Posts

Showing posts from February, 2012

Makan-makan: Meisan, Mutiara Hotel, Johor Bahru

Image
Antara kegemaran aku n family aku adalah pegi makan-makan. yelah sapa tak suka makan-makan kan? dulu mmg rajin lah pegi makan2 kat tempat2 yg best2. tapi sejak2 nih mmg maleh sikit ler. sejak ekonomi aku yang tak berapa nak memberangsangkan. mmg nak keluar jalan2 pun malas. seb baik ada alasan tgk cerita korea hari sabtu n sakit kaki sbb bawak kereta (manual lagi tuh) hari-hari 3 jam pegi n balik kerja. tapi malam tadi abg aku ajak belanja makan kat Meisan, Mutiara Hotel JB nih. katanya nak redeem kupon 50% off yg dia dpt utk membership kat Mutiara Hotel. so beramai2 lah kami 5 orang dewasa dan 3 orang kanak2 pegi ke Hotel tersebut. nasib baik buat reservation. malam minggu ramai. penuh tempat nih. selalu aku g sini ngan boss n office2 mate aku. tapi kali ni pegi ngan family plak. kalau gi sini tak sah kalau tak makan bun sodap dia cecah ngan kuah siakap masak tom yam kat atas nih. sodap ok! apa2 pun sila enjoy gambo kat bawah ni yer.

restoran nih adalah restoran chinese yg halal kat…

Resepi - Popiah Ayam Bersayur

Image
Lama tak post resepi kat sini yer. kali nih aku nak share resepi kueh fav. aku iaitu Popiah!. Tauge dalam popiah adalah satu2 nya tauge yg aku boleh makan selain tauge kat char kuew teow yg aku beli kat kedai. tapi resepi aku nih aku tak letak tauge sbb aku kan bukan penggemar taugeh. resepi nih mula2 aku test masa zaman student dulu n merantau duduk umah sewa. masa tuh pantang ada masa free n duit lebih sikit mesti aku cuba2 resepi baru. tapi resepi popiah nih aku try lepas aku makan popiah masa buka puasa kat umah akak aku 10 tahun yg lalu. so balik umah sewa ubah2 sikit resepi n try buat popiah nih. n popiah nih adalah di antara kueh kegemaran ahli keluarga aku hehehe (iyerlah tuh!)
bawang putih tuh ikut ske sbb ada org tak ske sgt bau bawang putih. ada org ske masak letak bawang putih byk. pastu sayur campur tuh kalau nak beli asing2 n guna carrot fresh pun boleh. pastu boleh campur ngan udang or crab stick or telur dadar yg telah dihiris halus2.

Stay the Same!

Image
Don't you ever wish you were someone else you were meant to be the way you are exactly don't you ever say you don't like the way you are When you learn to love yourself, you;re better off by far And i hope you always stay the same cos there's nothin' bout you i would change
I think that you could be whatever you wanted to be if you could realize all the dreams you have inside Don't be afraid if you've got something to say just open up your heart and let it show you the way
Believe in yourself reach down Reach down inside the love you find will set you free believe in yourself, you will come alive have faith in what you do you'll make it through
Joey Mcintyre time ensem. skrg pun masih ensem lagi. 
zaman NKOTB lagi lah hehe
toksah malu. jadi diri kita sendiri. tak payah jadi orang lain

My new Sleeping Partner!

Image
Igt tak aku ada cerita pasal aku buat operasi kat umah aku n aku nak dpt sleeping partner yg baru? hahahah over ayat ko ek awan!. good news sleeping partner aku da sampai! dah seminggu lebih sampai. tak sempat nak snap2 gambar lagipun tak elok letak gambar bilik dalam blog kan hehehe.

aku beli tilam n katil jenama Natura. tilam nih mmg bagus utk orang yg sakit belakang mcm aku. n yg paling best sekali bila ko tidur time musim panas nih. ko tak rasa panas malah ko rasa sejuk jer. berbeza ngan tilam aku sebelum nih. tilam nih mmg akan ikut posture badan korg bila korg baring. takat nih aku sgt pueh hati ngan tilam baru aku. so pada sesiapa yg ada masalah belakang tuh boleh lah beli tilam nih. aku beli super single sbb bilik aku tak muat beli queen size. n tilam aku ni dari siri Intelligent Series. Untuk kepala katil plak aku pilih design yg nih:-
harganya plak? aku beli ikut harga HomeFair 2011 kat JB last year. masa tuh tgh offer kalau tak offer harganya dalam lingkungan RM1500-1600 t…

Selamat berjuang anak-anak saudaraku!

