Posts

Showing posts from April, 2012

Resepi: Kentang Bakar

Image
Dah lama tak share resepi kan. kali nih nak share resepi kentang bakar yg family aku selalu buat bila ada bbq. so lepas dah malas nak buat bbq (sbb leceh sgt masa nak membersihkan) kitaorg guna oven jer lah yer. actually kalau tak nak potato nih kering boleh wrap ngan aluminum foil. tapi disebabkan aluminum foil telah habis n malas nak g kedai so aku just baked mcm tuh jer lah. 
Bahan-Bahan:-
Kentang saiz yg besar - kalau boleh beli kentang US Potato tuh tapi mmg mahal ler (ketang direbus sampai empuk) keju cheddar
bahan inti:-
Daging cincang (kalau 20 biji kentang daging cincang dalam 600 gm) 2 ulas bawang putih n 2 ulas bawang merah - ditumbuk satu sudu serbuk kari sedikit daun saderi garam secukup rasa

My favorite monkey!

Image
3 bulan yg lepas aku dah mengelabah sikit bila Picnik buat announcement yg website tuh tutup for good. abih tuh camner aku nak produce gambo2 yg lawa guna picnik. so mula lah aku cari alternatif lain. siap kirim2 org suruh cari cd pirate photoshop. lagi gila aku dah nak terbeli lesen yg sah untuk photoshop. seb baik aku sabo kalau tak terbang beratus2 duit aku. yelah aku bukan suka sgt pakai pirate2 nih. actually aku sanggup beli software yg ori walaupun kadang2 harganya beratus2. so aku survey2 lah kat website photo editor mana yg best n yg boleh pakai. actually Picnik nih bukan tutup terus tapi dia ada kat google + under creative tools. so mmg boleh guna Picnik nih dari sana. cuma takde collage semer tuh lah. cuma yg lecehnya kena bukak google plus n upload picture kat sana. pastu effectnya pun da tak banyak sgt dah. bila ujung2 picnik nak tutup diorg pun ada wat suggestion photo editor kat website picnik tuh. n seriously mmg sgt2 awesome ok picture editor nih
PicMonkey!
Walaupun co…

It's hard to be me

Image
Harini client aku sent parcel from US. bila bukak jer parcel tuh ada satu bau keluar. bau American. aku notice bau nih masa abg aku baru balik dari US. so mmg bau nih melekat dalam kepala otak aku. n setiap kali aku dapat parcel dari US mesti aku akan bau nih. setiap negara mesti ada bau yang berbeza kan? mcm aku gi Istanbul aritu. pun ada bau gak. tapi yg aku suka sekali bau masa kat Makkah n Madinah. rindunya aku ngan bau Makkah n Madinah. aku wonder gak bau Malaysia macam mana lah agaknya kan? kita nih mmg tak boleh bau Malaysia sbb dah hari2 bau. lain lah kalau kita da lama tak balik mesti ada satu bau. 
Orang mesti pelik ngan aku kan? follower takdelah byk mana. 20 orang pun tak sampai. blog nih pun tah ada org baca ke tidak. tapi aku still rajin menulis lagi kan. aku tetap teruskan tulis kat blog nih sbb nih lah satu2nya tempat utk aku utk luahkan apa yang terbuku dalam kepala otak aku. nak tulis kat facebook mcm dah tak best. kalau apa yg aku luahkan org tau sapa aku. n tuh mm…

wishlist 3.0

Image
Ok time2 ekonomi aku tak memberangsangkan nih boleh plak aku berangan pasal benda nih plak yer. Seriously aku mmg da tak tahan sangat dah nih. hati aku pun dah berdebar2 jer. jiwa aku mmg da sgt kacau walaupun ada seribu satu masalah pasal $$$$ dalam kepala otak aku. mandi tak basah tidur tak lena makan tak kenyang (yelah tuh). siang malam asik terbayang2. adehh rasa mcm tak tahan nak msk meminang jer cinta lama aku nih. biarlah org kata perigi cari timba. yg penting dia dpt bagi aku kepuasan yer. heheheh nak tgk gambar cinta lama aku? meh tgk kat bawah nih

