tahun kot kilang kicap ni tiap-tiap hari bulan Ramadan bagi bubur lambuk percuma tapi kitao…

Petua Minggu Ini: Asthma/Asma

Image

Petua Minggu Ini: Cataracts/Katraks

Image

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Image
Salam semua. Hope aku tak terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan ampun maaf jika ada kesalahan dan kesilapan ketika aku berblog. 
Lama tak berblog. Seriously memang tak ada mood nak tulis2 ni. Tapi ada waktu rasa macam nak menulis sangat-sangat, tapi bila dah layan youtube terus dah tak ingin nak tulis. 
Hari ni kebanyakan orang dah start kerja. Sama lah ngan aku. Tapi tak boleh blah rasa bengang tak dapat cuti still ada lagi bila nampak kawan aku. Apakahhhh???
Tapi lepas tuh rasa cam tersedar buat perangai bodo macam tuh. Terus bermuhasabah diri. Semua yang terjadi ada sebabnya. Takpelah redha kan jer lah. Rezeki masing-masing kan. 
So lepas marah dengan perangai diri sendiri, aku dah buang jauh-jauh perasaaan bengang tuh. Rasa tah macam apa-apa aku tadi. Cam budak2. Hihihihi

Petua Minggu Ini: Vertigo/Gangguan Keseimbangan

Image

Petua Minggu Ini: Grey Hair/Rambut Beruban

Image