Posts

Showing posts from May, 2012

Amarah muko buku

Image
Korang mesti ada facebook kan. sekarang nih datuk2 n nenek2 pun dah ada facebook. sebab tuh si mark zuckerberg tuh kaya raya. jadi billionaire. mmg tak sia2 lah bini dia tegur si mark masa tunggu turn msk toilet. 9 tahun lepas tuh jadi bini billionaire ko. mesti pompuan yg dump si mark nih dalam cerita sosial network tuh nyosal tak sudah2 sampai skrg ekekekeke.
tapi aku bukan nak cerita pasal mark zuckerberg tuh. korg pernah tak baca status kengkawan korg yg marah org post status or game or apa2 apps lah kat news feed facebook. well tadi ada lah aku baca status sorg makhluk Allah nih dok marah kengkawan dalam fren list dia post mcm2 apps kat news feed. yelah bila apa yg kita post kat wall kita mcm status ke gambo ke or apa2 ke akan keluar kat news feed jadi makhluk Allah nih mula lah naik angin sbb kononnya menyemakkan news feed dia.
excuse me hello!! suka hati dia lah nak post apa2 yg dia suka. dah tentu tuh acct facebook dia yg punya. yg ko nak marah2 org tuh nak post apa tuh dah k…

Cerita seminggu

Image
Lama gak aku tak merepek kat blog nih ek. Sejak akhir2 nih mcm malas betul lah. balik rumah jer dah penat. pastu bila bukak laptop plak mcm prob. sikit. bila bukak facebook mula lah dia meragam. couldn't find lah. kena restart laptop baru boleh. dah mcm2 aku buat mcm clear cache pun tak jalan gak. merajuk kot laptop aku sbb aku skrg asik guna yg satu lagi tuh jer.
Seminggu nih mcm2 berita yg aku dgr. terkejut, marah, malu, terkesima, tergamam huh semuanya ada lah. tak sangka betul lah aku. semoga mereka yang terlibat itu bersabar saje lah yer. aku pun tak tau nak ckp apa. nak cerita kat sini terlalu sulit lah plak. aku pun ada masalah aku sendiri. isnin lepas g check-up ngan pakar kat HSA. dah lah terbgn lambat. pastu bila sampai nombor aku tak panggil2 lagi. nombor yg lepas2 aku da dipanggil dulu. Alhamdulilah. walaupun dah tension mcm tuh. blood pressure aku tak naik. turun sikit. setakat nih takde yg buruk utk result liver n spleen aku tuh. cuma yang merisaukan aku skrg nih hi…

Cengeng kah aku?

Image
Tak tau lah sejak dua menjak nih atau sejak dah msk umur 30an nih aku nih cepat sgt emo. sikit2 nak nangis. stress sikit jer dah nak nangis. tapi aku suka nangis. kekadang bila2 stress tuh sedap dpt nangis. lepas tuh mcm lega sikit kepala otak n dada aku. mcm satu benda berat dapat lepas. sejak2 nih aku cepat sgt stress. dah lah isnin nih aku ada appointment ngan pakar kat HSA. jgn naik darah aku sudah lah. kekadang aku rasa mcm nak jer suruh dr. admitted aku msk wad. boleh relax sikit. tapi relax ke aku? silap2 ada gak aku curi2 keluar g office sbb ada jer keje yang tak sudah2 tuh.
tadi aku nangis lagi. kalau igt balik rasa mcm nak gelak pun ada. rasa mcm stress sgt jer. payah betul nak cuti ada je keje. bila time aku nak cuti ada je keje2 urgent nak buat. igt lepas jumpa doktor boleh lah aku balik rumah tidur kasi relax mind n body dulu. hmmmmm nampak gayanya mmg tak boleh lah yer. aku kena g keje lepas tuh. sighhhhhhhhhhhhhhhh

tapi ada advantage tau bila kita nangis2 stress kat op…

Kelajuan itu membunuh!

