Posts

Showing posts from November, 2014

Resepi: Kuey Teow Sup

Image
Antara mi fav. aku kuey teow. Kuey teow nih masak apa jer memang aku layannn. Goreng ke sup ke fuhh sedapnya especially yang sup dapat plak time nak buka puasa perghhh segerrrrr jer bak kata org jawa. Kali nih nak share resepi Kuew Teow Sup fav. arwah ayah aku n family aku.
Bahan-bahan
250 gm kuey teow Sebiji bawang besar (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) 1/2 inci halia (dihiris) 1 biji tomato dihiris 2 pokok sayur sawi Telur 1 batang lada merah (dihiris) - yang ini ikut tahap pedas. Bahan-bahan rencah (udang, ayam, sotong or apa2 yang anda suka) Sos tiram & Kicap (manis ke masin ikut suka) Minyak, Garam n air.
Cara-cara
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris sehingga naik bau dan masukkan sos tiram dan bahan-bahan perencah.

Masukkan sayur sawi dan tomato n tumis sampai layu.

bila dah layu masukkan air. dalam 500ml

Tuang kicap dan masukkan garam. Kat sini kena sesuaikan. Jangan sampai masin sgt. Kadang-kadang kicap tuh dah masin n tak payah letakkan garam la…

Mati itu pasti

Dua hari yang lepas balik kerja jalan jem. Bukan tak biasa jem memang hari-hari balik jem. Jalan Skudai tuh bila masa tak jemnya? Time Raya or Chinese New Year jer jalan clear. Tapi kali nih jem nya luar biasa. Macam tak bergerak. Kalau gerak pun sejemput-jemput jer. So kalau dah mcm tuh cepat-cepat aku cek Waze. Org report kat Waze inform yang kat depan ada major accident. Major accident. Alahaiii ini yang tak berapa gemor sgt. Sebab tak nak tengok yg ngeri-ngeri. 
Bila sampai area yg ada Petronas/McD (mak aku ckp tuh Batu 10) nampaklah polis ramai. Orang pun ramai dok tengok. Rupa-rupanya accident tuh berlaku di jalan menghala ke Bandar. Aku plak nak balik rumah ke jalan JB/Pontian. So memang tak nampak ler sebab dihalang oleh divider. Yang aku nampak ada lori pasir, kereta, polis dan orang-orang yg tengah dok perhati. Lepas tuh polis dok tutup lane kanan dan tengah. Cuma lane kiri jer yang boleh guna. So boleh bayangkan ler jem dari senai ke bandar memang tak bergerak langsung. Ti…

Resepi: Roti John

Image
Lama betul tak share resepi. Kali nih nak share resepi Roti John buat sendiri kat rumah.  Boleh dikatakan kalau ada orang nak datang mesti g supermarket cari bahan-bahan buat Roti John. Lagipun memang laku kalau buat nih.

Bahan-bahan untuk Inti 400 gm daging cincang (selalu guna yang Ramly jer) 2 biji bawang besar (di potong dadu) 4 ulas bawang putih (dicincang halus) Serbuk kari daging (aku main campak2 jer) Minyak masak Lada sulah Garam dan perasa secukup rasa
Cara-cara Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau. Masukkan daging cincang dan serbuk kari, garam, perasa dan lada sulah secukup rasa. Masak sampai kering airnya macam gambar kat atas.

Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk dan masukkan 2-3 sudu inti (ikut suka nak rasa telur banyak or inti banyak) kedalam telur dan gaul sampai rata. Panaskan kuali tidak melekat (direkemen guna yg nih) dengan majerin or butter dan letakkan inti atas non-stick pan. Letak roti atas inti & telur tuh sampai masak.

Tadaaa siap akhirnya.…

Do they like you?

Image
Put your make-up on Get your nails done Curl your hair Run the extra mile Do they like you, do they like you?

Suka betul ngan lagu Colbie Caillat nih. Dok dengar lagu nih hari2.  Mesej lagu nih jadi lah diri sendiri jangan jadi orang lain.

