Posts

Showing posts from August, 2012

Warisan

Image
Disini lahirnya sebuah cinta yang murni abadi sejati disini tersemai cita-cita bercambah menjadi warisan
Andai ku terbuang tak diterima andai aku disingkirkan kemana harus ku bawakan  kemana harus ku semaikan  cinta ini
Betapa dibumi ini ku melangkah ke utara selatan timur dan barat ku jejaki aku bukanlah seorang perwira gagah menghunus senjata namun hati rela berjuang walau dengan cara sendiri  demi cinta ini
Ku ingin kotakan seribu janji sepanjang kedewasaan ini ku ingin sampaikan pesanan aku lah penyambung warisan


SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YG KE 55, MALAYSIA!

I'm addicted to this...

Image
PSY - GANGNAM STYLE (강남스타일) M/V
Adoii tah camner lagu nih boleh melekat dalam kepala otak aku nih. masa mula kecoh pasal gangnam style nih aku cari gak apa kebenda lah gangnam style nih. nih rupanya yg org kecoh2. mula2 mcm meluat je tgk. tah camner boleh termelekat plak adoiiiiii. apa2 pun dah 70 million ok video nih ditonton kat youtube n no. 1 dalam top 100 youtube video views this week. rupa dan bentuk fizikal bukan penghalang yg penting yakin pada diri sendiri! OPPA GANGNAM STYLE YO!

Lagi pasal Legoland Malaysia

Image
Short post pasal Legoland Malaysia. Aku banyak baca komen2 kat facebook pasal Legoland Malaysia nih. Terutama pasal harga tiket. Aku tau RM140 utk dewasa n RM110 utk kanak2 bagi day pass tuh mmg agak mahal. tapi kalau tunjuk mykad dapat lah discount RM30. Tapi kena agak2 lah. takkan nak sama kan Legoland nih dgn fun fair sampai nak mintak murah2. kalau fun fair tuh msk pun dah nak dekat rm10 belum lagi bayaran rides2 kat dalam tuh yg ada sampai rm20 satu kali naik. nih ko bayar sekali ko nak naik rides2 tuh sampai 44x pun takde org marah. nama pun Legoland. mesti ada royalti kan guna nama Legoland tuh. bukan brand cap ayam pun Legoland tuh. aku tgk ramai jer org malaysia pegi universal studio kat seberang tambak tuh. nak2 time cuti malaysia. pack gila. takde pun komplen mahal ke apa ke. lagi nak kena passport semer. come on lah. support lah sikit benda dah ada kat Malaysia sendiri. bila takde apa2 dok komplen bosan lah jb nih tapi bila dah ada sibuk komplen membazir lah apa lah.

aku …

Hah! esok semua orang dah start keje!

Image
Haishhh abis dah episode berbulan madu di jalan raya esok. dah 3 hari aku pegi keje pukul 7.30. jalan pun cantik jer tak banyak kereta. esok semua org dah start keje balik n budak2 pun da start sekolah balik. n secara tak langsung jalan pun start jem balik lah kan? buat yg baru start keje esok mesti bosan kan? yelah dah cuti panjang pastu kena keje pulak tuh ngan jalan jem lagi. mesti tension kan. heheh aku plak dah ok. yelah aku kan start keje rabu lepas so takde lah lagi feeling raya blues lagi. 
Pada yang start minggu lepas mesti korg mempunyai kesukaran kan nak cari kedai yg bukak time2 lepas raya haritu. susah betul. terpaksa layan mamak jer. sampai mamak yg tak pernah2 licin lauk boleh plak abis lauk2nya. aku nih bukan suka sgt makan kat mamak nih. tapi dah terpaksa. plak tuh mcm terliur plak nak makan roti canai. 30 hari tuh tak makan roti canai. sudahnya hari rabu aku bedal roti canai telur bawang n kosong hihihih. melantak ko ye. 
hari khamis plak breakfast layan mamak lagi.…

Legoland Malaysia.... can't wait!

