Posts

Showing posts from August, 2011

Selamat Hari Raya!

Image
amacam? da siap semer persiapan raya? time2 mcm nih mesti ramai yg dah balik kg kan? aku mcm biasa lah tak balik kg sbb aku mmg ada kat 'kg' pun n tunggu org balik kg jer lah. raya taun nih aku sambut dgn serba sederhana. baju raya takde, pakai langsir singkat (pakai langsir rumah lain yg sliding door tak sama panjang), kueh raya mmg satu apa pun tak buat tunjuk2 je (walaupun berkobar2 nak try kuih buah rotan). so secara tak langsung bajet raya aku tahun nih amatlah rendah (ye ke rendah bukan ko borong kueh raya sampai rm400.00 ke?). maybe sbb umur aku da semakin meningkat n keghairahan nak sambut raya tuh dah kureng kot. n yang paling best sekali aku akan beraya ngan kasut yg dah koyak rabak hahahah (tak senonoh kan aku?). 
bila tgk org balik kg nak raya mcm best jer kan? terigt masa belajar dulu. bila time raya pastu nak balik kg perghh best betul. feeling lain sikit. skrg aku nih hari2 balik kg (kg betul umah ko yer?) kalau dulu aku duduk area kg (kg setinggan) so bila time …

Resepi: Ayam Ungkep

Image
Kali nih aku nak share satu resepi org jawa. actually kalau resepi yang betul ada guna ketumbar n jintan semer. tapi yang nih adalah version yg sgt ringkas n simple. yg nih mak aku punya style ungkep hahaha. nih lah lauk favorite aku n adik beradik aku. resepi nih tak pedas n sesuai utk org dewasa n kanak2 makan. kekadang tuh bila mak aku masak nasi ayam, ayamnya mak aku guna resepi ayam ungkep. yess mmg sedap especially bila makan ngan nasi panas. kekadang bila masak soto pun buat ayam ungkep. mmg fav. family aku sampai ke cucu2 ske.







Fully booked!

Image
Weekend yang lepas rumah aku memang fully booked. Sabtu abg aku n family dia dtg buka poser ngan mak aku. so mmg penuh n riuh lah rumah aku. sadly aku tak amik picture cucu2 aku yg sgt hyper itu hehehe. org dapur kan bz hehee tak leh bygkan kalau semua dtg serentak. mmg tak muat lah rumah. mak aku pun happy jer sbb cucu2 n cicit2 dia dtg. mcm2 akak ipar aku masaktapi aku tak makan sgt. ntahlah puasa tahun nih mcm takleh makan byk2 sgt. kekadang tuh makan sesenduk jer da cukup. byk minum air jer. lepas tuh bila buka puasa jer terus flat. tak larat n tak bermaya. lagi2 aku punya lower back makin menyakitkan. minggu nih seriously minggu yg sgt terseksa. kalau tak puasa mmg aku da telan painkiller. tapi sampai bila aku nak telan painkiller yg mmg tak bagus utk body aku utk long term. tapi aku nak pegi klinik b4 raya nih, nak amik satu injection utk kurangkan sakit aku. camner aku nak masak dgn back pain mcm nih. 


berbalik pada cerita 'fully booked' tadi, bila sabtu dah riuh dgn c…

haishhh perut oh perut

Image
Apa korg buat bila tgh meeting ke or tgh attend client ke dgn boss sekali tuh tetiba sakit perut? lepas tuh sakit perut gila2 punyalah mcm washing machine tgh berputar kat dalam perut ko. dlm kepala otak time tuh cuma nak menuju satu tmpt jer iaitu TOILET. tuh ler jadi kat aku tghari tadi. hahah nak g toilet tak boleh plak. aku bukan suka org tunggu2 aku n yg paling penting boss aku mesti marah sbb dia tertunggu2 dokumen2 yg patut aku bagi kat client. seksa tull sampai berpeluh2 aku menahannya hahahaha tak senonoh tull aku nih. nih mesti gara2 sambal sotong yg usianya da 2 hari la tuh. tak makan sayang makan plak sakit perut.

lepas jer client aku blah aku terus berlari menuju ke bilik kecik tapi malangnya aku telah ditahan oleh lady boss aku. aishhh nyibuk tull dia nih bukannyer paham aku tgh darurat time tuh. stop cita pasal nih ehehehe tak senonoh tull aku cerita pasal benda2 camnih. nampak sgt ko da takde idea kan? berbalik pada post aku yg terdahulu iaitu pasal bajet duit raya, aku…

