Posts

Showing posts from January, 2012

Tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain

Image
Firstly nak congrats kat M. Nasir, Budi Hekayat n Hafiz sbb menang AJL ke 26. mmg diorg deserved to win. pada sapa2 yg tak setuju tuh sila hayati lagu awan nano tuh bebetul. sgt touching ok. sedih pun ada dgn lirik dia yg sgt meaningful tuh. Hafiz pun deserved to win best vocal. aku tak nampak kat mana dia kepit vokal dia tuh.
so mcm mana weekend korg? ada yg cuti seminggu dari chinese new year mesti malas nak pegi keje kan? smlm ujung minggu aku pegi jalan-jalan ke pontian n benut. sajer jer bawak mak aku pegi tgk kg tempat tumpah darah dia. kat kg mak aku da takde sapa2 dah. tinggal pakcik aku 2 orang yang masih bujang. pepagi lagi dah keluar. mula2 pegi breakfast kat pontian dulu baru proceed ke benut. selagi exora abg aku belum jual lagi boleh lah guna g jalan2 hehehe. kalau tak, nak pegi mana2 kena pakai 2 kereta. bila balik kg nih rasa mcm sunyi jer sbb da takde sapa2. sekitar kg tuh pun sunyi. satu rumah ke satu rumah jauh2 plak tuh. yelah org2 tua kebanyakkan dah takde. yang …

Saya dah beli. anda bila lagi?

Image
Pre-Opening annual pass promotion Legoland Malaysia sudah dibuka untuk jualan. n harga yang ditawarkan diorg nih very limited time only tau. harganya RM195 utk dewasa dan RM150 utk kanak-kanak or warga emas. kalau takde discount harganya RM275 utk dewasa dan RM210 utk kanak-kanak or warga emas. annual pass nih boleh digunakan dari tarikh dibuka sampai tahun 31 Disember 2013. Legoland nih dijangka dibuka dalam bulan oktober 2012 so ada lebih kurang setahun lebih boleh keluar masuk sesuka hati dengan menggunakan annual pass nih. so sebagai warga JB aku mmg tak lepaskan peluang lah beli annual pass nih. so pada sesiapa yang nak beli tuh boleh pegi website legoland malaysia yer. actually mmg berbaloi2 kalau beli annual pass nih. cuma kalau yg anak2 ramai tuh mmg pening gak kepala nak membelinya. kat bawah nih ada beberapa picture progress Legoland Malaysia yang aku pinjam dari website Super325.



kalau korg lalu jalan yg belum bukak lagi antara Horizon Hills ngan Nusajaya (lalu dgn atas ri…

Esok dah kerja ke?

Image
Kejap jer kan masa berlalu? tup tup dah nak masuk akhir bulan Januari. n secara tak langsung cuti 4 hari pun dah nak abis. esok dah kena keja. boooooo. tapi aku rasa esok nak g keje jalan masih belum jem lagi kot. sekolah masih cuti n byk office yang cuti seminggu. so camner korg abiskan cuti 4 hari korg tuh? ada yang balik kampung, ada yang go holiday or ada yg kahwin musim2 cuti nih kan? takpun ada gak yg dok umah jer tak buat apa2 sambil goyang kaki tgk tv. aku plak tak kemana. cuti2 nih igt nak berehat. tapi tuhlah hari2 aku keluar ada pegi shopping n ada plak g kenduri kahwin office mate aku. smlm balik dari Jusco aku mulakan operasi pembersihan tingkat 2 rumah aku. penat ok. dah mcm kapal karam dah rupa tingkat 2 rumah aku. oleh kerana aku nih allergic ngan habuk maka pada hari nih aku telah pun demam n selsema. dalam demam2 tuh kena paksa gak ngan akak aku ikut dia gi Mydin Anjung Nusajaya. penat ok. kalau korg demam pun tak ingin nak keluar kan? duduk kat umah tido lagi sedap…

