Posts

Showing posts from October, 2012

Letih!

Image
Ini adalah breakfast aku pagi tadi yg tak healthy sgt. walaupun smlm kena kerja 14 jam, tetap aku sampai opis pukul 8.15 pagi hari ni. rasa mcm malam smlm pendek sgt. sedar2 dah pukul 6.18 pagi. igtkan baru pukul 4 pagi. baru jer borak2 ngan budak office smlm ckp rekod aku balik kerja paling lmbt pukul 11 malam. boleh plak smlm sampai umah pukul 10 malam. tak suka keje last minit sbb otak cepat jammed. apa2 pun malam nih mau tidur awal.
Tak sabar tunggu hari Jumaat..
GUTE NACHT!

Legoland Malaysia: LEGO Kingdoms

Image
Wahh lama gila kan aku nak post pasal Legoland nih. banyak sgt iklan lain so terpaksa bagi laluan hehehe. Lepas jer Lego Technic masuklah ke Lego Kingdoms. kat sini ada beberapa rides yg sgt interesting. tapi post yg lepas aku ada ckp kan aku tak explore sgt masa dtg sini. lagipun ada annual pass harini penat minggu depan leh gi lagi hihihihi. Apa yg ada kat Lego Kingdoms nih adalah seperti berikut chewahhh skema plak ayat aku!:-
THE DRAGON
The Dragon nih sebenarnya sejenis Roller Coaster n merupakan roller coaster yg agak mencabar kat Legoland Malaysia nih. Takde sorang anak saudara aku yg naik menda alah nih lagi. antara sebabnya adalah kekurang masa (kekurang masa lah sgt!) aku? kenapa aku tak naik. bukan takut tapi sbb aku ada high blood pressure n tidak digalakkan naik benda2 mcm nih. bukan takut ok sbb dulu masa kat genting dulu crockscrew tuh aku dah naik. teringin nak naik tapi condition tidak mengizinkan.
DRAGON'S APPRENTICE
Pada yg kurang berani nak naik The Dragon tuh bo…

Esok kerja *sighhhhhh*

Image
Kejap jer kan masa berlalu. maleh betul nak pegi keje besok. takpe lagi dua minggu ada cuti lagi hehe. next month kan ada 3 public holiday. hopefully boss aku baik hati kasi sambung cuti itu dgn cuti Awal Muharam. hehehe. Camner hari raya aidiladha? bagi aku biasa2 sahaja. tahun nih tak buat korban n takde ahli keluarga aku yg buat korban. abg aku pun takde dia balik kg isteri dia kat penang. Rumah aku pun sonyap sunyi masa pagi sbb semua org dtg umah aku lepas solat jumaat. Hari khamis kan aku keje lagi so mmg tak tolong akak aku masak2 utk raya haji kali nih. bila balik jer dari kerja senja-senja khamis haritu aku nampak benda nih kat dapur:-
Yess akak aku masak sambal goreng favorite aku nih! mmg mula2 plan tak mau buat sambal goreng nih, memandangkan aku kan tak cuti kena kerja. tah camner tah akak aku boleh tukar fikiran dia buat plak sambal goreng nih. heheh sorg2 tuh. dia ckp sorg2 lagi bagus sbb takdelah gaduh2 masa nak buat sambal goreng nih. hidangan raya haji umah aku mmg …