Gambar Minggu Ini

Image
Sakit betulah belakang aku nih. nak pegi jumpa doktor kena amik cuti. tapi cuti aku tinggal 3 hari jer. raya nak amik sehari tinggal 2 hari. tahun nih bulan masih byk lagi. ada 4 bulan lagi sebelum 2012 menjengah. uwaaa takkan nak tunggu taun depan kot baru nak check doktor (oh en bos sila lah konsider last year cuti saya yg tak habis byk tuhh 10 hari pun ada). nak pegi cabut gigi lagi kena amik cuti. cabut gigi dpt mc ke? klinik gomen mmg payah nak bagi mc. nak pegi klinik swasta cabut gigi dah rm50 klinik gomen baru rm1. beza kan? tapi seriously aku mmg kena pegi check doktor sakit aku nih. org kata maybe aku kena batu karang. tapi sistem perkumuhan aku ok jer. igt nak pegi medical checkup kat satu spital nih tapi kena cuti. sbb dari pagi sampai petang aku kat situ. camner ek? tapi seriously aku mmg da tak tahan menanggung sakit belakang aku nih. oklah stop membebel apa2 pun enjoy picture minggu nih yg aku ceduk dari yahoo.com.





ok berambus dulu stanza cinta sudah start!

dugaan di bulan ramadan

Image
assalamualaikum wbt. hari ini saya tak berapa sihat. saya tak sihat semejak daripada semalam (skema tull ayat aku). selsema n demam. punyalah aku balik cecepat smlm sbb nak g klinik takut klinik tutup. sekali mmg dia tutup plak. hai doktor daripada hari sebelum saya g umrah bila saya nak pegi masa tuhlah doktor dah tutup klinik. bila takmo pegi bukak plak (cobaaan). so dah round2 nak cari klinik tapi klinik terdekat kat bazar ramadhan kompem lah jem so aku pegi farmasi jelah. tapi farmasi punya ubat tak power lah. selalu aku makan sebiji ubat selsema dah ok tapi aku makan 2 biji pun tak ok lagi. sbb aku keje hari nih takde lah aku makan apa2 ubat sbb aku nih mmg kalau makan apa2 ubat nanti zzzzzZZzzzzz. sudahnya? temperature badan aku naik n..... 
...
.... .....

tak pernah seumur hidup aku kena hidung berdarah. nih ler 1st time. seb baik kat opis ada ais tapi letak ais pun tak benti2 gak. sampai aku bersin pun hidung aku kuo darah. pernah lah hidung aku kuo darah tapi darah yg kuo tuh d…

sahur! sahur!

Image
gambar kat atas tuh lauk sahur aku tadi ikan pari masak lemak tempoyak hasil air tangan akak aku *drools*. bau tempoyak masih melekat kat tgn aku. camner nih nak ilangkan? n yg tak best aku tgh selsema. 1st day plak tuh. ubat plak takde. kalau ada pun tak sanggup aku tersengguk2 kat opis nanti. kalau teruk mintak2 bos baik ati kasi balik (ye, dalam mimpi ko jer lah).

Catatan Perjalanan Day 5 - 7 : Friday - Sunday, 10th - 12th June 2011 (Part 3)

Image
Sambungan dari Part 2 kat Madinah


Lepas membeli-belah di Pasar Tamar, kitaorg pun dibawa balik ke hotel. time tuh dah nak dekat kul 11. sebelum balik bilik ketua rombongan wanita ada bagitau lepas zohor nak pegi Raudah sapa yang nak ikut boleh lah pegi solat zohor sama2 nanti. lepas siap2 utk solat zohor aku jmp ketua tuh kat lobby hotel. akak aku suruh aku ikut diorg memandangkan aku belum berpeluang nak masuk Raudah lagi. tapi aku tanya akak aku diorg percayakan aku tak kalau aku g Raudah sendiri. aku bukan sombong tak nak ikut diorg tapi aku nak sama2 solat zohor ngan akak aku. akak n kawan akak aku ckp diorg percaya kan aku. so lepas solat zohor kat Masjid Nabawi tiba lah masanya utk aku pegi Raudah sorg. sebelum pegi tuh akak n kawan2 dia suruh aku solat hajat dulu. lepas solat hajat dengan perasaan berdebar2 aku pun pegi ke Raudah seorang diri dengan panduan akak aku n kawan2 dia yg da pegi tadi malam. menurut diorg jalan terdekat nak pegi Raudah dari tempat aku solat adalah mel…

Hari sabtu yang memenatkan but seronok!