All his life he's been told He'll be nothing when he's old All the kicks and all the blows He won't ever let it show

Yang ini pun memang kegemaran aku skrg. The Script. Superheroes.  Band fav. aku nih. OooOO Danny!
She sees them walking in a straight line, that's not really her style They all got the same heartbeat, but hers is falling behind Nothing in this world could ever bring them down Yeah they're invincible and she's just in the background And she says I wish that i could be like a cool kids cuz all the cool kids, they seem to fit in

Hari-hari dok dengar lagu nih mcm best plak. Suka lagu nih sebab masa sekolah jeles tgk budak2 kategori 'cool kids' lagipun sekolah urban lah katakan n aku nih fall under kategori budak yg d…

Happy Birthday!

Image
Cerita last week. Hehehe buat makan-makan untuk dua orang buah hati aku birthday last week. Sorg lagi buah hati aku birthday dia bulan 8, so dia tumpang sekaki sebab mak & ayah dia tak buat birthday celebration. Tiga-tiga buah hati aku nih next year masuk darjah satu plus sorg lagi buah hati aku, cucu aku pun lahir tahun yang sama (tak dtg cos ada ujian kat sekolah rendah). Selalu Mat Ayip sambut sorg tapi Zakwan dah balik dari Shanghai so boleh lah celebrate sama.
Diorg berdua nih lahir tak banyak beza. 3 hari jer. So memang selalu celebrate sama but last 2 years si Zakwan nih dok kat Shanghai so selalu celebrate guna Skype jer. Hehehe. Hari tuh akak aku masak Nasi Arab & Spaghetti Bolognese. Dah lama tak buat makan-makan reramai mcm nih. Lagi best bila akak aku yang kat Shah Alam baru balik haji pun datang sama.
Semua anak saudara aku limitnya sampai umur 6 tahun jer celebrate birthday. Lepas tuh no more birthday2 party nih kecuali kalau mak or ayah dia sendiri nak buat ler…

Legoland Malaysia

Image
Baru berapa kali jer guna kad nih. Pegi Waterpark baru masuk 3 kali n yang dry park plak masuk dua kali guna kad. Actually aku agak "benchita" gak nak pegi Legoland nih. Tapi memikirkan boleh main-main air plus makan finger salamon dia yang sedap sangat tuh, aku gagahkan jugak.
Satu yang aku tak suka g Legoland nih nak jalan punya lah jauh. Means nak jalan ke pintu masuk tuh dari carpark. Org obes mcm aku nih sakit kaki ooo nak jalan. Waterpark ok lagi ler sebab tempat dia tak berapa nak besar tapi yang dry park tuh. Alahaiiii masuk kat situ pusing-pusing sakit kaki. Lagi satu aku g bukan explore satu taman. Pegi mana yang suka jer pastu balik. Kalau orang lain tuh maybe dia pusing satu park n kejap2 duduk tuh yang tak terasa sangat tuh.

Sebelum nih aku buat annual pass yg kaler kuning tuh, annual pass untuk dry park tuh cos sebelum tuh belum ada Waterpark. Oleh kerana aku ada ahli keluarga yang kerja kat Legoland nih, so dapatlah aku renew annual pass and upgrade ke Premiu…

Why you growing up so fast??

Image
Nape lah cepat sangat adik membesar. Rasa tak puas lagi gomol pipi adik yang gebu tuh. Pejam celik, pejam celik hari ni adik dah 6 tahun lah! Kejap jer masa berlalu. Tahun depan adik nak masuk darjah 1 dah.
Selamat Hari Lahir yg ke-6 Mat Ayip! Semoga cita-cita Adik nak jadi Ustaz tercapai. Cikda doakan Ayip sihat selalu n jadi anak yg soleh dunia dan akhirat Tahniah juga sebab adik dapat masuk sekolah yang adik idamkan tuh. Belajar rajin-rajin dan semoga apa yang dicita-citakan akan jadi kenyataan.

Ikhlas dari Mama nombor 2 kamu.

