Posts

Showing posts from May, 2011

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh2 anak2 yatim mangsa tanah runtuh di Hulu Langat

Image
Actually arini aku agak bz cos ada kenduri tahlil n doa selamat kat rumah aku. Aku mmg tak bukak tv or internet bz tolong akak aku masak, menghidang n mengemas (walaupun arini kopak RM40 bayar upah ngemas umah kurang sikit ler keje aku walaupun dapur stillll bersepah). So aku tak tau lah apa2 berita terkini. Aku tau pun masa lepas maghrib bila aku curi2 bukak facebook sbb nak main cityville n tgk kat FB Berita Harian pasal kejadian tanah runtuh kat Rumah Anak Yatim Al-Takwa, FELCRA Semungkis.
Petikan berita daripada Berita Harian yg dipetik daripada BERNAMA :-
24 orang tertimbus tanah runtuh di Hulu LangatKUALA LUMPUR: Seramai 24 orang terdiri daripada anak yatim, warden dan kakitangan Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat, dekat sini, hari ini. Setakat 7 petang ini, tiga mayat kanak-kanak berusia 11 dan 14 tahun dikeluarkan dari runtuhan itu manakala tujuh lagi ditemui cedera termasuk seorang lelaki dewas…

Dugaan... inikah dugaan untuk ku...

Image
Seriously aku n akak aku really2 in a big problem if maid tak balik. sapa nak jaga ayip n tgk2kan mak aku. N guess what? dia mmg tak balik! ampeh tull geram betul aku. Kakak aku lagi lah ribu2 duit dia abis. Maid nih baru jer keje bulan 12 last year n baru jer dpt gaji. dia nak balik arituh pun pinjam duit akak aku. n aku geram sbb penat2 jer aku balik keje pastu mak aku kasi tau dia nak balik sbb mak dia sakit kuat. Aku keluar g kedai dgn lom mandi lagi belikan jajan2 utk anak dia sbb kesian balik bawak tangan kosong. Skrg nih aku wish yg mak dia bebetul mati! sbb apa aku wish mcm tuh sbb akak aku baru dpt tau yg mak dia tak sakit pun n dia tipu adik dia yg keje kat kl ckp dia keje kat kedai makan. Mmg dasar penipu. ko jgn lupa yg ko da bersumpah ngan mak aku yg ko nak balik semula sini. siap akak aku belikan return flight ticket lagi berani ek ko sumpah2 mmg kena makan sumpah lah ko! 
Bila tgk drama2 negara diorg yg berlambak2 kat tv tuh betul2 menggambarkan sikap diorg. mmg kaki pen…

c.r.a.b!

Image
Sabtu lepas umah aku ada pesta ketam + belated hari ibu.  Lambat celebrate hari ibu cos last week tak cukup korum. Mana leh wat makan2 kalau korum tak cukup. Nak2 kalau 'tong sampah kurus' belum balik cuti lagi heheh. Jgn marah ek!. Tahun lepas pesta ketam 12kg tapi tahun nih aku tak timbang cuma kira ada 21 ekor. Kelakar kan 12-21. N tahun nih adalah tahun terakhir kot pesta ketam nih cos encik yang sponsor ketam2 nih nak berhijrah ke Shanghai (sob2 sedih sbb tak jmp anak saudara yg ari2 aku jmp.. lama lak tuh). So kena tunggu 3 tahun lagi kot itu pun kalau ada rezeki.
Pepagi (pagi ke bukan nak dekat tghari baru ko balik pasar??) aku dah prepare apa yg patut. First kena siang ketam nih. Aiii leceh dah lah aku kena masak sbb akak aku ada ko-ko kat sekolah. 

pada sesiapa yang masih tak tau mcamana beza ketam jantan betina (yg nih aku dedicate kat ko kak anis eheh) senang jer. ketam jantan warna biru2 n ketam betina warna gelap sikit

Tapi kalau korg beli ketam nipah or bangkan…

ibu.. ibu.. engkaulah ratu hatiku...

Image
Aku rasa tak terlambat nak nak wish semua ibu2 kat dunia nih Selamat Hari Ibu! smlm aku mmg nak post tapi heat wave yang sedang melanda malaysia nih membuatkan aku byk melepak didepan kipas jer. xda mood nak taip apa2. hehehe 
Actually smlm aku satu hari try movie maker kat laptop aku nih. Konon2 nak upload video special utk mak aku kat youtube penat2 aku buat dari tengahari sampai petang lepas tuh nak upload jer dah makan masa sekali bila bukak youtube ampeh jer kena block plak. Terus aku give up n delete video tuh. tuh takde mood taip utk post ni.



so aku testing upload video nih kat sini nak tgk kena block tak. jangan lah sapa2 saman aku. aku buat video nih utk mak aku jer xda niat nak mendapat keuntungan ke apa. huhuhu.