Salam Aidiladhan 1433 Hijrah

Image
لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ

Resepi: Sambal Goreng Pengantin

Image
Nama je pengantin. tapi lebih pada hidangan hari raya nih. sebelum tuh actually aku tak berapa sihat. cuaca yg kejap hujan kejap panas ditambah plak kat umah aku nih 2 org yg kena selsema apa lagi terjangkitlah kat aku sekali yg lemah antibodi nih. tapi kali nih takdelah teruk sgt sbb aku da amik langkah2 awal masa mula2 dpt tanda nak kena selsema nih. cuma harap tak sampai batuk lah. sbb aku tak larat betul nak menghadap batuk nih. dgn ilang suara lagi. adehhhh payah nak g public tau. so camner esok ada yg dah cuti ke? budak2 sekolah esok cuti. wahh bestlah. yg aku nih tak esok balik pukul berapa lah agaknya kan. dah lah ada kerja urgent. kompem balik lmbt esok. malam raya balik lambat??? oh tidakkkkkkk. sempena hari raya aidiladha nih aku nak share satu resepi yg mmg tiap2 tahun tak pernah miss. tak kira lah raya puasa ke or raya haji ke. tapi kan malangnya raya haji tahun nih aku mmg tak buat sambal goreng nih sbb akak aku tak larat buat sorg2. yelah aku kan keje. so kena minta be…

Hari yg sgt menenangkan!

Image
Suka sgt hari ahad sbb selalunya hari ahad aku tak pegi mana2. duduk rumah aje sambil makan n tgk tv. hahah mmg hari yang terbaik utk membesarkan badan. Sapa-sapa yg kenal aku mmg dah tau aku mmg payah nak diajak keluar pada hari ahad. Hari ahad adalah hari utk merelaxkan diri di rumah setelah 5 hari bekerja. kalau nak keluar pun hari sabtu je lah. tapi ada gak aku terbabas hari ahad aku keluar gak. tapi kena tgk gak sbb kadang2 hari isnin aku tak keje or public holiday. cuaca hari nih pun sgt2 best. hujan jer sepanjang hari. aku palingggggg suka hujan hari ahad. best sgt2 heheh. so apa yg aku buat hari nih? heheh apa lagi habiskan tgk cerita korea yg byk dah rekod tapi tak tgk2 kat Channel ONEHD astro nih. cerita baru hihihi
First few episode cerita nih agak sedih lah. meleleh gak air mata aku nengok tadi. nasib baik umah gelap sikit sbb hujan kan so takde lah sapa yg tgk air mata aku meleleh tadi. cerita nih mcm best jer. skrg nih dah episode 20++ tak silap aku. tapi aku baru tgk e…

Makan-makan: Homemade Coney Dog!

Image
Tadi terajin lagi. balik dari servis kereta terus pegi ke Jusco. sebelum tuh balik umah dulu amik mak aku n ayip yg melalak nak ikut mak dia pegi jamuan sekolah. bila sampai jusco tetiba dpt idea kan nak buat coney dog nih. nama jer coney dog tapi halal lah. sosej tuh aku beli dah siap. cuma daging cincang tuh aku buat sendiri. hari sabtu mmg kena ada masak2 sbb adik beradik aku yg lain selalu dtg hari ni sbb jenguk mak aku merangkap mak diorg jugak ehehehe. tak sedap kan kalau takde benda nak bagi harituh. so balik dari jusco gigih lah aku sediakan bahan2 tuh. siap mcm masterchef lagi aku kena. ada time2 plak tuh. selain dari sosej tuh aku ada masak spaghetti bolognese dan jugak keropok lekor dari mersing yg dibawak oleh akak aku dan juga tapau oleh abg aku dari mahattan fish market. adoiii terkenyang plah harini! syukur Alhamdulilah

Dah penat!

Image
Penat dah rasanya. turun, naik, jatuh, bangun, maki, puji, marah, suka kalau di igt balik mmg kebanyakkan menyakitkan hati. setelah beberapa percubaan utk menghantar surat nih beberapa tahun yang lalu tak menjadi, kemungkinan besar aku akan mencuba lagi. surat dah ready. tarikh pun dah ada. tinggal berani tak berani jer nak hantar kepada pihak berkenaan. tapi sebelum hantar tuh kena buat istikarah mintak petunjuk sama ada ini adalah terbaik buat aku...
apa-apa pun rezeki ada kat mana-mana. betul tak?

Adakah ini yg terbaik utk aku...

