Posts

Showing posts from March, 2016

Terbaikkkk!

Image
Last 2 week haritu layan kan si Mat Ayip tengok cerita BoboiBoy ni.
Actually masa time cuti sekolah haritu Abg aku merangkap pakcik si Mat Ayip tuh dah ajak tengok wayang. Beria dia ingat pakcik dia nak bawak tengok cerita BoboiBoy. Sekali boleh plak abang aku n anak-anak dia g tengok cerita Kung Fu Panda 3.
So frust ler Mat Ayip ni. Nak tak nak dia g lah jugak sebab dah beli tiket kan. Bukan dia tak suka tengok Kung Fu Panda 3 tuh tapi cousin dia, Abg Apis dah downloadkan filem tuh. So dia dah layan dulu Kung Fu Panda 3 tuh kat laptop Abg Apis dia tuh.
So akak aku pun pujuk ler aku bawak si Mat Ayip ni tengok BoboiBoy. Dia nak bawak dah leceh sikit sebab ada baby Mya tuh kan. So aku senyap-senyap beli ler tiket untuk hari Sabtu dua minggu lepas. 
Dia pun macam pelik sebab aku ngan dia keluar berdua jer. Siap tanya mak dia lagi aku nak bawak g mana. Mak dia cakap Ayip ada date ngan aku hehehe. Movie date. Bila dia tengok aku lalu JPO jer dia dah tau ler nak g tengok wayang kat AEON K…

Menabung

Image
Tetiba aku teringat entry The Backup Plan dan The Backup Plan 2.0. Masa zaman tu beria kumpul duit. Ada rezeki lebih sikit jer simpan. Sampai kekadang duit gaji kita tak terusik. 
Tapi time tuh lom ada napsu besar nak berbelanja. Bayar bil TNB pun baru RM40 ++ sebulan. Bill Air (SAJ) lagi ler RM5 jer. Belanja barang dapur pun sebulan baru RM200 ++.
Sekarang ni memang payah ler nak buat backup macam entry aku tahun 2012 tuh. Sana sini barang mahal n naik harga. Nak buat camner kan.
Tapi sekarang aku ni tengah cuba nak buat cam dulu, buat tabungan. Ramai yang share kat Facebook pasal menabung nih. Macam-macam cara orang share.

Ada yang kumpul RM1 setiap hari.
Ada yang kumpul RM5 setiap kali ada dalam purse/dompet buat macam tak wujud simpan dalam tabung.

Aku pun nak cuba juga buat camtu. Sekarang ni aku aku tengah displin kan diri aku untuk wat tabungan camtuh ikut plan aku cam ni:-

RM1.00 - Setiap hari mesti masuk tabung so ujung tahun nanti ada RM366.00 duit RM1.
RM5.00 - Anggap tak …

Petua Minggu Ini: Depression

Image

Hari-hari terakhir di Legoland...

Image
Last month kiranya macam last ler aku dapat masuk Legoland dengan bersenang lenang bila-bila masa jer aku suka. Annual Pass sudah expired uwaaaaaa. Semua malas nak renew. Tak cukup duit katanya. Macam aku ok jer kot kalau nak renew. Tapi aku sorang jer. Orang lain ada anak-anak so kiranya banyak ler kosnya.
Masa aku g cuti sekolah bulan 12 last year, Legoland offer Premium Pass renewal RM242.00. Premium Pass tu aku boleh masuk both park (dry & wet). Mahal cikit dari awal 2015 iaitu RM225.00. Tapi bila cek balik last month boleh plak naik RM315.00 plak. So memang takde ler nak renew. Kalau aku sorang takpe gak. Nih akak-akak aku ada anak-anak kan kalau dah 3-4 orang dah berapa RM kan?
Confirm aku akan merindui nak makan kat kafe kat Legoland Waterpark nih. Kekadang niat datang Legoland nih bukan nak mandi pun tapi nak makan hihihi. Kalau datang mesti order Nasi Lemak Ayam Panggang yang berharga RM28.00 satu set & Seafood Plater kat atas nih yang berharga RM24.00 satu set. Ya m…