Smlm takde buat apa2 pun just masak2 biasa jer. Plan nya nak buat 2 minggu lagi sama2 ngan kenduri akak aku n aku g umrah. time tuh lah aku nak beli kek n hadiah utk mak aku. yelah tak semestinya sambut hari ibu smlm jer kan? hari2 lain pun boleh jugak. Untuk kali …

Pulanglah.... pulanglah.... wahai.....

Image
Bibik Ayip! heheh arinih genap ler seminggu maid kitaorg balik kg cuti. N dalam masa yg sama umah aku jadi  mcm tak terurus. Akak aku n aku keje mana sempat nak kemas2. Balik umah jer dah penat. Sian kat mak aku sbb kena jaga Ayip. Lagipun mak aku mana larat dah nak buat keje2 umah n masak. Seb baik Ayip dah besar so tak byk meragam. Bukak jer Astro Ceria or Playhouse Disney kompem senyap. Mak aku ckp sejak bibik xda nih si Ayip n  cousin dia Azwa  jadi baik sgt. Cuba kalau ada bibik budak2 nih jadi ngada2 asik nak gaduh n nangis2 jer.
Bila xda bibik nih secara tak langsung dptlah aku buang sikit2 lelemak yg da teroverdose nih.  Yelah kalau dulu nak masak suruh bibik buat itu ini n aku tinggal goreng or masak jer hihihi tuh yg aku naik lemak berkg2 hehehe. sekarang semua dah kena buat sendiri. Tapi kadang2 aku fedup gak ngan bibik nih n kebanyakan benda aku buat sendiri. Cuci toilet mmg xlepas. Aku cuci lagi bersih n kalau dia cuci abih toilet aku calar2. Aku baru perasan toilet bowl…

The Blind Side

Image
Kali nih aku nak buat review pasal filem plak. And review2 aku tak semestinya filem2 baru. Filem2 lama pun ada jugak. Kali nih aku nak buat review pasal movie The Blind Side (2009). Dah tgk ke movie nih? Aku baru jer tgk dua minggu lepas. Itupun kat HBO. Mmg dah lama nak tgk tapi malas nak  g tgk wayang or beli dvd. Tunggu jer lah kat Astro hehehe. Movie nih jugaklah kali pertama Sandra Bullock menang Best Actress kat Golden Globes, Academy Awards, n Screen Actors Guild Award
Movie nih adalah true stories mengenai  Michael Oher pemain NFL offensive lineman utk team Baltimore Ravens. Filem nih diadaptasi daripada buku oleh Michael Lewis yg bertajuk  The Blind Side: Evolution of a Game. Cerita nih pasal bagaimana seorang remaja yg 'homeless' boleh jadi pemain utk NFL (american football). Sedih gak masa mula2 start movie nih.  Si Michale Oher nih keluar masuk rumah keluarga angkat sejak dari kecik n mak dia plak penagih dadah. Sedih tgk masa part si Michael Oher nih takde tem…

Will You Love Me Tomorrow?

Image
Hah! dah lama tak jenguk blog nih. Malas! malas! malas! n malas!.  Tak sempat nak jenguk blog nih. Sejak seminggu dua nih aku asik balik lmbt jer. Sampai umah mesti da time maghrib or kadang2 dah nak masuk isya'. Lebih2 lagi dpt bos cam ampeh. Suka2 jer suruh antar fail kat umah dia. Kalau umah dia dekat ngan umah aku takpe lah gak nih ibarat mcm dari jb - kl. jauh + jem n ada hari tuh dah lah aku puasa. aduhh mmg betul2 dugaan lah. Sabar jerlahh.
Oleh kerana hari nih cuti ganti hari buruh so aku ada bykkk masa. Cuaca plak best hari nih mendung jer mmg bagus utk membuta nih. Tapi sebelum aku g membuta nak buat apa yg patut contohnya abiskan post nih heheh.
Sapa ada tgk or ikut American Idol 10? Bestkan? Pada pendapat aku season 10 nih lah adalah season terbaik cos semua contestant bagus2 belaka. Season 9 yg lepas mmg season yang paling worst sekali. Sampai skrg jarang aku dgr lagu si Lee Dewyaze kat radio. Kalau ada pun kat mix fm jer. Walaupun judge dia da byk tukar yg tinggal R…