Image
Harini sengaja je aku lalu coastal highway menuju ke Nusajaya. Padahal boleh je aku lalu jln skudai sbb nampak mcm xjem je. Tapi hari ni hati aku sedih sgt. Daripada hati aku terus kusut lalu jln skudai yg selalu jem n penuh dgn kereta je lebih baik aku lalu coastal highway yg aku nampak hutan n pokok-pokok je. Boleh lah aku tenangkan hati aku. Aku tgh fikir2 skrg ni. Rasanya tak mampu nak teruskan lagi. Patut ke give up n berhenti aje? Rasanya mcm tak mampu dah. Sgt berharap tahun ni tahun terakhir aku disini. Sudah tiba masanya gerak kan jentera cari environment baru!

Main masak-masak

Image
Masa kecik2 korg suka main masak-masak tak? aku suka. masa study dulu housemate aku lah paling suka bila aku ada. sbb bila weekend jer pagi2 da dgr aku menggoreng sesuatu. mmg lah aku rajin masak masa kat umah sewa. dah aku lapar. masak lah jalan penyelesaiannya. betul tak? kalau skrg nih agak malas lah nak memasak. tak tau kenapa. rasanya sbb ada tukang masak lagi hebat n sedap kot daripada aku. sbb tuh malas tuh melampau2 hehehe. tapi kekadang tuh bila kena weekend yg akak aku ada ko-ko kat sekolah maka bab masak memasak nih aku take over. igt lagi masa dok umah sewa kat section 6 shah alam. sanggup tuh naik bas mini pagi2 nak pegi kompleks pkns cari bahan nak memasak. jauh tuhh padahal boleh jer pegi pasar kat section 6 tuh kan. alasan nak pegi McD's kan? n kadang2 hari minggu aku da ke pasar kat section 6 tuh cari bahan nak masak. time tuh suka cuba resepi2 baru. skrg nih? beli buku jer lah tapi buatnya tidak!

Roasted chicken. aku tukang siapkan ayam n gaul2kan bahan. yg sedi…

Antara lelaki-lelaki kesayangan aku ♥

Image
3 budak lelaki kesayangan aku. 2 kat Shanghai. Yg sorg lagi hari2 gaduh ngan aku hehehe ♥my nephews♥

Legoland Malaysia: Lego Technic

Image
Sebelum cerita trip aku g Sabah. aku post dulu lawatan secara rasmi aku ke Legoland Malaysia. hahaha. lepas balik dari rakaman game show haritu hari ahadnya sempatlah aku pegi ke Legoland Malaysia. masa raya haritu masuk hanya redeem annual pass jer n cuma bukak the begining jer. so kali nih aku sempat lah menjelajah kat sini. cuma kaki aku sakit lagi akibat drive ulang2 alik 3x pegi Klang minggu tuh kan so ditambah plak ngan cuaca yg agak panas so aku jelajah kejep jer lah. antara yg aku sempat jelajah:-
LEGO Tecnic

Bila kita masuk jer Legoland nih kita akan berada di the beginning. if kita mulakan penjelejahan ke sebelah kiri maka jumpalah taman THE LEGO TECNIC. kat Lego Technic nih ada beberapa permainan seperti Technic Twister, Aquazone Wave Racers & Project X dan ada dua akademi iaitu Lego Mindstorms & Lego Academy.
Technic Twister
First tempat yg kitaorg tuju dulu kat LEGO Technic ialah Technic Twister. kat sini macam permainan cawan pusing2. mmg laju benda nih. boleh penin…

