Posts

Showing posts from July, 2011

Maybe some people are just SUPPOSED to be alone

Image
Setiap manusia kat dunia ni telah dijadikan Allah berpasang-pasangan. masa kita belum lahir dah tertulis sapa jodoh kita. tapi aku tertanya2 sapa ek jodoh aku? kenapa aku masih belum berjumpa dengan pasangan yg Allah sudah tentukan sebelum aku dilahirkan kat dunia ni. aku terima qada n qadar Allah. maybe jodoh aku belum sampai lagi or jodoh aku sudah mati. masa aku pegi Makkah dulu aku teringin sgt nak ada life time partner yg sah. sbb aku tgk org buat umrah suami isteri sweet sgt. masa saie pegang2 tangan. yang lelaki bawak isteri n anak2 dia. tapi bila aku balik Malaysia lama kelamaan keinginan aku tuh semakin ilang bila tiap2 hari aku cermin diri aku sendiri. layak kah aku? kekadang org mcm aku nih tak layak utk dicinta dan dicintai n org mcm aku nih cuma layak utk disakiti dan dihina. kalau orang yg tak kuat semangat mmg takkan keluar rumah or pegi mana2 tapi bagi aku, aku hanya pekak kan telinga buat selamba. kenapa salah ke jadi  org mcm aku? orang mcm aku nih takde hati n pera…

Semoga Berjaya Harimau Malaya!

Image
hitam kuning, hitam kuning, hitam kuning, go tiger! go tiger! skrg nih dalam kepala otak aku asik main ulang2 lagu parody J.J n Ean dari Hitz.FM morning crew jer. lagu khas utk skuad Harimau Malaya. actually tak brp ske sbnrnya aku ngan lagu tuh menggangu otak aku betul ler (sorry yer jj n ean). apa2 pun mlm nih Malaysia akan berdepan ngan Singapore selepas kita kalah masa kat spore sabtu yg lepas. harap2 skuad Rajagobal nih jgn kasik satu gol pun kat skuad tak berapa nak asli tuh. kalau xda pemain2 yg betray negara asal diorg sendiri tuh mmg tak menang ler spore. semoga Malaysia menang 5-0 malam nih!

MALAYSIA BOLEH!
tapikan actually aku tak berani nak tgk bola malam nih takut kena sakit jantung ngeeeee n tapi mintak2 match mlm nih astro ada siarkan kat supersport HD.
nih ler lagu parody yg tgh peningkan kepala aku. apa2 pun i love both of you lah JJ n Ean!

Catatan Perjalanan Day 5 - 7 : Friday - Sunday, 10th - 12th June 2011 (Part 1)

Image
Ok jom sambung cerita daripada perjalanan day 4 yang aku post arituh. Untuk post kali nih aku compile kan dalam dua bahagian sebab aku cuma ada 2 hari stgh jer kat Madinah. sedih sgt sbb tak puas pegi Masjid Nabawi. Lebih kurang pukul 2 pagi lebih aku telah dikejutkan oleh stewardess utk pakai seat belt sbb flight dah nak landing. rasa macam baru jer aku tido dah nak sampai. tepat2 jam 2.30 pagi aku landing kat airport madinah. takde perbezaan masa antara Turki n Arab Saudi. Time nya sama n utk flight nih aku naik Boeing. ngeri ok masa nak landing. sbb plane dia kecik tak mcm A330 yg aku naik dari Spore - Istanbul arituh mmg tak terasa sgt. Aku rekemen kalau sesiapa nak pegi Umrah better naik direct plane terus pegi Madinah daripada turun kat Jeddah sbb kat Madinah tak berapa sibuk mcm kat Jeddah. Kat sini Imigresen dia pun tak berapa strict n tak sombong mcm kat Jeddah. Kat Madinah org2 dia sgt friendly berbanding kat Jeddah. pasal Jeddah nanti aku cerita masa post nak balik nanti. …

