Posts

Showing posts from July, 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Image
Fuhh lama tak bersiaran blog aku nih. Jenuh gak nak bersihkan sawang dalam blog nih. Bulan puasa kali nih memang takde mood nak update blog. Malas weii. So lepas puasa nih igt nak aktif balik ler.
So camner raya korg? aku biasa-biasa jer setiap tahun. Cuma tahun nih sepecial sikit sebab aku ada 6 pasang baju kurung raya. Hahahah. Tak perasan antar tailor berapa pasang.  Sekali bila dia ckp da siap, ada 6 pasang rupanya aku tempah. Fuhh pengsan kejap nak bayar duit tailor. Itu pun hutang seratus ekekek. Nasib baik kain-kain tuh free jer. Ada bos bagi ada akak aku bagi. Kalau tak mau riban gak kos beli kain + tempah kat tailor. Tapi ok lah kan. Aku bukan selalu buat baju raya. Dah berapa tahun aku pakai baju raya stok 2-3 tahun lepas yang aku lom pakai lagi.
Oklah nanti bosan plak baca cerita aku nih kan. So dikesempatan ini aku nak menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap dalam penulisan di blog aku ini. Mana tau ada tersinggung ke ngan kata-kata or komen aku k…

Baju Raya

Image
Baju raya beli dah siap? Takde maknanya sebab takde saiz. So nak tak hendak memang kena beli kain n hantar tailor. Meleleh air liur tengok baju kurung Jovian Mandagie kat Zalora. Kalaulahhhhh kannnn. So memang boleh tengok jer lah.  Nak tunggu aku sekeping mcm model tuh memang takda lah.

This year amik keputusan buat baju guna kain yang orang bagi jerlah. Tapi gambar kat atas tuh aku beli. Kain yang corak2 tuh aku beli masa gi Makassar. Sutera Makassar namanya tuh. Boleh plak terbeli pink. Alahai pink tahun nih plak.  Tahun lepas dah pink n pink not my fav color! Yang kain kosong tuh cari kat Jakel. Sebab mmg beli 2 meter jer masa kat Makassar buat kain.  Nak beli sepasang mak tak mampu hihihi.

Kain kat atas ni bos aku yang bagi masa gi Cambodia.  Bos aku nih kalau g mana-mana mmg beli kain jer. Aku paling suka dia g India sebab dpt kain sari cantik2 ekekeke. Yang nih g Jakel gak cari padanan kain sebab badan aku besar mana cukup nak buat baju kurung semer. Semua kain-kain ni dah diha…

Resepi: Udang Goreng Telur Masin

Image
Makanan fav. aku nih. Tapi dah tak boleh makan selalu dah. Kang tinggi kolestrol aku. Lagi satu darah pun boleh naik sebab telur masin kan. Sebelum nih aku ada share resepi Sotong Telur Masin kan? Kali nih aku nak share resepi lain sikit. Lebih kurang sama jer cuma tak pakai susu cair.
Bahan-bahan Udang yang sederhana besar. Tepung Beras Tepung Gandum Telur untuk mecelup 2 biji telur masin Majerin
Daun kari
lada sulah

Cara-cara
Bersihkan udang. Kopek kulit n buang kepalanya.
Perapkan udang dengan lada sulah.
Celup udang dalam telur dan salutkan dengan tepun beras n tepung gandum yang telah dicampur.
Dan goreng.
Rebus telur masin dan amik yang kuningnya.
(kalau nak amik yang putih pun boleh tapi sikit sahaja buat garam)
Panaskan kuali dan cairkan majerin n letak daun kari.
kacau majerin sampai mendidih pastu masukkan telur masin dan udang.
Siap!

Kecil Hati

Haritu ada kecik hati dengan seseorang kejap.
Lama juga aku membisu.
Selalu rajin aku hantar gambar kat group whatapps juadah berbuka.
Tapi seminggu aku senyap.
Even gambar2 kat FB or status2 kat FB pun aku tak komen.
Merajuk betul kan.

Yelah ada mintak tolong tapi ditolak.
Pastu ada plak kuar ayat2 yg buat aku terasa betul.
Tuh aku senyap jer.
Sampai lah orang tuh tegur aku dulu.

Lepas tuh beberapa hari yang lepas org tuh mintak tolong.
Aku tolak cara baik.
Bukan aku nak balas dendam ke apa.
Memang tak boleh n memang tak sempat.
Dah beberapa hari aku masuk lmbt opis. Bos pun dah bising.
Opis aku bukan macam orang lain. Opis aku macam sekolah sikit.
Kang tak pasal2 aku kena berdiri atas meja. Hihihihi

Sorry lah yer. Aku bukan sengaja nak balas.
Dah kebetulan aku memang tak sempat.
Jalan pun asyik jem memanjang.
Lepas tuh kena hantar mat ayip g sekolah lagi.
Dah lah sekolah dia boleh hantar pukul 7.30 ke atas jer
So tak boleh lah aku dtg awal.

Sorry sekali lagi ye.

Forever Alone

Image
Gambo lama nih. Burger nih pun dah takde kat Burger King. Tapi sodap gak burger nih. Burger King sila buat burger nih lagi.
Actually gambar nih diambil masa aku makan sorg2 kat Burger King masa balik kerja. Masa nih sebelum puasa.  Hujan. Aircond kereta rosak. Tak berani bawak kereta time hujan2 lebat n takde aircond. Abih kabus satu kereta. So berhenti lah makan kat Burger King sorg2. Burger king tuh dah lah tak ramai orang. Pastu boleh berangan kan macam drama korea. Konon2 datang mamat hensem ke join makan sekali. Dalam mimpi jer lah yer. Jgn harap jadi kenyataan. Huhuhuhu
Fuhh dapat lagi 2 CPUV. Setakat nih ada 6 on going. Alhamdulilah rezeki dari Allah.

4th day of Ramadan

Image
Salam semua. Camner ngan puasa korg semua? Aku baik-baik sahaja. Aku kalau puasa nih bab lapar n haus tuh tak rasa lah sgt.  Tapi yang paling terasa sekali bab mata ler. Memang dok risau bab tuh jer. Masa 1st day n 2nd day puasa aku tak kerja. Cuti public holiday. So dua hari tuh aku bantai tidur jer. Fuhh memang best gila. Baca paper 2 helai jer terus tertidur. Pastu 3rd day puasa kerja, hmmm rasa macam nak amik cuti 30 hari jer. Bawak kereta pun dah terlentok2. Lagi-lagilah time World Cup nih lagilah ngantuk cam apa. Lepas tu ditambah ngan jalan jem alahaii. Sekarang nih dah makin teruk jem kat JB. Cer bayangkan kalau flyover-flyover yg byk baru buat 5-6 tahun nih kat JB nih takde, mesti sesak gila kot.

Hidangan berbuka aku masa 1st day puasa haritu. Aku kalau berbuka tak reti makan nasi berlauk. Memang family aku kalau berbuka tak makan nasi berlauk. So anak-anak dia semua ikut. Makan nasi time sahur jer. Kalau time buka puasa, makan mcm kat atas tu jer. Kuey Teow soup tuh mesti ad…