Makan-makan: Birthday Mak

Image
Semalam baru sempat buat makan-makan besday mak aku nih. so aku n akak aku jemputlah abg2 n akak2 aku yg lain join sama makan2 besday nih. actually kitarog jarang sgt celebrate birthday mak aku. bukan tak igt ke apa. tapi tarikh birthday yg dalam kad pengenalan tuh bukan betul. tuh tarikh cabutan je. sbbnya arwah atuk aku dulu lmbt daftar sbb masa tuh jepun baru je attack malaya. arwah atuk aku cuma igt tahun aje. sama ngan arwah ayah aku. dia pun tarikh cabutan. and actually tahun yg dia lahir n tahun kad pengenalan adalah berbeza. lahir plak tahun 20-an so paham2 jelah. lagipun arwah tok mak aku dulu sorg balu. tok bak aku meninggal masa arwah ayah aku dalam perut mak dia lagi. so time dulu2 masa arwah ayah aku ada lagi kitaorg suka celebrate anniversary mak n ayah aku. sbb tak tau besday real bila kan. but now dia takde selalu celebrate masa hari ibu jelah. tapi tahun nih sbb tahun dia umur 70 tahun kan so tuh yg nak buat makan2 sikit. n rasanya nak stick jer lah tiap2 tahun bulan…

Resepi: Sambal Kupang

Image
Dah lama dah masak benda nih. sempat snap gambar jer tapi tak sempat nak post kat sini. heheh. kupang nih siap dihidang atas pinggan ala vintage gitu. vintage ko kata ek? cuba ko balik kg ada tak korg jumpa pinggan or piring mcm nih. sangat nostalgia gitu tau. hehe. makan kat atas pinggan nih pun rasa mcm sodap jer. uwaa terigt memori masa kat kg. 
Bahan-bahan:- - 2kg kupang segar (rebus dan buang kulitnya) - cili boh or lada kering yg telah dikisar. (kuantiti ikut kepedasan korg. kalau aku aku letak dalam 4-5 sudu makan) - 6 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, sedikit halia, sedikit belacan (ikut suka kuantiti ada org tak suka letak bawang sgt n ada org suka letak byk2 bawang)<< bahan2 nih dikisar - 1 biji bawang besar dihiris - 1 batang serai dititik - garam n gula secukup rasa
cara2nya  tumis cili boh or lada kering ngan bawang yg telah dikisar. tumis sampai naik baunya n masukkan serai. pastu tumis sampai sambal tuh dah tukar kaler merah mcm kat atas tuh. masukkan garam…

Alahai sedihnya...

Image
Sedihnya tgk last 2 episode Glass Castle or City of Glass nih. meleleh gak lah air mata aku tgk episode nih tadi. bila si Min Joo nih merayu2 kat asben dia jgn ceraikan dia. camner lah aku leh terjebak tgk cerita korea nih ek? adehh nih akak aku punya kerja lah nih. hari2 layan drama korea ngan2 aku sekali dah terjebak sama. bila satu2 drama tuh abis episode nya mmg dah tanam dalam diri nak stop dari follow drama2 korea nih tapi bila dah tertengok satu episode jer.. diulangi satu episode jer, terus terjebak follow drama tuh sampai abis ekekekek
Apa2 pun tak sabar nak tunggu last episode hari isnin nih. pulak tuh drama yg ganti drama nih mcm best gak jer adehhhhhhhhh
*best gak drama adam n hawa ek. tgk dah episode 20 lebih. ketinggalan zaman aku nih. nasib baik astro on the go ada hehehe

Bila rajin aku datang....

Image
Lama gila aku nak post benda nih. tapi tak menyempat2. padahal da separuh jalan aku tulis pastu terhenti.  sekarang nih hari2 aku balik pukul 7 malam. office hour abis pukul 5.30 tapi kekadang tuh kul 6.15 baru keluar dari opis. kalau nasib baik dapatlah kuar pukul 6. letih betul skrg nih. bila malam jer aku dah kepenatan. tertidur! ok enough membebel. sambung cerita yang tertanggu nih. lepas jer aku balik dari recording game show kat klang 2 minggu lepas, dalam2 kepenatan tuh boleh plak aku bangun pagi2 cari breakfast. Selalunya lepas subuh aku belayar balik n dalam pukul 9 lebih baru cari breakfast. tapi tah camner aku boleh plak pukul 7 lebih aku dah bangun g kedai. hajat kat ati nak test roti canai tepi jalan yg baru bukak tuh tapi tgk org berderet2 beratur nak beli harusslah simpan dulu hajat tuh. try minggu nih plak ye.  oleh kerana aku maleh nak kuar2 lagi so aku teruslah pegi beli kedai beli barang2 utk masak harituh. best plak pegi kedai pagi2 nih. takde org. tak payah aku b…