Image
Camner raya? mesti bestkan sbb cuti panjang. tak mcm aku harini dah keje. apa2 pun ok jugak keje hari ni best apa. jalan tak jem. takde lah stress sgt. yg naik hari isnin tuh mesti stress kan. sbb naik2 keje je dah kena jumpa jem heheh (ayat nak sedapkan hati sendiri). Last week adalah terbaca kat laman FB Legoland Malaysia yg pemegang pas bermusim (annual pass) boleh redeem pas tuh bermula 20/8/2012. oleh kerana aku n family aku ada beli annual pass pre opening RM195 utk dewasa, kitaorg pun beramai2 pegi Legoland Malaysia nak redeem pas tuh. ikut dalam FB tuh Legoland dibuka utk pemegang2 annual pas tuh. tapi cuma boleh masuk kat The Beginning je lah.

Aku sampai Legoland dalam pukul 1 lebih gitu. nasib baik tak berapa ramai org. bila beratur jer nanti ada pekerja Legoland nih bagi borang2 utk diisi info kita. time nih complaint aku satu jer. sorg pekerja legoland nih, lelaki nama lupa plak nak amik. bukan nak hulur borang kat kitaorg yg beratur nih. org belakang dia boleh bagi dulu.…

Esok dah kerja ke??

Image
Adehhh esok dah kerja ke? boringnya esok nak g keje. org lain masih bercuti aku dah g keje. nak wat camner bukan sonang nak dapat cuti. so aku terpaksa lah berkorban bagi laluan kat org lain bercuti. aku nih mmg jarang betul nak amik cuti raya. mmg aku cuti ngam2 ikut calendar. kalau ada cuti extra pun sbb bos aku kasi free sbb kekadang tuh aku sorg je yg keje. so bagi mengelakkan aku mengulor kat opis n membazirkan letrik baik dia tutup opis. mcm tahun lepas. mmg best gila sbb dapat cuti seminggu. tahun nih? raya ke 4 dah naik kerja huk huk huk. So camner raya korg? skrg nih mesti ada yg belum balik dari kampung kan? mesti best kan? aku tiap2 tahun balik bandar jer. 
2 hari sebelum raya aku g menziarahi kubur arwah ayah aku. bersih2 kan kubur. baca yaasin. rindu betul ngan arwah. rasa mcm baru jer dia tinggalkan kitaorg tapi rupa2nya dah 14 tahun. lepas g kubur aku masuk opis mcm biasa. tapi mmg takde mood lah nak buat keje. nasib baik bos bagi balik awal. tahun nih mcm letih sikit …

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Image
Di kesempatan ini saya nak wish kepada semua SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI n MAAF ZAHIR DAN BATIN if saya ada salah n silap. Pada yg menempuh perjalanan jauh tuh berhati2 lah di jalan raya. For me hari raya nih tak kemana-mana, sbb saya mmg berada di 'kampung' menanti abang2 n kakak2, anak2 saudara serta cucu2 datang berkunjung ke rumah.
kepada budak2 selamat mengutip duit2 raya ye! peace! adiosssss

Milik siapakah sampul ini...

Image
Camner? lari tak bajet raya? bajet aku tahun nih hmmmmmmmmmmm tak tau nk ckp camner. nak kata lari mcm tak lari. nak kata tak lari mcm lari plak. maybe sbb pemberian bonus yg sgt rendah pada tahun nih. tuh yg rasa mcm bajet tuh tak berapa nak ada kan. lain lah mcm tahun lepas. wahhhh lumayan!. nasib baik aku simpan boleh gak guna utk bajet raya tahun nih.
apa? igt org bujang senang ke? org selalu igt life aku nih sgt easy. yelah aku takde laki n aku takde anak. so kiranya keperluan semua disediakan oleh akak2 aku or mak aku. hello. aku dah tua ok umur aku dah 30 lebih ok. dah keje n ada duit sendiri. takkan keperluan aku org sediakan. sedangkan zakat fitrah pun aku bayar sendiri. yelah maybe life aku sedikit mudah berbanding org yg dah berfamily. tapi igt senang ke jadi aku. tiap2 tahun nak masak juadah raya yg aku berdua masak ngan akak aku. masak bukan sikit. 6 jenis hidangan ok. makan utk lebih kurang 50 org. penat ok? silap2 boleh gaduh kat dapur tau. 
ntahlah pada aku raya sgt m…

Camner persiapan raya anda?