. . . .
jap.. cari dulu gambar cinta lama aku nih....
. . . .
eh mana plak gambar nih
. . . .
ok dapat dah
. . . .
tadaaaaaaaa benda yg aku nak pinang

terigt last year aku ada post pasal wishlist ipad nih. nih dah nak dekat setaun si ipad nih masih belum ada dalam gengaman aku. sampai dah keluar The new iPad lagi. hari2 aku dok belek website apple malaysia. dah mcm org angau tgh bercinta hari2 belek gambar boipren. tapi aku belek …

Mee Goreng Basah

Image
Allhamdulilah aku masih mampu berdiri di atas kaki aku sendiri... terima kasih atas rezeki-Mu

Dah hutang tuh bayar jer lah

Image
Kenapa kita hidup kena berhutang? yelah kalau tak berhutang tak dapat lah tempat tinggal, kenderaan n macam2 lagi kan benda2 keperluan dalam hidup kita. tapi kita mestilah beringat. bila kita berhutang mestilah bayar kan. takkan bila dah dapat apa yg kita nak kita tinggalkan jer gitu. kesian orang yang kena menanggung hutang tuh. cerita pasal hutang nih, aku ada banyak kisah hutang. kekadang bila ingat cerita pasal hutang nih macam2 perasaan yang timbul. rasa geram ada, marah, menyampah, sedih n macam2 lagi lah. yang tak bestnya orang yang berhutang tuh lah yg selamba jer. pemiutang plak yang naik segan nak mintak hutang.
boleh dikatakan skrg nih aku sgt2 stingy. pengalaman lalu mmg betul2 mengajar aku. kalau orang nak pinjam pun aku ckp takde or tak boleh walaupun mmg aku ada pun. bukan nak menipu ke apa. dah selalu sgt kena tipu. orang kalau berhutang mmg susah nak bayar. kita plak yg mcm mengemis nak mintak. kalau kena mcm aku nih penyegan orangnya mmg selamat lah duit tuh burn. d…

I almost gave up

Image
Smlm mmg aku hampir nak berputus asa. kerja byk sgt. kalau tgk meja aku mmg tunggang langgang. bersepah-sepah. rasa mcm dah tak tertanggung jer lagi. aku da bosan nak memikirkan pasal fail2 aku kat opis. balik rumah pun masih terpikir2 lagi. aku da buat ke. dah lepas date ke. lepas aku taip pasal benda nih tak pasal2 aku cek sistem nak tgk notice yg aku dapat dah expired ke belum. baru cuti satu hari dah mcm apa. belum lagi cuti berhari2. mmg pening kepala sbb aku da rasa masa cuti 2 minggu harituh. tapi time tuh keje aku takdelah byk sgt mcm skrg. nih aku terpaksa bawak balik kerja buat kat rumah.
khamis harituh aku ada appointment utk ultrasound. actually ultrasound abdomen aku. pakar radiologi ckp liver n spleen aku membesar (enlarged) so aku kena tunggu next month bawak result tuh pada pakar endokrin yg aku nak jumpa tuh. allhamdulilah kidney aku ok. tapi tak jangka lah plak hati n limpa aku ada problem. so balik jer dari spital mula lah aku menggoggle n mengkaji punca2 liver n s…

Kota Iskandar, Nusajaya

Image
Kota Iskandar pusat pentadbiran kerajaan negeri Johor. cantik. mcm Putarajaya.  tapi kawasan sekitar still byk hutan lagi. maybe bila Legoland bukak mesti meriah kat sini.

Yahooooooo!