Selamat Hari Lahir yang ke 70 Mak

Image
Actually sebelum aku fly bercuti ke Sabah last week, ibunda yang tercinta telah di admitted ke hospital. Masa bulan puasa yg lepas aku ada post pasal mak aku sakit masa first day puasa n masa tuh jugak mak aku kena operate buang batu yg ada kat pundi kencing dia. antara prosedurnya adalah kena letak wayar yg bersambung dari buah pinggang ke pundi kencing dibelah kiri n kanan. wayar tuh kena stay untuk 1 bulan. Oleh kerana mak aku mmg sebelum nih dah follow up kat hospital krjn so kitaorg mintaklah KPJ Johor refer ibunda tercinta balik ke spital krjn. Pendek kan cerita mak aku mmg dah dapat appointment utk buang wayar tuh. tapi cuma satu jer yg dapat keluar. yg belah kanan tak dapat nak keluar. dua kali pegi tetap tak dpt kuarkan gak. so spital krjn bagi appointment utk jmp doktor utk tetapkan tarikh operation keluarkan wayar tuh.
Mulah lah mak aku risau n sampai nangis2. so akak aku pun bincang ngan aku utk refer balik kat KPJ Johor.  manalah tahu boleh kuarkan wayar tuh tanpa prosed…

Daun pisang time!

Image
Bos aku suka belanja nasi daun pisang nih. actually kureng sikit ngan tekak aku nih. tapi sbb aku dah lapar plus org dah belanja so makan jer lah kan.

Hatiku tertinggal di Kinabalu

Image
Ye jer aku tak mau balik. Bukan tak nak balik actually tapi lebih kepada takmau keje dah tapi nak duduk kat sini relax jer. Akhirnya pegi juga aku ye. setahun lebih tuh beli tiket flight. nak murah punya pasal. apa2 pun aku tgh penat. baru jer sampai pukul 7 mlm tadi. short trip jer nih. boleh lah. lain kali amik long trip ek. pastu duduk kat hotel yg betul2 ngadap gunung kinabalu nih. fuhh rasa mcm kat Switzerland jer weiii.. esok kerja uwaaaaaaa.
notes: dah tau ketiak berkarat nak jugak ko pakai sleeveless ek? nih semer gara2 tertgk kat plane tadi. sapa2 yg nak pakai sleveeless tuh hati2 lah ek hehehe tetiba je aku nih kan?
mode: sedih sbb duit habis!

Harini cuma nak kasi lapar je

Image

Oktober Sudah???

Image
Fuhh lama gak aku tak memekak dlm blog aku nih kan. rasa mcm malas jer. lagi pun aku rasa letih n cepat ngantuk tuh yg malas nak tulis2 kat sini. lagi satu last week aku 3 kali ulang alik JB - Klang. Penat ooo drive. pulak tuh drive pukul 4 pagi n balik petang hari yg sama. 3x tau tak. diulangi 3x. bila dah ulang alik mcm tuh rasa mcm dekat lah plak kan padahal 300 lebih KM tuhh. dah tak pasal2 kena servis kereta aku bulan nih. 
Kenapa aku pegi Klang? hehhe haritu aku ada ada post something lah. alah yg aku marah2 tuh. tapi terpaksa tarik balik post tuh sbb aku telah dihubungi oleh pihak terbabit. tuh yg last week aku kena pegi sekali lagi ke sebuah studio di Klang utk satu rakaman rancangan tv disebuah stesen berbayar. rancangan apa tuh? hahaha teka lah sendiri. tak sangka plak msk audition utk suka2 boleh plak lepas utk jadi contestant. tapi tuh lah aku menang ke idak. mari lah kita sama-sama tunggu rancangan tuh yg akan disiarkan ujung bulan nih di Astro channel 104 yer. tapi aku …