Image
Bila time bulan puasa nih umah kitaorg ler yg paling sibuk time sabtu/ahad sbb adik beradik aku semua amik kesempatan nak berbuka puasa ngan mak. smlm (sabtu) actually anak abg aku yg mula2 buat reservation dari last week lagi nak buka puasa ngan atok dia. memandangkan lebih ramai lebih bagus aku n akak aku pun calling2 akak n abg aku utk join buka puasa ngan mak aku. bestnya diaorg semua setuju. so tadi mak aku berbuka puasa dengan 5 orang drpd 8 org anak2 dia, 2 org menantu n 9 org cucu2nya. meriah lah rumah aku malam tadi. kalau tak kitaorg 3 org jer buka puasa ngan si ayip yg byk kerenah tuh. menunya plak? ada soto, nasi goreng kampung, kuey teow sup, bubur lambuk homemade, spaghetti goreng, murtabak, bubur kacang durian, satay, roti goreng sardin. gila kan menu buka puasa umah aku arini?? yg dari dapur kitaorg cuma soto, nasi goreng n kuey teow sup (fav. mak n adik beradik aku n juga arwah bapak aku. menu wajib tiap2 hari masa time buka puasa) yang lain semua drpd dapur akak n a…

gambar minggu ini

Image
tah nape sejak 2-3 hari nih aku dilanda kemalasan. nak tulis blog pun malas padahal byk bahan yg nak ditulis. konon2 bukaklah laptop n baring kejap sesambil tunggu laptop n streamyx on. lepas tuh terus terbabas tertido ngan laptop2 aku pun tertido sama. camner nak ilangkan letih2 badan ek? puasa tahun nih aku tak brp byk makan. makan sikit dah kenyang. byk minum air jer. oklah sbb aku malas sgt nak taip panjang2 kali nih aku nak post photo of the week yg aku dapat dari yahoo.com. ini adalah photo yg sgt amazing utk minggu ini (uwaaa arini ada PCexpo nak beli DSLR. nak beli tak nak nak beli tak nak?)




out dulu. nak tido kejap ngeeeeee

Saya sokong!

Image
sapa2 yg beli paper berita harian smlm mesti ada baca cerita nih kat front page paper tuh. pada pendapat aku lah aku sokong program2 mcm nih sbbnya budak2 zaman skrg nih byk yg kurang ajar. n cikgu2 takkan sajer2 jer hantar korg kat program mcmnih kalau korang takde masalah disiplin. budak2 skrg nih ckp apa2 pun mmg tak dilayan. antar kelas motivasi ke, kaunseling ke or kelas agama ke yg ckp lembut2 mmg tak msk telinga. n peranan mak bapak juga penting. kalau anak2 dah buat salah kena lah terima. sama2 lah bantu cikgu n sekolah perbetulkan bebudak tuh. actually kita kena tgk sudut positif kem motivasi mcm nih. baru timbul keinsafan kat diri masing2. baru diorg tau mcmana duduk kat penjara. pada sapa2 yg lom baca meh aku kopi pes petikan berita tuh dari BH Online
33 pelajar SMK Bandar Baru Uda dakwa didera wadar

JOHOR BAHRU: Sekumpulan 33 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bandar Baru UDA, mengharungi pengalaman mengerikan apabila mendakwa didera petugas program selepas …

Catatan Perjalanan Day 5 - 7 : Friday - Sunday, 10th - 12th June 2011 (Part 2)

Image
Sambungan cerita kat Madinah Part 1. Aku n akak aku amik keputusan utk tak pergi solat jumaat memandangkan kitaorg masih penat n nak bagi laluan pada mereka yang lebih afdal iaitu lelaki. tapi kan rugi rasanya tak pegi solat jumaat sbb kat malaysia mana ada perempuan g solat jumaat. teringin nak rasa sekali tapi aku cuma ada sehari jer jumaat kat Madinah. Lepas solat jumaat n lunch aku n group akak aku g Masjid Nabawi. nak solat zohor n tunggu solat asar. sejuk jer masjid nabawi nih. masa aku pegi asar pukul 3.30 petang, maghrib kul 7.20 malam, isyak kul 8.30 mlm, subuh kul 4.30 pagi n zohor kul 12.30 tghari. lepas asar aku balik hotel n akak aku pergi jalan2 kat kedai2 sekitar masjid nabawi. sekali aku mcm period plak. abih aku kena marah ngan akak aku sbb lupa makan ubat tahan period. nangis aku masih tuh. tapi sikit jer masa tuh n period aku bukan selalu betul kadang2 2-3 bulan aku tak dtg n  kadang2 kalau dtg pun sehari jer. tuh yg aku serba salah nak makan ubat tuh takut kalau a…