Posts

Showing posts from May, 2015

Resepi: Corn Dog

Image
Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Kisah KALI PERTAMA

Image
Kali pertama naik KAPAL TERBANG
Tahun 2001. Masa tu tgh study kat UiTM Shah Alam. Kawan merangkap Roommate merangkap housemate merangkap classmate merangkap bespren, mak dia telah kembali kerahmatullah. So nak cepat balik ke Kuantan naiklah flight, aku lah peneman dia sebab emosi dia tak stabil time tuh. First time naik flight, first time rasa suasana masuk departure hall (selalu hantar orang kat pintu je), first time pegi ke KLIA, first time lari sorg2 cari pintu gate sebab kapal nak terbang dah nak terbang (akak kat check-in counter suruh lari sebab dah lambat) sekali sampai, kapal terbang delay. Hampeh. Penat aku lari. Masa tuh rasa macam tak boleh blah sebab 1st time naik kapal terbang kan. Nasib baik masa tuh akak housemate aku tolong check-in kat kaunter. Masa tuh harap aku mmg tak boleh lah. 1st time kan. Aku pun tak tau prosedur naik kapal terbang masa tu. Tapi sekarang nih kalau jejalan guna benda alah ni selalu kena jadi ketua rombongan.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Kali pertama …

Dialysis

Image
Lama tak mengepos. Balik asyik mengadap jem je, sampai rumah dah letih. Memang tak sempat nak menulis apa lagi mengepos entry disini. Lagipun rutih harian aku dah berubah. Memang waktu yang terluang aku habis kan untuk tidur je.
Ingat tak post bulan 3 aku ada post mak aku start dialysis. Kos untuk dialysis memang tinggi. Bayaran sekali dialysis berbeza mengikut tempat. Kalau tempat dialysis tuh daripada badan-badan kebajikan dan NGO mungkin sedikit murah daripada tempat dialysis private. Tapi senarai menunggu di tempat dialysis badan2 kebajikan dan NGO sangat panjang. Masa mula-mula Doktor suruh aku cari tempat dialysis dulu frust jugak sebab tak jumpa satu tempat yang kosong pun. Even yang kat private pun penuh. Sampailah mak aku kena masuk hospital dan kena dialysis permanent n doktor suggest satu tempat dialysis nih. Alhamdulilah ada kosong. Masa tu bersyukur sangat-sangat sebab betapa seksa menerima rejection daripada beberapa pusat dialysis. Ada yang baik siap memberikan suggest…

Esok dah Selasa (dah Ahad pun esok)??

Image
Entry ini patutnya dipost pada Isnin 4/5/15 haritu. Tetapi memandangkan aku hanya mampu menulis tajuk je, so hari ni baru boleh menulis isi-isinya pula.
Banyak benda nak tulis, banyak cerita nak story, banyak kisah nak bagitahu tapi tahap kemalasan aku mengatasi segala-galanya. 
Cuti 4 hari minggu lepas aku tak kemana-mana n banyak plan tak jadi. Hari Jumaat, abg aku n family balik rumah bawak balik baby Danish. First time bertentang mata dengan anak saudara ni. Geram dengan kecomelan dia.

Hari Sabtu plan nak pegi ke JPO, selepas bertekak pasal jumlah ahli rombongan, akhirnya pegi dengan dua buah kereta. Satu akak aku drive. Satu aku drive. Ramai betul manusia. Parking pun susah. Dah lama mengumpul duit nak masuk butik Michael Kors. Penat je beratur tapi handbag yang dicari tiada. Kecewa betul. Akhirnya handbag Fossil menjadi pilihan.

Hari Ahad, berhajat nak ke Legoland Waterpark tapi pukul 3 pagi sudah hujan lebat. Pukul 10 pagi masih hujan renyai-renyai dan cuaca pun mendung je. Ba…

Selamat Hari Buruh!

Image
Lama betul aku tak update blog nih. Bulan April nih cuma ada 4 entry je. ?? Tahun ni rasa macam malas sangat. Dah masuk bulan 5 cuma ada 37 post je.
Tapi minggu nih betul-betul letih. Selalunya kalau tak update post pun mesti login account tgk dashboard n baca blog orang. Tapi this week baru harini aku login acct blog aku. Lepas appointment kat Klinik Pakar HSA isnin lepas terus badan nih rasa macam letih sangat-sangat. Memang tak larat nak mengadap laptop lepas office hour. Tulang belikat kiri aku pun dah kebas je nih. Terseksa rasanya bila nak menaip masa kat office. Malam-malam pun payah nak tidur. Asyik terbangun tengah malam. Nak tidur balik payah. Sudahnya memang siang asyik ngantuk je. 
Nasib baik minggu nih long weekend. Boleh lah berehat kat rumah 4 hari ni. Tu pun ada aktiviti-aktiviti cuci2 mata n aktiviti berendam di Legoland Waterpark huhuhu. Selalunya aktiviti aku sejak 5 tahun lalu bila ada long weekend nih aku amik cuti extra n terbang ke mana-mana destinasi ke luar M…