Posts

Showing posts from September, 2016

Alhamdulilah

Image
Alhamdulilah, komitment aku selama 9 tahun akhirnya tamat juga Jumaat lepas.
Akhirnya kereta tersebut menjadi hak milik mutlak aku.

Masa ni lah yang aku tunggu-tunggu. Habis bayar kereta.
Dah lama berangan-angan ngan duit yg selalunya bayar kereta tuh.

Moral of the story, lain kali nak beli kereta jgn pinjam lama sangat.
9 tahun tuh lama sangat. Tapi time tuh memang cari yang paling rendah bayar bulan-bulan.

Tapi bila dah abis bayar ni, ada jer anasir-anasir jahat suruh aku tukar kereta.
Baru nak rasa duit balance gaji banyak dalam akaun bank.

Nak beli kereta ni kena ukur baju di badan sendiri.
Bukan main lebur jer.
Bujang lah, takde kotmitment lah, bila lagi nak pakai kereta mahal, bila lagi nak buat belagak.

Apa ke hal lu? kereta nak buat belagak.
Pakai kereta mahal, tapi bulan2 makan maggi pun tak mampu buat apa.
Nak beli kereta nih kena igt. Bukan takat bayar bulan-bulan je.
Servis, maintenance, minyak. Semua kena amik kira.
Makin besar kereta makin mahal semuanya tau?
Kereta bes…

Petua Minggu Ini: Frizzy and Curly Hair

Image

Sambung belajo

Image
Akhir bulan lepas n awal bulan ni budak-budak lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma mendaftar masuk Universiti-universiti awam kat Malaysia ni.
Tetiba teringat pulak kenangan aku dulu. Masa SPM aku tak dapat panggilan masuk mana-mana IPT Awam or Swasta pun. Even YPJ Kolej yang masa time aku famous kat JB tuh pun tak dapat panggil. Swasta cuma YPJ jer kot aku mohon. Tak mampu yang lain. Aku cuma dapat masuk Form 6. Tapi kena kat sekolah lain. So aku pun pulun lah masa Form 6 tuh.
Dulu nak mohon UPU kena beli borang kat pejabat pos. Bila dah umumkan boleh beli jer, berderet-deret orang beratur kat pejabat pos beli borang UPU. Sapa yang tau Pejabat Pos Besar Johor Bahru kat bandar tu, cuba bayangkan orang beratur sampai naik ke Bukit Timbalan. Tapi tuh masa SPM. Bila STPM, borang UPU beli melalui sekolah je.
Masa mohon STPM, arwah ayah aku kan baru meninggal. Masa tuh adik beradik aku bz memanjang. Ingat lagi aku jalan kaki nak dekat 2km g pejabat pos nak hantar borang UPU tuh sambil n…

Feeling 'tertinggal'

Image
Lama dah feeling camnih. Sejak zaman sekolah lagi. Bila fikir balik maybe aku ni anti-sosial kot. Ntahlah.
Bila ingat balik aku takde geng rehat kat sekolah. Kekadang rehat sorang-sorang. Kot? Memang aku tak boleh ingat ngan sapa. Maybe ngan orang yang berbeza setiap hari. Ntahlah. Aku ni pelupa kot.
Tapi sejak zaman sekolah aku memang selalu feeling 'tertinggal'. Yup, bila ingat balik memang menyedihkan. Aku bukan tak ada kawan. Ada. Cuma ntahlah. 
Ada certain benda yang banyak bagi kesan kat aku n damage my self-confidence. Yang paling worst bila rasa dikhianati sampai sekarang.
Ntahlah. Kalau aku silap maafkan lah aku. Siapalah aku untuk diingati. Hanya budak comot yang tak bergosok baju sekolahnya.

Petua Minggu Ini: Malaria

Image

Arghhhh stresssss

Image
Cerita 1
Bengang betul sebenarnya. Hari Raya Haji haritu tengah sibuk2 tetiba lady bos aku call minta tolong cek kan sesuatu kat dalam internet. So aku beria lah bukak laptop aku sambil tunggu on tu aku g toilet dulu. Bila keluar toilet pun tengok laptop aku blank jer kaler grey. Arggh sudah. Restart balik pun sama. Nak tak nak try lah bukak daripada iPad. Alhamdulilah dapat ler cek apa yang bos aku hajatkan tuh. Tanya ngan anak saudara aku, dia ckp kemungkinan besar motherboard rosak. Masuk ni dah 2x motherboard rosak. Tahun 2014 RM300 kot terbang. Ini rosak lagi. So diorag suggest takyah lah betulkan, cari jer baru. Lagipun laptop tuh dah 7 tahun usianya. Tapi paling murah pun RM1K lebih gak kan. Adehhh sakit poket aku. Laptop tak penting sbb iPad leh ganti sementara. Ni pun pinjam laptop akak aku.
Cerita 2
Time hari raya haji gak. Masa sibuk-sibuk nak prepare birthday kek si baby Mya tuh, tetiba abg-abg aku yang merokok kat luar tuh dok sibuk panggil aku. Ingatkan nak tanya apa rupa…

Petua Minggu Ini: Mouth Ulcers

Image

Petua Minggu Ini: Perspiration

Image

Resepi: Pizza Roti Prata/Canai

Image
Aku ni kalau lapar mula lah selongkar peti ais, tengok apa yang boleh aku buat.  Dulu aku ada share pizza guna kulit tortila kan?  kali ni aku nak share resepi pizza guna Roti Prata/Canai segera.
Bahan-bahan Roti Canai/Roti Prata segera (kat pasaraya banyak jual) Base sos = Ikut selera masing-masing.  (Aku selalu guna Mayonnaise +  Sos cili & sos bolognese) Tuna dalam tin, sosej di potong, isi ketam (dipotong), udang or ikut suka bahan untuk ditabur nih ayam ke etc Cheese (mozarella ke cheedar ke ikut suka asal sesuai ngan pizza)
Cara-cara Roti Canai/Roti Prata dipanaskan dulu atas kuali leper tanpa minyak. Agak-agak macam dah garing sikit boleh lah sapu Roti Canai/Prata tadi dengan sos base pizza tuh. Lepas tuh macam biasa tabur sosej & isi ketam and last sekali cheese. Bakar dalam microwave or oven. Tapi jgn lama sangat kang hangus plak.