Sejak 2 hari nih waktu pagi di JB dibasahi dgn hujan. Ada sekali aku boleh plak terbgn pukul 3 pagi sbb tak boleh tidur terkejut dgr bunyi guruh. terus terigt aku tgh charge bateri iPad hehehe terus cabut wayarnya. kalau kena sambar mau nangis aku hihihi. Hujan mmg sgt lebat pagi selasa hari tuh n mintak2lah hujan yg sgt lebat itu akan turun pada pagi sabtu n ahad. 
So bila dah hujan nih korg tau lah kan jalan licin. bila dah jalan licin ada plak org yg tak sayang nyawa nih bawak kereta mcm apa. Jalan2 kat JB nih bila time2 pagi nih mmg sgt2 sesak. ngan kereta n motorsikal. motor jgn ckplah. beribu2 menuju ke Spore nak g keje. n skrg nih pun org spore dah ramai yg duduk JB. Kita nih actually mcm pegi ke medan perang masa nak g keje. Gi medan perang bawak mesinggan, bom or apa2 yg sewaktu dgnnya. tapi g keje? bawak kenderaan yg mcm bom jangka. silap sikit boleh bawak maut.

Sejak aku drive n pindah rumah skrg nih, dah byk accident yg aku tgk. pulak tuh jalan yg aku lalu tuh mmg bz sgt2…

Makan-makan: Hari Ibu

Image
Last year hari ibu mmg agak meriah sikit lah. meriah ngan makanan hehehe. ngan ketam n kek semer. tapi taun nih kitaorg buat simple2 jer. n kali nih buat lagi cepat dari last year. last year lambat seminggu. bukan hari ahad tapi hari sabtu. alah tak semestinya kan hari apa2 pun boleh tak semestinya ahad haritu je kan. aku igt nak beli kek tapi akak aku kata tak payah lah plak. takde sapa makan dia ckp. mmg hari tuh mmg simple jer akak aku n aku masak laksa johor, abg aku plak beli murtabak n akak aku mak kepada tong sampah kurus bawak tembikai n buah laichee. kiranya tahun nih serba sederhana jer lah.
hari ahadnya plak kitaorg keluar ke Aeon Tebrau City. pegi menziarahi kedai Machines lagi heheh. kali nih akak aku plak nak beli iPad. jelesnya dia beli yg ada 4G tuh. selamat iPad aku sbb ayip da boleh main iPad mak dia hehehe. kalau tak asik gaduh ngan dia jer hihihihi
apa2 pun rasanya nak plan something utk birthday mak aku this year. aku igt nak kumpulkan semua adik beradik, menantu…

Selamat Hari Ibu

Image
Selamat hari Ibu, mak.  Semoga mak sentiasa sihat dan dipanjangkan umur hendaknya. Insya Allah. kitaorg sayanggggg mak!
dan juga buat semua ibu2 terutamanya akak2 aku, akak2 ipar aku n anak2 saudara aku yg da jadi ibu, anda memang the best!

The backup plan

Image
Nih bukan nak cerita pasal movie backup plan tuh. tapi lebih kepada financial lah. kita nih patutnya mesti ada backup plan. yelah kita tak tau apa2 akan jadi kan so kenalah sediakan payung sebelum hujan. lagi2 untuk orang2 yg mcm aku. byk hutang2 nak kena bayar. aku plak bukan suka bayar hutang2 nih selepas due date. buat apa membazir duit bagi bank extra duit kan? walaupun late penalty tuh baru takat 20-30 sen  kalau 360 bulan lewat dah berapa kan?

kita nih mmg perlu ada plan utk buat back up. simpanan dalam bank or apa2 amanah saham or tabung haji amat2 diperlukan masa kita sesak or apa2 jadi pada kita. tapi aku nak cerita pasal back-up plan lain. kebanyakan bill2 or loan2 kan due date nya on or before 1st day each calendar month kan. so utk org2 mcm aku nih yg kadang2 dpt gaji kadang2 lepas 1hb. so mmg perlu plan back up bagi mengelakkan tertangguhnya tanggungjawab anda untuk membayar hutang2. bila aku dapat gaji setiap akhir bulan aku tak pernah usik duit tuh. duit tuh aku peram …