Bajet Duit Raya *faint*

Image
Puasa belum sampai lagi tapi aku dah kira bajet duit raya. kelakar kan? tapi tuh ler kena bajet awal2 so takdelah aku over spend nanti. camnih lah nasib kalau anak saudara ramai. aku ada 23 orang anak saudara dan empat orang cucu saudara (bukan cucu pd cousin aku ek tapi original cucu2 abg aku ler). tapi 3 orang anak saudara aku dah kerja so diorg aku boleh tolak dari list bajet duit raya. tapi tambah plak 4 orang cucu (isk dah tua ek aku jadi  'tok' da) n aku juga bagi duit raya berbeza kat anak2 saudara aku n cucu2 aku . jgn marah anak saudara ku sila baca post makcikmu ini sampai abis.

Actually aku bahagikan pada dua group, satu group yang dah study kat IPT n satu lagi group yang masih sekolah menengah, rendah, tadika or yang masih belum sekolah lagi. tiap2 taun list yang masuk IPT makin lama listnya makin panjang. tuh yang pening kepala aku. ada 9 orang nih. selalunya group nih aku bagi lebih berbanding group lagi satu sebab diaorg kan study kat IPT so duit tuh mmg diorg …

Edisi Video: Sekumpulan orang asing tunggu bot di Sea of Marmara

yeay! boat sudah dtg penat tunggu. sakit ooo kaki berdiri.

Syabas Malaysia!

Image
Walaupun kalah 0-1 kepada Chelsea malam tadi, pada aku tetap 0-0 sebab gol Chelsea tu adalah gol yang dirompak dari Malaysia (alah gol kesian jer tuh penat2 dtg dari jauh takkan dapat telur plak kan). Walaupun nih bukan skuad kelayakan Piala Dunia yang akan lawan Singapore esok, tapi tetap main dengan disiplin yang tinggi sampai Chelsea kena kerja keras nak dapatkan gol. Apa-apa pun aku harap skuad Rajagobal esok dapat mengatasi Singapore 3-0!
Satu saja Oleh Syed Riduan Ahmad dan Khairil S IswanBlues menang melalui gol kontroversi Drogba 10 minit sebelum tamatHAMPIR sempurna! Itu gambaran tepat untuk menerangkan corak permainan skuad pilihan kebangsaan kendalian Ong Kim Swee ketika tewas 1-0 di tangan Chelsea pada perlawanan persahabatan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi.Chelsea yang menurunkan semua pemain handalannya dalam perlawanan yang disaksikan lebih 80,000 penonton itu, terpaksa bekerja keras sebelum dikurniakan gol tunggal kontroversi pada minit ke-80.Pada babak …

Catatan Perjalanan Day 4 - Thursday, 9 June 2011

Image
Hello cik awan? bila mau abis post lahhh. dah sebulan ekau balik, baru ko post day 4 jer? haishhh ini ler nasib org bz mcm aku (bz ngan tido). kena curi2 masa nak post sambungan day 3 nih. oklah tanpa membuang masa dan tenaga terus ke cerita pada hari keempat perjalanan aku kali nih. hari keempat nih actually adalah hari last aku di Istanbul (last ke?) kira last ler. last tour. untuk hari last nih Laleh suruh kumpul pukul 11 kat lobby n kena check-out kan diri masing2 dari hotel sebelum kul 11. tepat2 jam 11 pagi abg sergio (akak aku panggil ronaldo) iaitu driver bas dtg amik semer bag2 n rombongan orang malaysia nih untuk lawatan terakhir dan seterusnya bawak ke ataturk airport untuk perjalanan ke Madinah. untuk hari keempat nih si laleh pegi bawak kitaorg early lunch dalam pukul 11.30 pagi ke restoran yang lain. bukan restoran yang biasa aku pegi hari kedua n ketiga tuh. restoran nih terletak berdepan ngan pasar ikan istanbul (xda rupa pasar pun) n view kat area restoran nih sgttt …

