Posts

Showing posts from April, 2014

Tokoyaki

Image
Masa belek2 buku redemption RHB Credit Card tuh, nampak ler grill tokoyaki nih. So apa lagi, aku kan pantang nampak benda pelik2 kan, terus redeem benda nih. Lepas dpt terus aku buat tokoyaki ala2 resepi aku. Macam buat jemput2 jer tapi tak pakai minyak time goreng so sgt healthy lah kan.

Masa post benda nih kat Instagram, kawan aku pun pelik mana aku jumpa grill tokoyaki. Memang aku pun tak jumpa lagi kat luar. Tapi aku rasa sekarang dah ada org jual kot grill nih. Sebab aku dah lama beli actually gril nihh 3-4 bulan yang lepas.
Dalam resepi tokoyaki ada tabur bonito flakes kan..  Cari gak bonito flakes kat Aeon/Jusco, jumpa tapi halal ke?
*autopost

Capoccino, Espresso or Latte Macchiato?

Image
Antara jenis kopi2 yang aku beli. Tapi aku lom minum semuanya pun. Baru cuba:  Cappuccino Ice (sedap sgt!) Cafe Au Lait (ini mmg super sedap) Latte Macchiato (yg nih pun sedap)
Yang lain belum sempat try, asyik buat Cappuccino ice jer sampai dah tambah beli 4 kotak. 
*autopost

This is the VOICE!

Image
Aku suka tengok audition macam Britain Got Talent, X-Factor UK, X-Factor US, The Voice UK, X-Factor Australia kat Youtube. Suka tengok judge2 tenganga tgk audition performance yg diorg tak sangka. Sebab kat tv takde kan. Yang ada cuma X-Factor US je tapi tak layan pun kat tv. N aku rasa dalam banyak2 talent show yg aku tengok, aku rasa orang2 dari UK kot yang sangat talented. Yang US punya macam biasa2 jer.
Kalau kat Malaysia plak tgh demam talent show lawak2. TV3 ada Astro pun ada.  Kalau talent show nyanyi setakat nak tayang muka lawa, body lawa baik simpan jer lah niat wahai stesen2 televisyen ye.  N orang Malaysia masih tak boleh terima lagi kot orang tak lawa suara power menang talent show. Lagilah ada sorg dua kat Malaysia ni kalau jadi juri mengalahkan Simon Cowell hihihihi Lagipun camner nak menang kan kat auditon pun tak lepas kot.
Cer tgk video kat bawah nih, Akak Sam Bailey nih menang X-Factor UK last year.
Pegawai Penjara, umur 35 dah kahwin anak 2. Lawan ngan budak2 muda…

Akhirnyaaa

Image
Benda yang diidam dalam wishlist aku akhirnya menjadi milik aku!
Nescafe Dolce Gusto!


Aku beli jenis Dolce Gusto Melody II Beli guna point kad kredit RHB hehehe. Guna point + RM

Orang tamak, beli kopinya banyak terus.
Actually dah lama dah beli mesin kopi nih. Sekarang dah jadi gajah putih sebab tuannya tak boleh minum kopi selalu. Tapi yang best orang datang rumah boleh tanya terus Latte? Cappuccino? Mocha or Espresso? Rasa macam kedai kopi dah. Hehehhe
*autopost

Warna-warna Johor Bahru

Image
Cerita lama. Tak sempat nak keluar haritu. Baru sekarang nak keluar. Musim bunga di JB. Tapi 2 minggu jer.




Susah nak ambik gambar time drive.

Hello Ladies!

Image
Hello ladies ek yer dik? Muka tak mandi dah ngajak g McD. Sebab tak mandi kita gi drive thru jer lah dik.
Dah besar jangan nak perangai playboy sangat ye dik. Nanti makcik mu ini kejar keliling JB kan huhuhu
*autopost

There is no true love....

Image
for people like us!

Sadiskan je kan bunyinya?
Actually my fren ada cerita ada orang dtg office dia nak tanya pasal kes divorce.
Perempuan nih saiz comel macam aku katanya.
Laki dia ajak cerai (kes non muslim) atas alasan dia gemuk sangat,
tak boleh bagi anak n nak kawin lain.
Terngaga aku dgr kwn aku cerita.
Yang lagi ternganga tuh diorg bercinta lebih 5 tahun n perempuan tuh mmg saiz yang sama.
Bukan dulu kurus pastu sekarang jadi saiz comel.
Lepas ternganga tuh terus aku ckp ngan kwn aku tuh there is no true love for people like us.
Majoriti lelaki nak ke kawin ngan bini saiz besar?
Kalau ada pun maybe 1 dalam sejuta kot.
Memang payah nak jumpa orang yang boleh terima diri kita seadanya.
That woman yang nak kena cerai tuh siap kena pukul bantai lagi.
N her asben skrg tak sabar nak divorce sebab nak kawin lain.
Kesian betul. Ini kekadang buat aku takut. Takut jumpa lelaki spesis mcm nih.