Bila nafsu menguasai segala2nya ~ Astaghfirullah

Image
Aku rasa semua mesti da tgk video yg tgh hot skrg nih kat facebook n youtube. Sedih aku tgk video tuh sampai meleleh air mata aku. kenapa lah nak lepaskan geram kat baby yg tak tau apa2 tuh. Ya Allah apa nak jadi agaknya ngan dunia skrg. sifat kemanusiaan dah takde dah. binatang pun tak buat kat anak dia mcm tuh. nih dah kategori syaitan nih. Kalau betul pun pompuan nih meroyan takkan yg dok panggil ira2 tuh tak pegi amik jer budak nih. apa lah nasib baby nih ek? sedih tgk baby nih menangis. buat suami2 yg ada isteri tuh jaga2 lah anak isteri anda. jgnlah bagi tekanan kat isteri. jadinya. mcm nih. selalunya meroyan nih terjadi bila suami2 tak amik peduli ngan isteri tuh yang jadinya isteri tertekan. buat isteri2 plak kalau ada masalah jgn lah ikutkan perasaan sgt. beristigfar byk2. jgn sampai syaitan berbisik kat hati pastu ini lah jadinya. ikutkan sgt nafsu amarah.

satu yg aku pelik sgt apa fungsi si perakam video nih n org yg dok panggil ira2 tuh. takkan nak tgk baby tuh mati baru …

Jalan2 pegi makan!

Image
Sapa ada tgk iklan kat paper or tv ke Pizza Hut yg terbaru. sgt menggoda ok menu2nya. camnih lah best byk pilihan menu. takdelah makan pizza semata2 heheh. so sabtu haritu lepas jer beli iPad kitaorg pun menuju ke Jusco tmn u jb nak g pizza hut. jusco tebrau city mmg lah ada pizza hut tapi kitaorg nak makan tempat yg dekat ngan umah kitaorg. lagipun jusco tebrau city tuh besar. mak aku tak larat nak jalan g pizza hut nun kat hujung sana. mula2 igt nak beli barang dapur sikit tapi bila mengenangkan hari sabtu adalah hari tanpa plastik so kena lah batalkan sajer hasrat murni utk membeli-belah di jusco yer.
Italian herb chicken chop tuh mak aku yg punya. dia tak makan byk pun sbb dia dah kenyang makan mushroom soup (mcm chicken soup jer) yg diorder dalam satu set menu chicken chop tuh. so anak dia yg last nih lah yg makan chicken chop dia tuh. sbb anak dia nih tak selera nak makan spaghetti yg kat atas nih. katanya rasanya sgt 'strong' mmg kureng msk ngan tekak dia. dinasihatkan…

Akhirnya!

Image
Lepas seminggu lebih angau aku tak sudah2 akhirnya sabtu 5/5/2012 wahai encik iPad ekau sah menjadi hak aku!. manyak susah ooo mau cari ini ipad terbaru kat JB nih. mau cari yg betul2 authorize reseller. yg aku tau kat Machines Jusco Tebrau City jer. tmpt lain kat danga city mall ada satu kedai. tapi byk forum aku g ckp kat Machines jugak yg terbaik. lagipun Machines ada facebook diorg sendiri. sonang nak cek iPad nih ada stok ke tak kat kedai diorg. hari2 aku cek kat facebook machines nih si iPad yg baru nih available tak. jusco tebrau city pun diorg baru restock hari smlm (jumaat). smlm setiap jam aku cek mintak2 jgn lah sold out iPad nih. 
so apa lagi pepagi sabtu aku dah siap2 g jusco tebrau city. ikut plan aku nak kuar kul 9.45 gitu. kira nak jadi first customer ler. takut ooo nanti abis. sekali leh plak kuar kul 10 lebih. seb baik akak aku yg drive laju sikit. ngan jem lagi kat highway pasir gudang tuh. sampai jer kedai tuh aku g ler belek2 iPad yg display tuh. terus kena marah…

Selamat hari buruh!

Image
kepada semua warga buruh2 seMalaysia 
SELAMAT HARI BURUH!
or dalam english
HAPPY LABOUR DAY!