PTPTN

Image
Bila cerita pasal PTPTN nih ramai tak suka. Tak kiralah kat Group Whatapps ke or kat Facebook ke memang tak gemar orang membincangkan pasal PTPTN ni. Baru-baru nih kan dok heboh dalam paper yang diaorg nak reduce payment untuk pelajar baru yang amik diploma n degree. Tapi yang paling kecoh sekali yang peminjam yang tak pernah buat bayaran langsung akan disenaraikan dalam CCRIS. Kalau dah masuk senarai CCRIS tuh dah payah ler nak wat apa2 pinjaman di masa depan. Nak beli rumah ke nak beli kereta ke. Rekod kita dah masuk kat Bank Negara.
Masa mula-mula grad dulu pening gak memikir cara nak membayar PTPTN nih. Kerja belum dapat. Bila dah dapat gaji seciput jer tak mampu nak bayar PTPTN. Aku start bayar PTPTN masa tahun 2006 bila tetiba dapat surat warning daripada PTPTN, kira-kira 4 tahun lepas aku grad. Masa tuh memang dah ketar kaki nih kan sebab memikirkan kesan yang aku dapat kalau kena senarai hitam. Yang paling takut kena senarai hitam imigresen ler. Puas aku buat surat rayuan min…

Cerita Seminggu

Sejak 2-3 minggu nih memang takde mood langsung nak tulis blog. 
Bukak blog, baca blog orang pastu tutup. 
Takpun dok layan bukak facebook, tah link mana-mana mcm oh media ke, sukan star ke, pen merah dot com ke or siakap keli ker terus khayal sampai tak sedar dah 1 jam dok mengadap.
Kerja plak hari-hari kalau balik belum gelap memang tak sah lah. Sejak lepas Deepavali haritu, hari-hari pukul 7.30 malam mesti sampai rumah.
So malam memang letih. Pukul 9 malam dah belayar ke lautan pasifik. Mana sempat nak tulis blog.
Plus aku nih dah 4 hari sakit perut plus demam. Mula-mula demam, semua badan aku sakit-sakit n kaki lemah jer. Ingatkan kena sampuk penunggu longkang depan opis aku sebab sebelum tuh aku dok sauk ikan gapi kat longkang tuh. Lepas demam terus kena diarrhea sampai lah skrg lom baik lagi.
This week plak bz nak buat besday party untuk 2 orang jantan kesayangan aku (amboi kasar bahasa aku hahahha). Besday anak-anak saudara aku plus akak & abang aku yg semua jatuh bulan ni…

Jatuh bangun bersama JOHOR!

Image
Takpe JDT, tahun-tahun akan datang ada lagi. Belum ada rezeki Piala Malaysia tuh nak balik semula ke negeri Johor. Kecewa sedikit tapi ituh dah kententuan-Nya kan. Terima jer lah qada & qadar.
Lagpun JDT dari satu pasukan takde apa-apa 3-4 tahun yang lepas kan. At least this season JDT menang Liga Super. Itu lah matlamat utama.
Kepada peminat bola-bola sepak, janganlah gaduh-gaduh pasal bola nih. Memacam baca kat FB rasa macam tak patut plak gaduh mcm tuh sekali. Sampai jatuh hukum kata haram duit orang Johor. Sampai gitu sekali. Sesama Melayu dan yang paling penting sesama Islam. Macam hidup tuh bertuhankan bola sepak plak. Tengok gitu-gitu sudah ler jgn ler fanatik sgt sampai jatuh hukum bagai.
Lagi satu kepada sesetengah friend list aku kat FB, takyah lah nak nganjing aku sgt ye. Mcm nak sajer jer nak suruh aku maki hamun kan. Sorry to say aku tak termakan pun dengan keanjingan kamu!

Ever feel left out?

Image
Dah lama tak bersiaran. Tapi bila bersiaran posting sedih plak. Tetiba harini rasa sedih plak. Pernah tak korang rasa tersisih? Tak kira lah dengan keluarga ke, dengan kawan or dengan rakan sekerja. Sedih betul hari ni sebab rasa tersisih sgt. Tersisih dengan siapa tuh biarlah aku simpan dalam hati. Tak pernah rasa tersisih sampai nak menangis teresak-esak. Sampai sekarang pun bila ingat balik bergenang air mata aku.
Aku selalu ingat orang, kenapa orang selalu lupa aku? Aku bukan mengharapkan balasan cuma secebis sebagai tanda ingatan.
Aku tak kahwin, tak ada anak n tak berlaki. Bila dah tua nanti mesti duduk sorang-sorang kan? Aku dah dpt bayangkan sekarang. Sedih bila difikirkan.
Tapi yang paling penting bila aku mati nanti agaknya ada org igt aku tak?