Image
Actually aku kureng suka bila tiba bab2 raya nih. bukan apa penat tau. bukan penat body jer. mental pun penat. pastu dgn poket yg makin ringan. pun boleh jadi penat gak. nasib baik lah aku bukan peminat tegar bazar ramadhan. kalau tak makin ringan lah poket aku kan. aku pegi bazar ramadhan tahun nih cuma sekali jer. itu pun sebab kakak aku mintak belikan juadah berbuka masa mak aku kat spital harituh. tapi kalau aku g bazar pun aku tak tau nak pilih apa. takde satu pun yg dpt menarik minat aku. ntahlah kan. tapi bagus jugak jimat duit aku. 
So camner persiapan raya korg? aku plak ala kadar. ala kadar lah sgt kan? bukan ko ngan akak ko dah prepare dari bulan 10 tahun lepas ke? last year mmg tak buat apa pun. pakai langsir pun rumah lain punya. habis singkat langsir rumah aku tahun lepas. mcm langsir banjir gitu. tapi this year aku n akak aku dah prepare dari last year lagi. mcm wall paper kat gambar atas nih. dah beli siap2 masa homefair kat persada johor bulan 10 last year. masa tuh …

La.. tinggal 4 hari jer ke puasa?

Image
Skrg nih mmg cepat sgt masa berlalu kan? sedar tak sedar dah tinggal 4 hari jer puasa. sekejap benar. tahun nih rasa mcm cepat sgt masa berlalu. puasa tahun juga dapat dugaan yg agak menyentuh emosi kami sekeluarga. skrg nih aku da jarang update blog nih. bulan2 puasa nih mcm malas nak ngadap laptop. harinih aku menaip pun sbb aku cuti esok. byk urusan nak diselesaikan esok. nak g servis kereta lagi. adehh melayang2 duit aku esok.
tahun nih gak awal2 puasa aku kena buka puasa sorang-sorang. siyes mmg sedih. makan pun tak lalu. takde selera. dalam hati rasa mcm berbuku jer. tuh yg rasa sentiasa kenyang jer. rasa mcm pelik plak. sbb aku boleh plak bertahan puasa padahal makan pun ala kadar. sahur tak langsung. gambar soto kat atas tuh pun aku tak habis makan. tapi bila skrg dah balik ke normal (alhamdulilah)....

hah ko abis melantak! takde melantak apa pun. untung lah kalau dpt melantak. melantak air jer. makan2 nih kureng sikit lah. banyak minum air jer. gambar kat atas nih masa iftar…

Resepi: Biskut Raya

Image
Aku post resepi biskut nih sbb aku takut hilang resepi nih. lama dah resepi nih aku amik kat website nestle. tak tau ada lagi tak skrg. aku pun da lama tak buat biskut raya. skrg nih main tunjuk2 je. sejak dah jumpa port best nak beli biskut raya yg sedap n murah. bukan tak nak buat tapi aku tak suka perasaan menyesal masa tgh buat biskut tuh dtg.

Skrg nih tak tau lah. Sifat pemalas tuh betul2 merisaukan aku. tak tau nak ckp pemalas or aku letih sbnrnya. balik keje je aku da rasa penat yg teramat sgt. kerjanya nak tidur jer. rasa mcm nak amik unpaid leave jer bulan puasa nih. boleh ke bos aku bagi cuti sampai raya nanti. seb baik bos aku takde minggu terakhir puasa nanti. boleh lah relax sikit heheh. apa lagi bos kasi cuti lama2 sikit lah raya nih.

Oklah aku pun dah ngantuk tilam n bantal aku dah pun memanggil2 aku tuh. sebelum aku terlelap depan laptotp aku nih baik aku mengucapkan goodbye ye. jumpa laie di lain waktu.

