Posts

Showing posts from October, 2011

New addiction

Image
Dah 2 hari beturut2 aku makan benda alah nih n rasa mcm nak makan hari2 plak aiskrim nih. tak boleh tahan ngan coklat yang mengalir2 tuh huhuhu
esok harus aku mencari aiskrim nih. meleleh sudah air liurku!

Mencari Legoland

Image
Actually dah lama dah aku nak post pasal menda nih. tapi tak menyempat. bz memanjang. padahal aku dok meround nih masa bulan puasa nak raya arituh. tapi skrg nih baru dpt buat post. lama gila kan? masa tuh baru balik dari ziarah kubur arwah ayah aku. so aku pakat2 ngan 2 org akak aku n sorg anak sedara aku nak meround ke Nusajaya. sajer jer nak testing lalu highway baru or Lebuhraya Pesisir Pantai Nusajaya. sebelum tuh aku dah meround dulu malam sebelum tuh ngan anak2 saudara aku yg dari shah alam. sajer jer nak tunjuk negeri kelahiran mak bapak diorg yg semakin maju nih :p. pastu nak jugak cari mana tapak Legoland. tak sabar tunggu legoland nih bukak. tah berapa agaknya yer entry pass nyer ek? ikut schedule Legoland nih akan dibuka pada tahun 2012.
Keluar dari kubur mahmodiah aku keluar ikut hospital. wahh dah nak hampir siap. bila flyover nih siap kenderaan dari CIQ dah tak payah masuk jalan tun abdul razak utk ke Nusajaya or Jalan SKudai. or kenderaan dari jalan tebrau pun tak pay…

They remember forever, the night they played the TITANS!

Image
Kali ni aku nak share pasal movie Remember The Titans. kalau korg perasan kan aku mmg minat betul movie2 yang based on true stories kan? Remember The Titans nih diterbitkan pada tahun 2000 oleh Walt Disney Pictures. movie nih adalah antara fav. aku. movie nih diinspirasikan dari true events pada tahun 1971 di Alexandria, Virginia dimana pada ketika itu amerika syarikat masih lagi bergelut dengan isu perkauman antara kulit putih n kulit hitam. movie ni actually sports film. kalau korg tak minat sukan tak dapek ler nak nolong.
Filem nih mengisahkan bagaimana seorang berketurunan African American, Herman Boone yang dilakonkan oleh Denzel Washington yang telah dilantik menjadi head coach utk football (american football yer) team di sebuah sekolah iaitu T.C William High School dimana sekolah nih baru jer dicampurkan dgn pelajar kulit hitam. coach Herman Boone nih dilantik bagi menggantikan coach Bill Yoast yang dilakonkan oleh Will Paxton seorang kulit putih. tapi si coach Bill Yoast nih k…

I'm Broke

Image
Hari ni mencatat sejarah aku pegi pasar tani dengan berbekalkan RM35 aje. Itupun RM15 duit mak aku. dia suruh aku beli barang n RM10 duit ehsan dari mak aku hihihi. RM10 lagi tuh duit yg ada dalam purse aku. aku tak sempat nak g bank cucuk duit. smlm pegi Jusco Tebrau temankan kawan aku beli kamera pun berbekalkan RM35. sedih kan? so mmg smlm aku tgk org beli barang jer lah. mmg betul2 rasa mcm miskin sgt smlm. nasib baik kawan aku yg baik hati itu telah membelanja aku makan KFC. Thanks kak anis! hehehe. igtkan RM35 tuh boleh lah bertahan sampai harini. on the way balik akak aku tepon suruh belikan susu ayip. so tinggal RM10 jer lah dalam purse aku. akak aku plak wat derk jer sampai dia da g terengganu ngan ayip mlm tadi tak bayo2. uwaaaa simpati lah kat adikmu yg sedang sesak nih. aku bukannya takde duit. ada. cuma duit2 aku tuh tersimpan kat tempat yg memerlukan aku pegi time office hour. lagipun sayang nak kuar dari situ. yg ada atm plak dah makin susut. gaji lambat. bill byk nak …

Catatan Perjalanan Day 7 - 15: Sunday - Monday, 12th - 20th June 2011 (Part 3)

Image
Sambungan daripada Part 2 Makkah

Makkah hari ketiga - Rabu, 15/6/2011


Assalamualaikum w.b.t. korg semua sihat? (perasan mcmlah ada org baca blog ko nih) meh kita sambung. Jadual untuk hari ketiga ni adalah acara bebas. para jemaah pada hari ni bebas utk buat apa2 aktiviti. nak buat umrah lagi ke pun boleh.tapi pihak travel agency tak sediakan pengangkutan utk ke tempat miqat. kena cari sendiri. tapi aku tgk ramai yg amik kesempatan time nih utk meninjau2 bazar2 kat bawah hotel nih. memandangkan geng2 aku n akak aku semer perempuan, yang mana mmg tak digalakkan pegi naik teksi pergi ke tempat miqat so kami amik keputusan hanya nak berehat di bilik hotel sahaja n solat jemah setiap waktu di Masjidil Haram. mmg rutin harian aku sejak kat Istanbul bangun awal2 pagi. kalau kat istanbul tuh boleh lah bangun lam kul 4 lebih sbb buat solat kat dalam bilik hotel jer. tapi bila sampai kat Madinah mmg rutin harian aku automatik terus tukar pukul 2.30 pagi jer dah bangun mandi pagi siap2 utk ke Ma…

Orang sombong selalunya rugi!