Aku before 30's dulu berusaha lah jugak cari lifetime partner.
Lepas bercinta nak rak, putus.…

Lulian!

Image
Arghhh rindunya ngan lulian. Bila lah nak dapat musim dia lagi. Kat area aku ada 2 gerai uncle terbaikkk durian dia kalau sampai musimnya. Nih durian D24. Memang sedap kuning isinya.

Cer tengok durian tuh. Licin ke kan
*glup telan air liur
*autopost

Zaman muda remaja.. wakakaka

Image
Fuhh nih masa umur 20 tahun kat bukit tonggek UiTM Shah Alam. Masa nih dah chubby2 sikit tapi still boleh lari dari tingkat 1 sampai tingkat 5 kat Kolej Teratai dulu. Tudung pun style lama lagi. Baju kotak2 tuh mmg fav. aku zaman tuh Pegi balik kelas semua jalan kaki. Bayangkan dari Kolej Teratai ke bangunan Menara tuh lebih kurang 2 km pun ada kot. Plus kalau lift takde? kelas aku dah lah tingkat 13 hihihihi
Tapi sejak kerja n dah ada kereta sendiri dah malas ler nak jalan kaki. Nak g kedai yang 500 meter pun malas nak jalan kaki. Padahal boleh jer untuk exercise. Tapi tetap nak bazirkan petrol kan. Masa g Shanghai aku tengok orang2 kat sana suka jalan kaki. Yelahkan cuaca sedap boleh lah jalan kaki. Cer jalan2 kat Malaysia nih jalan kaki heheheh
*autopost

Jeruk Pak Ali Penang

Image
Dalam banyak-banyak jeruk, jeruk Pak Ali Penang lah yang paling best n sedap. Makan jeruk nih confirm tak sakit tekak. N rasa masam n manis tuh seimbang. Kat JB nih kalau nak cari memang payah n rasa tak sama. Takut org tipu je kan. Nyamar jadi jeruk pak ali.
Nasib baik ada akak ipar orang utara. So bila dia balik kampung boleh lah kirim jeruk pak ali penang plus ngan ketupat palas mak akak ipar aku hihihihihihi
*autopost

Merajuk ke tidur?

Image
Hmmm adik ooo adik. Bila merajuk nih ler kejenya. Pastu tertidur sendiri kat belakang. Sejak-sejak nih kuat sangat merajuknya. Tak padan ngan lelaki. Kalau beli kek besday ckp kek dia. Semua dia punya. Haishhh dah besar dikk taun depan dah darjah 1 pun.
*autopost

Ubat

Image
Ubat yang aku mesti amik hari2. Yang kat atas nih ubat pagi lepas makan. Actually dah tambah satu ubat selepas makan. Pagi sebelum makan plak ada 2 jenis ubat. Satu suntik n satu telan. 2 biji lak tuh. Malam plak ada dua jenis ubat lepas makan. Semua sekali 7 jenis. 9 biji pil sehari. Nak buat camner dah jalan ini yang aku pilih huhuhuhu So jangan jadi macam aku. Jagalah apa yang kamu makan. Tak semestinya kurus itu sihat or gemuk itu sakit

Mahal juga ubat nih. Untuk jantung n darah tinggi. Doktor bagi ubat nih sebab darah aku tak nak turun2. Degil betul kan.
*autopost

Langit cerah

Image
Cerah langit ngan awan semer. Takde jerebu. Langit pun biru jer. Err takde idea nak tulis apa.
*autopost

Mat Ayip

Image
Tanya Mat Ayip, Babah ayip mana?
Dia jawab, Babah Ayip kat kubur.

Alahai kesian betul ngan Mat Ayip.
Sekarang dah besar lagi lah dah faham.
Dulu masa kecik lagi semua abah/ayah orang lain dia panggil abah/ayah ikut cousin2 dia yang kecik2 tuh.
Tapi sekarang dia dah faham sapa tuh ayah or sapa tuh abah.
Masa mula-mula babah dia meninggal, dia nak masuk 2 tahun.
2 minggu pertama lepas meninggal masa g rumah dia n akak aku duduk masa arwah babah dia ada (untuk bersihkan rumah) mesti dia merangkak naik tangga ke tingkat 2 sambil jerit2 panggil babah, babah.
Sedih dengar dia panggil nama babah dia pastu terus masuk bilik cari babah dia.

Tapi sekarang nih bila dah faham kita bagitau lah camner dia kecik2 dulu.
Alhamdulilah dia boleh faham.
N dia tak kekurangan kasih sayang seorang ayah or abah.
Sebab dia dapat kasih sayang daripada pakcik-pakcik n abang-abang sepupu dia yang ramai tuh.