Resepi: Pulut Panggang

Image
Kali nih aku nak share resepi pulut panggang yang aku dapat masa baca blog orang. masa kecik2 dulu arwah bapak aku selalu beli pulut panggang kat satu gerai pasar tani kat jb nih. masa tuh pasar tani masih kat  tempat letak kereta Wisma Persekutuaan sebelum diorg pindah ke tempat letak kereta stadium larkin tuh. kat gerai tuh lah satu2nya yang jual pulut panggang inti serunding ikan. mmg marvellous gila pulut panggang tuh. bila dah tua bangka nih tetiba terigt balik kesedapan pulut panggang nih. nak cari mmg susah sbb kebanyakan pulut panggang kat jb nih inti serunding kelapa. sekali tuh ada lah plak aku terbaca blog resepi pulut panggang inti serunding ikan. rupanya2 pulut panggang nih pulut panggang terengganu yang dikenali Pulut Lepa. so apa lagi ahad lepas aku try lah buat pulut panggang nih. wahhh allhamdulilah jadi pulut panggang aku. ada lah rasa sikit2 mcm aku makan masa kecik2 dulu. kalau korg nak try buat Pulut Lepa nih boleh klik kat sini. aku jamin resepi nih mmg resepi y…

Life begins at 40? ye ke?

Image
Semalam birthday abg aku yg ke 40 tahun. igtkan abg aku n family tak dtg umah aku cos mak n ayah mentua dia nak dtg. so aku duduklah goyang kaki kat umah sambil menonton cerita korea kat channel OneHD tuh. sebelum tuh akak aku mak kepada tong sampah kurus dah tanya aku siap2. kalau ada makan2 dia nak dtg hari sabtu. kansel hari ahad. plan nya aku nak try masak mee udang hari ahad masa diorg dtg. akak aku si mak ayip plak nak kuar pegi kenduri kahwin. sekali plak ada org tekan loceng umah plak. rupa2nya family abg aku dtg. hari ahad petang jer baru mak n ayah mentua dia sampai. terus aku ngan akak aku plan masak pulut kuning n spaghetti bolognese. tapi aku lah yg kena masak sbb dia nak g kenduri kahwin. so berdesup lah aku kuar gi cari barang. masa nih first time bawak exora abg aku yg kat shanghai tuh. mcm best plak. boleh bawak gi kerja nih hehehe.
aku masak sambil2 tgk cerita korea three sisters tuh sampai kena sound ngan mak aku heheh. mak aku tanak pulut tuh sbb aku mmg fail bab …

Disaat aku mencintaimu...

Image
ok! ok!. aku tau aku nih lembab pasal lagu2 nih. lagu yg dah nak dekat 2 tahun popular baru aku nak tau kewujudannya. yelah aku bukan dgr radio yg korg selalu dgr tuh. huhu. aku tau lagu nih pun dari cerita Dingin Lavender. bila dgr lagu nih terigt kat sesorang.... nak2 ayat mula2 lagu nih. hmmmmmmm
mengapa kau pergi mengapa kau pergi disaat aku mulai mencintaimu berharap engkau jadi kekasih hatiku malah kau pergi jauh dari hidupku
menyendiri lagi menyendiri lagi disaat kau tinggalkan diriku pergi  tak pernah ada yang menghiasi hariku di saat aku terbangun dari tidurku
mmg pergi terlalu jauh..... semoga Allah mencuri rahmat ke atas rohnya... Al-Fatihah...

eeeee geram tau!

Image
Best sgt ke agaknya rampas suami org ek? aku nyampah tull lah bila tgk pompuan yg suka2 rampas suami org nih. dah lah perampas pastu buat mcm isteri lelaki tuh plak rampas dari dia. geram betul aku tgk pompuan2 mcm nih. kalau ada depan aku pompuan2 mcm nih nak jer aku sepak. pastu sepak sekali ngan lelaki yg mudah sgt jatuh cinta ngan pompuan lain. padahal dah ada bini n anak2 yg berderet2 kat belakang. mmg lah dalam Islam dibenarkan poligami. tapi kalau zaman skrg nih mmg jenis yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang apa cer? lain lah kalau mcm salih yacoob. dia takpe gaji puluh2 ribu. tapi ada pompuan mmg tak nak poligami. suruh dibuangnya isteri tua. spesis nih mmg takde maaf bagimu lah. aku mmg tak respek pompuan spesis nih. tahap dia lebih hina dari binatang najis mughalazah tuh. bayangkan lah suami org yg ko kejar tuh ada anak bini. dah lah ko tak nak berkongsi. ko paksa plak lelaki tuh buang perempuan yg selama nih ada kat sisi lelaki tuh time susah n senang. lelaki…