Image
Actually benda nih terjadi kat akak aku. dia bawak lah anak dia yg kitaorg panggil ayip kat picture atas nih nak gi gunting rambut. so dia bawak lah pegi satu kedai gunting rambut kat area umah aku (bukan kat area taman aku tapi jauh sikit lam 2 km gitu). sbb b4 this pernah g situ n dia tak nangis. tapi si ayip nih bleh plak nangis2 masa nak msk kedai gunting rambut tuh. sebab dia da tau rambut dia nak kena gunting. pastu yang tak bestnya bleh plak owner kedai tuh ckp kasar2 tak mau gunting rambut sbb budak tuh nangis. camnih nada ayat dia:-
tukang gunting rambut : tak boleh kak tak boleh saya tak nak gunting rambut budak nangis2. tak boleh! tak boleh! (dalam nada kasar n sombong).
so bila da mcm tuh akak aku pun blah lah dari kedai tuh. orang da mcm menghalau. mmg sumpah menyesal akak aku pegi kedai tuh. rasa mcm terhina jer
Well HELLO tuan kedai! boleh blah lah ko. ko igt kedai ko sorg aje ke kat situ?? berlambak lagi kedai lain. patutlah susah bangsa kita nak maju. tak mesra pelang…

Nasib si Labu Labi

Image
Last week aku pegi appointment pertama aku ngan pakar perubatan kat Hospital Sultanah Aminah (HSA) JB nih. yelah aku mana mampu nak pegi private hospital. insuran tak cover kot. kalau aku tak dapat claim sakit aku nih mcm diorg dok promosi kat aku masa suruh join mmg aku terminate ler insuran aku nih. rugi jer aku bayar tiap2 bulan. utk jumpa pakar bayarannya adalah RM5. 1st time jmp free. Appointment aku pukul 2 ptg. dalam 1 jam gak lah baru no aku naik. masa aku tunggu tuh aku berkenalan lah dgn sorg makcik nih. dia bawak asben dia yg ada penyakit hati makin mengecut. dia ckp dia dari felda keratong kat Muadzam Shah Pahang. wahh jauh tuh makcik. dia ckp hospital segamat yg refer asben dia kat klinik pakar HSA nih. patutlah member aku yg ada bladder stone (batu karang), doktor kat klinik kesihatan advise pegi private hospital sbb semua yg kronik, separa kronik, baru2 nak kronik dari seluruh johor di refer ke klinik specialist HSA ni. sampai appointment datenya dpt tahun depan. so mm…

Pepagi dah kasi darah aku naik

Image
Kepada driver yg bawak kereta Gen 2 warna silver JHS **** tak payah lah jadi samseng pepagi buta nih. kalau ko da terlambat, sapa suruh ko bangun lambat. ko sendiri dah tau kan pagi2 jalan mmg byk kereta org nak pegi kerja. kalau ko da nak terberak sgt berlambak petrol station sepanjang jalan skudai sampai ke jalan tun razak tuh berhenti jerlah. kalau bini ko nak bersalin ko tak kesian ke bawak kereta mcam orang gila kalau ko accident? tak payah lah ko jadi macam motor nak duduk celah antara kereta kat jalan 2 lane tuh. ko igt ko tuh adik beradik Transformer ke bole transform jadi motor?? pastu bukak lampu besar warna putih tuh. menyakitkan mata org. ko igt ko bagus sgt ke?? ko ada share ke ngan JKR?? masa ko mencelah tadi aku nak jer ko terbabas ke masuk lane bertentangan pastu bertembung ngan lori trelar. skrg nih jalan raya dah bahaya sbb ramai sgt orang sakit jiwa bawak kereta/motor/lori dan apa2 kenderaan yang sewaktu dgnnya. ada 3 benda yg paling aku menyampah jumpa org2 yg baw…

Al-Fatihah

Image
Inalillahi Wainailahi Rojiun, Daripada Dia kita datang dan kepada Dia juga kita kembali. Kakak kepada emak saya telah kembali ke rahmatullah petang tadi di NUH, Singapura. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ibu saudaraku dan semoga Allahyarhamah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. amin ya rabal al amin.

Catatan Perjalanan Day 7 - 15: Sunday - Monday, 12th - 20th June 2011 (Part 2)

Image
Sambungan dari Part 1 Makkah

Makkah hari kedua - Selasa, 14/6/2011
Untuk hari kedua di Makkah, rombongan umrah akan dibawa melawat di kawasan2 bersejarah di sekitar kota Makkah dan seterusnya dibawa ke tempat miqat untuk berniat umrah dah seterusnya mengerjakan ibadah umrah untuk kali kedua. utk hari kedua nih mutawif dah tampal notis kat kafeteria pada sesiapa yg nak ikut melawat tempat2 bersejarah tuh kena berkumpul kat bawah hotel dalam pukul 6.30 pagi. masa kat Makkah nih actually byk cabaran utk aku. antara gigih ngan tak gigih jer. kalau kita tak kuat semangat mmg mcm sia2 jer pegi Makkah. actually masa second day kat Makkah nih aku masih tak sihat. selsema aku makin teruk n demam aku tak kebah2. aku tak dpt pegi solat subuh berjemaah kat Masjidil Haram. akak aku suruh aku rest dalam bilik jer. mula2 tuh aku rasa mcm tak larat nak buat umrah kali kedua. bila fikir2 aku kena lawan semua tuh. kena kuat semangat. aku nak datang Makkah bukan senang. berapa lama aku simpan duit. n mca…