Edisi video: Pagi di Istanbul

Ini ler suasana pagi di Istanbul, Turki. View depan hotel aku. n ini lah antara area Old City. time nih pukul 6 pagi n pekerja2 perbandaran dia dah sibuk sapu sampah2 time nih n siap cuci lagi jalan tuh. rasa nya diorg mmg buat keje pagi before jalan tuh bz dgn org n kenderaan. jb patut contoh cara kerja mcm tuh. especially area tmpt keje aku. kotor ok! org ramai pun xda kesedaran sivik buang sampah merata2.

edisi makan-makan

Image
sempena besday abg aku minggu lepas, abg aku dgn pemurahnya belanja kitorg satu family makan kat restoran chicken chop rm5 yg femes kat JB nih. aku bab2 makan nih mana leh ckp takleh. rezeki jgn ditolak  musuh jgn dicari beb hehehe. so beramai2 ler kitorg pegi ke restoran pemes itu dengan kereta masing2. tapi kesian kat abg aku sbb aku tak beli kek. lagi pun besday dia da terlepas pun (nak cover ler tuh) hahaha boleh lupa plak. actually aku igt mkn kat tgh ramai2 orang (aku kan penyegan sikit) segan ler nak bawak kek. sekali rupanya kat situ ada bilik khas utk ditempah oleh sesiapa yg nak buat event makan2 kat situ mcm gathering ker, besday party apa2 ler yg korg nak buat dalam group yg ramai tapi kena tempah dulu ler. bilik nya pun sgt selesa ada aircond lagi. bagus utk buat party yg berbajet sederhana. sbb ciken chop kat situ pun baru rm5 jer.

actually nih ler first time aku makan kat sini. yg nih cawangan selepas gerai kat hutan bandar. tapi kat hutan bandat tuh mmg pack sgt orang…

sakit gigi

Image
Dalam byk2 sakit aku paling tak suka bila sakit gigi dtg. da lama aku tak kena sakit gigi nih. dulu sakit gigi pun sbb gigi bongsu nak tumbuh. skrg nih gigi aku tgh sakit. sakitnya pulak dtg2. sbb aku minum air batu tanpa straw akhirnya gigi aku sakit balik. sakit nih rasa mcm nak buat mcm kartun mr bean jer cabut gigi pakai dawai letak kat pintu. nak gi dentist takut susah nak cuti. nak mkn ubat tahan sakit tak baik utk kesihatan anda dalam jangka masa panjang. so? tahan jer lah azab yer.
dahlah sakit gigi. backbone aku sakit tak baik2 lagi azabbbb bila aku nak gi spital nih.

Catatan Perjalanan Day 3 - Wednesday, 8 June 2011

Image
Ketemu lagi kita ya diedisi catatan perjalanan hari yang ketiga. seperti yang tuan2 dan puan2 sedia maklum post ini adalah kesinambungan dari post catatan perjalanan day 2. Hari yang kedua di Istanbul, si Laleh or org2 jawa panggil iwak leleh (ikan keli) ekekeke awal2 da igtkan pukul 9 pagi mesti da tunggu kat lobby hotel utk lawatan seterusnya. Untuk hari kedua nih, kitaorg akan dibawa melawat Muzium Topkapi, Masjid Biru dan membeli belah di Grand Bazaar (nih paling fav.).


Bila time pagi mmg sesak Istanbul nih. si Laleh ckp salah satu masalah kat Istanbul nih yalah traffic jammed. N aku rasa traffic jammed kat sini mmg sgt teruk. tapi aku tgk sistem pengangkutan awam dia mcm efficient jer. tak tau ler tapi dari pandangan mata aku mcm2 pengangkutan awam ada kat sini. bas, feri, tram n segala mcm train diorg ada. tak caya cuba gi sini. pastu mcm ada certain part mcm kat Bosphorus Bridge ada lane khas  kat tgh2 jambatan utk bas so takdelah tersangkut kalau jalan sesak. lagi satu aku ka…