Astaghfirullah

Image
aku memohon ampun Ya Allah, Tuhan penerima taubat
aku memohon ampun Ya Allah, daripada segala dosa-dosaku
wahai Tuhanku, tambahkan kepadaku ilmu yang berguna
dan berikanlah kepadaku, amalan yang dimakbulkan
dan kurniakanlah kepadaku, rezeki yang meluas
dan terimalah taubatku, dengan taubat nasuha
aku memohon ampun Ya Allah, Tuhan penerima taubat
aku memohon ampun Ya Allah, daripada segala dosa-dosaku

Walaupun pahit ku telan jua

Image
Lama betul tak update blog nih. kalau update pun bukan ada org nak baca pun kan? kalau takde org yg baca ngape aku tulis lagi ek? org baca ke takde org baca ke peduli apa aku nak tulis gak. actually aku takde mood nak menulis. mcm2 skrg nih ada dalam kepala otak aku. pasal kerja mmg yang paling top sekali lah. no wonder result aku tak berapa baik masa pegi check up kat Klinik Pakar Hospital Sultanah Aminah khamis yang lepas. mmg down sgt2 bila doktor pakar bagitau result blood test n urine test aku. pastu blood pressure aku plak naik. nyaris2 nak kena admitted. next appointment adalah ujung bulan nih. doktor suruh aku jumpa pakar endokrin. 
actually aku plan nak amik time leave jer bila appointment2 kat klinik pakar nih. sbb spital nih dekat lah jugak ngan opis aku n aku ada berderet2 lagi appointment nak pegi dari bulan nih sampai lah bulan 4 nanti. so kiranya lepas 2-3 jam aku keluar boleh lah masuk opis balik n kerja. appointment aku ada yg pukul 10, pukul 11 n aku berkorban naik …

2011 Highlights - Part 2

Image
sambungan dari post 2011 Highlights - Part 1

July bulan dimana aku 'berperang' dgn jet lag. org tak pernah travel jauh2. yelah bila separuh daripada bulan june, aku bangun seawal 2.30 pagi. so berminggu2 jugak body aku nak terima waktu kat Malaysia.
August Ramadhan datang lagi! bulan yang ditunggu muncul kembali. allhamdulilah aku dpt menyempurnakan rukun Islam yang ketiga dengan sempurna. Hari Raya tahun nih sgtlah meriah sbb buat kali pertamanya cucu2 aku beraya dgn kitaorg. bulan rezeki lagi. allhamdulilah.
September bulan yang bercampur baur. ada gembira ada sedih. gembira - open house hari raya, majlis marhaban n bergembira dgn abg n akak2 aku serta anak2 saudara aku kat fun fair, sedih - aku kena refer kat klinik pakar Hospital Sultanah Aminah. pegi klinik sbb lain tapi sakit lain plak yg dpt. takpe sakit tuh tandanya Allah sayang.
October
bulan sedih. makcik aku (akak mak aku) telah kembali ke rahmatullah. semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya. al fatihah. bulan nih …

2011 Highlights - Part 1

Image
Post pertama utk tahun 2012. jom mengenang semula tahun yang telah ditinggalkan, 2011. so apa pencapaian or kenangan korg untuk tahun 2011? untuk aku mcm2. ada sedih. ada yg gembira. dalam banyak2 tahun aku paling suka sgt tahun 2011. nak tau ngape? meh aku cerita ikut mcm timeline kat facebook yg baru tuh.
January aku mulakan tahun 2011 dgn keadaan yg agak pokai (sama mcm skrg nih tahun 2012 hihi) tapi dalam pokai tuh ada gak duit nak pegi Universal Studio Singapore.
February masih pokai lagi tapi ada niat lagi nak ikut org pegi Universal Studio Singapore. yelah org dah pelawa. tiket free plak tuh. ikut jer lah.
March takde yang menarik bulan nih. celebrate besday anak saudara yg comel. tapi masa bulan nih lah aku da tak berapa pokai sgt. mula mengumpul kekayaan semula (wakakakak tak boleh blah statment)
April bulan nih pun takde yg menarik. highlight utk bulan nih pegi sukan tadika anak saudara aku, azwa. bulan nih jugak boleh dikatakan bulan rezeki aku ngehheeeeee.
May celebrate hari i…