Oh ya. kat bawah nih ada resepi biskut raya yang berasaskan corn…

The hardest way of earning a living

Image
Jujur aku mengaku masa zaman kanak-kanak dulu aku malu kalau orang tau mak dan arwah ayah aku buta huruf. tak pandai membaca dan menulis (arwah ayah aku boleh membaca n menulis sikit2 sbb sekolah hanya darjah 1 sahaja). tapi bila aku da meningkat remaja dan dah boleh berfikir secara rasional, aku rasa bangga dengan parents aku sbb dah berjaya besarkan 8 orang anak-anaknya dengan cemerlang sekali. family aku bukanlah dari berlatarbelakangkan keluarga yang senang. kesusahan yang kitaorg tempuhi nih berbeza mengikut zaman. bukan senang nak kecapi apa yang kitaorg ada sekarang. sbb itulah tajuk post aku 'The hardest way of earning a living'.

Ayah aku hanya seorang pemandu lori. berkahwin dgn emak aku yang masa tuh baru umur 15 tahun. masa diorg kahwin Tanah Melayu baru jer merdeka. Disember 1957 atas pilihan keluarga. lepas jer kahwin ayah aku bawak mak aku ke bandar JB. ayah aku mmg duduk kat bandar JB. duduk kat bandar n kampung mmg berbeza. kalau susah duduk kampung boleh tana…

Resepi: Mee Rebus Johor

Image
So mcmana puasa hari nih. ada ok tak? hari ni nak share satu resepi famous dari johor iaitu Mee Rebus!. Mee rebus nih powernya terletak pada kuah dan jugak kerak rangup yg ditabur kat atas mee rebus tuh. ditambah pula kalau mee rebus tuh ada tulang. adehhhh time puasa boleh terigt benda2 mcm nih plak. so sapa2 yg nak cuba tuh boleh cuba lah yer ngan resepi kat bawah nih. selamat mencuba!
Bahan-bahannya:-
1kg Mee kuning (dicelur) Tauge daun sup (dihiris) daun bawang (dihiris) cili merah (dihiris) tauhu goreng (dihiris) bawang goreng telur rebus (dipotong dua) limau kasturi
bahan utk kuah
2 sudu besar ketumbar 6 biji bawang besar 6 ulas bawang putih 15 tangkai cili kering 1 sudu kecil jintan kasar 1 sudu kecil jintah manis (semua bahan2 kat atas nih dikisar)
300 gm daging (cincang) (kalau suka nak pakai tulang pun boleh tapi rebus dulu yer bagi lembut) 200 gm tetel (tau tak tetel tuh apa? lemak lembut campur ngan daging sikit2) 300 gm keledek 250 gm udang basah 5 suduh besar tauchu 1 c…

Alhamdulilah

Image
Alhamdulilah... syukur ke hadrat Allah. Semua yang berlaku dalam family aku 2 minggu nih mmg satu ujian dari-Nya. bagaimana kasihnya anak2 kepada ibunya. Lama kan aku tak berblog. last week mmg betul2 menguji jiwa n perasaan aku. Barulah skrg ni aku rasa lapar bila berbuka n berselera bila nak bersahur. kalau tak tekak aku nih rasa kenyang jer. makan apa2 pun tak habis. takde selera. Last week mmg aku berkampung kat hospital. balik rumah pun malam je pukul 12 mlm baru sampai rumah n ada yg kadang-kadang pukul 1 pagi baru sampai rumah. n ada yg tak balik langsung sbb tidur hospital. Mak aku sakit. sakit dari sabtu pertama puasa haritu. masa first day puasa tuh mak aku ada mengadu ngan aku yg dia sakit perut. aku plak boleh ckp maybe gastrik je tuh. tapi mak aku ckp maybe buah pinggang dia yg sakit. tapi dia teruskan jugak berpuasa. bila dah pukul 4 tuh keadaan dia da makin teruk. dia menggigil n mula berilusinasi (akibat kekurangan gula) terus suruh dia buka puasa. apa lagi masa tuh a…