Image
Sebelum apa2 aku nak jerit yahooooooooooooooooooo cuti aku approved. walaupun time genting tgh banyak keje nih bos aku tetap bagi aku cuti. yelah aku bukan nak ber hu ha hu ha pun. nak pegi spital ko. ada check-up yg tak sudah2 tuh. tiap2 bulan ada plak tuh. kali nih nak scan buah pinggang plak. next month pun ada lagi. tapi terpaksa amik full day off sbb aku selalunya penat n letih kalau pegi spital. lagipun time bila lagi aku nak amik cuti kan. time raya? jgn harap lah. abih public holiday yg wajib tuh mmg tong2 lepas tuh aku kena keje yer. kena berkorban utk org yg ada kampung. aku takde kampung sbb umah aku lah kampung wakakaka. 
so camner mengacam tak gambar kat atas nih. sejak akhir2 nih bos aku rajin dok belanja makan. kekadang  tuh dia nak belanja timing tak kena. time aku ada kerja urgent lah diajaknyer kitaorg g makan. tapi kata orang rezeki jgn ditolak musuh jangan dicari tull tak? ikut kan jer lah. orang nak belanja. jimat sikit duit makan tghari aku. aku nak order lamb c…

Esok hari Isnin ye!

Image
Datang lagi hari minggu ek? apa2 pun aku paling suka minggu nih sbb aku akan bercuti dua hari yer. itu pun kalau dapat lah ek. nak buek apo aku dgn cuti ek? rabu nih da tentu public holiday kan. tapi khamis aku kena gi HSA utk buat scan perut. tgk buah pinggang plak. adeh mcm2 kan aku nih. nak buek mcm mana. igt tak post title aku Last Goodbye tuh? mmg masin jari aku sbb mmg last goodbye pun. last goodbye kat klinik  pakar perubatan tuh jer lah. kat kad rawatan aku tuh dah tulih discharge lagi dari klinik pakar perubatan tuh. walaupun aku tak berapa pueh ati lah ngan situasi aku kat situ masa harituh. mcm byk result ujian2 aku yg dah buat takde. hari tuh makan ubat n amik darah mcm sia2 jer. dah lah mula2 fail aku tak dijumpai. maleh lah nak byk tanya. kalau kena orang lain tuh mesti dah bising. nasib baik aku nih penyabar orangnya. tapi takde lah last goodbye sgt yer. aku kena jumpa pakar endokrin plak. bab nih yg paling menyampah sbbnya dari bulan januari arituh kata nak refer aku …

Puteri Harbor, Nusajaya

Image
Tempat persinggahan kapal. sapa2 yg baru frust nak cari tempat yg tenang. boleh pegi sini. free takde bayaran

Life live, lesson learned, never trust anyone

Image
Skrg nih aku dilanda sindrom malas. malas sgt2 cuma rasa nak tidur, tidur n tidur jer. main cityville kat fb pun da rasa mcm da malas. macam nak quit jer main cityville. aku rasa aku banyak sia-sia kan hidup aku. dalam kepala otak aku skrg nih mcm2 aku pikir. kekadang tiap2 malam sampai tak boleh tidur memikirkan masalah yg tgh berlegar dalam kepala otak aku nih. rasa2 mcm boleh boleh mati stress pikir benda2 mcmnih. mesti ada org suka aku mati kan sbb dapat kesenangan atas kematian aku. kekadang aku terpikir gak kenapa org tuh buat aku mcm tuh. bukan dia da tau ke aku nih ibaratnya mcm 'time bomb' bila2 masa boleh meletup? ke memang sengaja nak buat aku stress? bila stress darah aku kan naik tinggi menjulang n apa2 pun boleh berlaku.
kekadang aku rasa menyesal sgt bekorban utk orang lain. aku sanggup pun bukan apa. darah daging aku sendiri juga. tapi walaupun darah daging kenalah consider aku nih mcm mana. ye aku boleh tolong tapi aku bukan nya kaya gaji pun kecik jer. kalau…