Posts

Showing posts from May, 2016

Petua Minggu Ini: Diarrhea/Cirit-Birit

Image

Al-Fatihah

Image
"... Bahawasanya mati itu adalah benar. Soalan malaikat Mungkar dan Nangkir itu didalam kubur adalah benar. Bangun dari kubur dan kemudian kamu dihidupkan semula adalah benar. Berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar. Dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar. Minum di kolam air nabi adalah benar. Ada syurga dan neraka adalah benar. Bahawasanya hari Kiamat tetap akan adanya. Begitu juga Tuhan yang Maha Berkuasa. Akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur"
"Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah. Dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala. Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala. Menjinakkan hati kamu yang liar. Dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan. Dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu ..."
إِنَّا لِلّهِ …

Petua Minggu Ini: Low Blood Pressure/Tekanan Darah Rendah

Image

Petua Minggu Ini: Boils/Bisul

Image

Majlis Konvokesyen

Image
Last month kebanyakan universiti kat Malaysia ni tengah musim konvo. Akak aku kalau ada konvo UTM memang pantang kalau tak pergi pesta konvo dia. Lagipun rumah dekat kan. So time tuh lah nak cari baju melayu buat raya murah-murah. Kalau time raya jgn harap ler boleh dapat harga tuh. Dapatlah beli beberapa pasang baju melayu utk Mat Ayip n baju kurung untuk Baby Mya.
Tapi gambar kat atas tuh bukan konvo UTM, tapi UiTM.  Disinilah pengakhirannya setelah berhempas pulas selama 4 tahun setengah. Pada pendapat aku lah moment yang paling indah untuk seseorang yg bergelar student tuh bila dapat naik pentas camni ler dengan pakai jubah.
Dulu masa dia form 1, sanggup ponteng sekolah semata-mata nak g konvo aku kat universiti yang sama tetapi dewan yang berbeza. 
14 tahun lepas tuh aku plak g tengok konvo dia. Lagi sweet aku dapat msk dalam sebab abah dia tak dapat cuti. So aku ler peneman akak aku daripada JB ke Shah Alam.
Tapi penat gila ok! tension tull ngan bentuk muka bumi UiTM Shah Alam …

Petua Minggu Ini: Cough/Batuk

Image

Petua Minggu Ini: Acne/Jerawat

Image