Semoga Adik jadi anak yang soleh ye.

Tetiba aku plak rindu ngan arwah ayah aku. huhuhuhu

Jalan-Jalan: Vietnam

Image
Ahhh jeles ngan mat ayip nih. Gi mana2 semer dia ikut. Dah lah mak dia kaki jalan. Ini gambar lama bulan 12 last year tapi tak sempat nak post kat sini. (Bukan hari genap post autopost hihihi) Mat Ayip nih ikut mak dia n makcik dia sorg gi Vietnam.  Aku tak ikut. Malas.
Lagipun nak stop wat sementara waktu dulu travel2 ke luo negara nih
*autopost

Cepatlah weekend!

Image
Ya tau baru hari selasa. Tak sabar nak tunggu hari minggu. Boleh lepak-lepak sambil tengok tv. Pastu plak dapat nasi goreng mak aku yang paling sodap tuh Fuhhhhhh 3 hari lagi tu weekend!
*autopost

Cerita seminggu selepas jumpa doktor

Image
Baru jer beli benda alah nih. Huhuhu. Walaupun kat rumah dah ada satu tapi doktor suruh beli baru. Tak kasi kongsi ngan orang lain. Sebabnya dia nak cek balik data dalam tuh. Kalau kongsi kan bercampur. Payah nak tau sapa punya.
Aku memang dah start diet lepas jumpa doktor Isnin minggu lepas. Siap kena g kauseling n ceramah huhuhu. Tapi ceramah aku tak g lagi hihihi Pakar pemakanan yang bagi kauseling kat aku tuh suruh aku buat slow2 kecil kan pengambilan makanan aku. Maksudnya takdelah drastik terus tak makan nasi or terus makan 2 keping roti SAHAJA hari2. Non sense betul makan 2 keping roti hari aje!
Ada ke akak aku suruh aku amik 2 keping roti jer hari2?? untuk orang macam aku yg dah biasa makan makanan berskala besar terus drastik amik 2 keping roti SAHAJA hari memang tak menjadi. Aku pernah try diet macam tuh. Tak makan nasi, makan roti or makan protein jer even buah2an n sayur-sayuran pun tak boleh makan. Memang tak boleh sebab nanti end up ko akan macam orang dah 10 tahun tak …

Luaskan Kuasamu!

Image
Die hard fan JDT, anak saudara aku ni. Gambar lama2 nih Rajin betul gi tengok diorg training kat padang seri gelam. Lepas tuh whatapps gambar2 nih kat group family. Budak nih siap kumpul duit makan nak beli jersi ori nike JDT.




Errr betul tak??
*autopost

Take a break

Image
Relax dulu sebelum start kerja lepas lunch ngan
AISKRIM MAT KOOL
Sedap plak aiskrim cekelat mat kool nih. Sebab cekelat dia takde lah rasa cekelat sangat. Macam aiskrim dolu2 yang cekelat tapi tak cekelat sangat. Macam aiskirm cekelat kurang susu gitu.
*autopost

Actung!

Image
Post hari ahad lepas, aku copy paste ek heheh


Leh rujuk post tuh kat sini

Huwarghhhh

Image
Sekejap jer dah bulan April kan? Banyak benda nak kena buat lepas balik dari cuti nih. Aircond kereta rosak. Laptop rosak. Semua tuh nak pakai duit. Pening kepala weyyy.
Kalau hujan macam kat gambar tuh malam camner aku nak balik kalau xda aircond? Tak reti bawak kereta berkabus. Uwaaaaaaa
*autopost

Saya janji!

Image
Lepas jer balik dari Shanghai aku ada appointment ngan Klink Pakar HSA. Patutnya last week tapi sbb aku takde kat Malaysia kan so mintak tunda ke hari ni. Memang aku da seram sejuk nak pegi jumpa doktor smlm. Sebabnya masa kat Shanghai aku dok melantak kambing jer. Orang macam aku nih mana leh melantak kambing kan. Bahaya. Tapi aku pelik makan kambing kat Shanghai tak pening pun.
Ok, sambung cerita tadi, lepas jer cek ngan nurse sekali boleh plak semua naik. Berat naik, gula dalam darah naik, darah tinggi naik. Memang masak ler kena marah ngan doktor. Yang paling terkejut gula aku boleh 10.2???? Aku belum makan lagi plak tuh. Haishhhh. Bila kena panggil jer terus berdebar, nasib baik tak dapat doktor garang. Lepas kena bebel2 sikit ngan doktor dia pun suruh aku turunkan semuanya 4 bulan dari sekarang. N siap bagi ubat untuk turunkan berat badan. Suntik kat perut tuh macam insulin. Tapi bukan insulin. Dia ckp warning lagi ckp ubat tuh antara ubat yang sangat mahal. Beratus2 harganya s…