Image
Post nih lebih kurang mcm post da basi lah. awal bulan haritu mmg nak post cerita nih. tapi tuhlah aku tak berapa sihat seminggu dua nih kan. so mmg takde mood nak tulih apa2. so bila da sihat sikit boleh lah tulih sikit2. February 1st harituh 2 orang anak saudara aku baru masuk sekolah. baru masuk sekolah?? orang lain da nak dekat sebulan masuk tapi diorg baru nak msk. 1st sekali anak saudara aku, azwar yg skrg kat Shanghai. patutnya dia start darjah 1 tahun nih. tapi oleh kerana dia ikut parents dia pegi Shanghai kena lah dia bersekolah kat sana. sekolah azwar nih ikut sistem pendidikan US n skrg ni dia dalam kelas Grade 1. abgnya pulak Grade 7. gambar kat atas nih aku cilok dari FB abg aku heheh. abg aku ckp dia seronok pegi sekolah. sbb mcm2 dia belajar. n mmg totally diffrentlah kata abg aku. at first dia mmg sukar sikit nak paham apa cikgu dia ckp but now dia da boleh paham sikit2. azwar nak ckp english jer ek ngan cikda yer? hehe ok2 hehe
Sorang lagi plak si Muhammad Ayip. dia…

Greatest Love of All

Image
I believe the children are our future Teach them well and let them lead the way Show them all the beauty they possess inside Give them a sense of pride to make it easier Let the children's laughter remind us how we used to be Everybody searching for a hero People need someone to look up to I never found anyone to fulfill my needs A lonely place to be So I learned to depend on me 
[Chorus:] I decided long ago, never to walk in anyone's shadows  If I fail, if I succeed  At least I live as I believe No matter what they take from me They can't take away my dignity Because the greatest love of all  Is happening to me I found the greatest love of all  Inside of me The greatest love of all Is easy to achieve Learning to love yourself It is the greatest love of all
I believe the children are our future  Teach them well and let them lead the way  Show them all the beauty they possess inside  Give them a sense of pride to make it easier  Let the children's laughter remind us how we used to be 
[Chorus] And i…

3rd Trip ke Universal Studio Singapore

Image
Aikk aku nih tak bosan2 ke pegi USS? actually bosan lah gak. tapi memandangkan trip kali nih aku tak payah naik bas so aku pun dengan bebesar hati join lah (bebesar hati sebelum aku jatuh sakit yer). Nasib baik aku tak ikut akak aku n family g USS last year. kalau tak jadi 4th trip lah agaknya yer. Trip kali nih aku ikut abg aku n family serta akak aku n ayip n anak saudara aku, apis. Memandangkan tuan punya exora mengamanahkan kat kitaorg menjaga keretanya sementara dia berada di Shanghai so apa lagi buat trip ke USS lah masa cuti ganti Maulidur Rasul haritu.
Actually masa aku pegi USS nih aku tak berapa sihat. tapi memandangkan aku da bayar RM165 utk tiket so rasa membazir plak kalau tak pegi kan. so dengan tak sihat2 tuh aku gagahkan diri lah gak utk pegi. kali nih ramai sikit yg pegi. 8 org n abg aku drive sendiri. actually tak berapa susah nak cari USS nih kalau drive sendiri. lebih dekat kalau lalu second link - tuas. mula2 plan nak parking kereta kat Vivo City n naik monorel p…

Pesanan kepada yang berkenaan

Kalau hanya gurauan kecil yang membuatkan 'kamu' benci kepada 'kami' hingga tak mahu bertegur sapa dengan 'kami' takpelah. tapi kamu kena igt hidup ini bukan utk selama2nya. jgn 'kamu' menyesal bila 'kami' tiada dimuka bumi nih lagi terutamanya 'aku' yg rasa2nya tak akan hidup lama.
ye aku tau ajal maut di tangan Allah. bila2 masa jer nyawa kita boleh ditarik. aku hanya ingin ingati kamu hargailah orang sekeliling kamu yang sentiasa mengambil berat tentang kamu. air yang dicincang tak akan putus. 
menjadi terlalu sensitif itu adalah tidak baik untuk diri kamu. umur kamu masih muda n perjalanan kamu masih jauh. apabila kamu menjadi terlalu sensitif kamu sebenarnya hanya mementingkan diri sendiri. kamu mahu orang menjaga perasaan kamu tetapi ada kamu menjaga perasaan orang lain? kamu tak suka orang bergurau dengan kamu tapi bila kamu bergurau dengan orang lain ada orang lain terasa dengan kamu?
aku tak dapat bayangkan kalau kamu berada di…