Makan-Makan: Mee Goreng, Spaghetti Goreng dan sewaktu dengannya

Image
Hahaha. Tengok gambar makanan banyak dalam handphone aku nak buang sayang. So sebelum buang baik letak kat blog aku ni kan. Lapar-lapar boleh tengok kat sini kan
Fav aku ni. Kalau masak spaghetti ni mak aku leh makan sebab takde rasa masam-masam tomato tuh. Untuk resepi refer sini.
Mee Goreng Basah ni aku makan time panas jer ler. Kalau tak panas kurang kick sikit kan. Sebab kekadang dah kering. Aku rindu betul Mee Goreng Restoran Tok Misai kat Larkin Perdana. Dari pagi sampai tengahari pun still sedap lagi! tapi malangnya kedai dah tutup.
Mee telur nih macam mee kuning gak. Tapi dia mee yang kurang chemical ler. hihihi. Mee nih lagi sedap tapi tak tahan lama. Kalau boleh lepas beli kena terus masak. Sedap gak Mee ni. Untuk resepi sila refer sini.
Kuey Teow Goreng aku ni lain jer kan rupanya? Rupa memang tak menarik tapi rasanya walla! Ini di goreng dengan cara yang lain. Bawang & Lada ditumbuk n pakai lada fresh bukan lada kering blender tuh. Sedap dimakan ketika berbuka puasa.

Kisah KALI PERTAMA 2: Edisi Teknologi

Image
Kali pertama GUNA KOMPUTER
Kali pertama guna komputer masa tahun 1995 bila aku masuk kelas komputer kat sekolah. Masa tuh excited gila dapat belajar komputer. Zaman tuh kan komputer kan macam barangan mewah gitu tak macam sekarang komputer dah murah. Tapi hampeh rasa macam kena tipu. 2-3 kali kelas company yang bukak kelas kat sekolah tuh cabut plak. Nasib baik 1996 abg aku balik belajar dari US bawak balik komputer. Masa tuh memang tak boleh blah sebab sorang-sorang jakun tengok PC tuh kan. Siap ada giliran sorang-sorang adik beradik aku dok ngadap komputer. Bukan ada internet macam sekarang pun. Just dok belek-belek, main game solitare and game minesweep alah game bom tuh. Pastu abang aku ada bawak balik CD-ROM ensiklopedia n game budak-budak so apa lagi layan benda tuh jer lah. Hasilnya, alhamdulilah tak payah buang duit bayar kelas komputer, godeh-godeh sendiri kat rumah je. Lagi satu budak-budak zaman skrg mesti tak pernah jumpa floppy disk kan?


Kali pertama LAYARI WORLD WIDE WE…

Petua Minggu Ini: Insomnia

Image

Travel

Image
Lately, aku suka baca blog travel. Skrg nih tgh dok baca blog Kak Kiah Suka Travel
Suka baca blog dia ni. Kekadang ketawa sendiri depan PC. Kesian gak baca bila dia dapat travel partner yang banyak kerenah. Tapi aku memang suggest korang baca blog dia. Gaya penulisan dia memang tak membosankan. Rasa macam korg gi jenjalan sekali bila baca blog dia ni.
Bestnya kalau aku pun berani cam dia g travel sorang-sorang kan huhuhu.
Aku ni pun dah lama tak gi jenjalan.  Last tahun 2014 g Shanghai.
Aku pun suka travel. Dulu dok target setiap tahun mesti ada sekali g jenjalan naik kapal terbang. Tapi sejak kes MH370 & MH17 tuh akak aku dah seram nak naik kapal terbang. Kalau tak dia lah paling sakan setahun 2-3 kali g jenjalan obersea. 
Yelah kan sapa lagi travel partner aku kalau bukak akak aku tuh. Tapi sekarang ni ajak g umrah pun dia dah seram nak naik kapal terbang. Siap suruh aku bagi dia ubat tidur, tidur sebelum plane take off n bangun lepas landing. Camner tuh?
Tapi actually sekara…

No Title

Image
Start semalam aku akan share petua-petua yang bos aku WhatApps kat aku. 
Prihatin betul boss aku ni kan. 
Yelah haritu staff dia ni boleh pitam 2 kali pulak kan. 
Siap dia belikan macam-macam spice n ubat untuk aku. Katanya boleh turunkan darah tinggilah, kencing manis n kolestrol.
Actually banyak berlaku pada diri aku tahun ni. Pasal kesihatan aku. Semuanya naik. Masa appointment bulan Disember 2015 dah teruk. Kena bebel ngan doktor, tukar ubat baru n doktor ingat ubat tuh tak cukup untuk aku tapi rupa-rupanya terlebih plak. 
Pitam dua kali. Sekali kat car porch lepas tuh masuk rumah, kat dapur plak. Blood pressure aku jatuh 55/45. Terbaring aku kat dapur. Lepas tuh stop ubat tuh terus. Pegi klinik biasa, doktor cuma cakap aku demam sebab itu aku kena mcm tuh.
Try makan ubat tuh lagi sebab takut blood pressure naik sebab aku sakit kepala but still kesan yang sama. Letih seletih letihnya. Rasa kepala mcm berpusing. Badan berat sangat n tak larat. 
Actually memang dari kesan ubat baru…

Petua Minggu Ini - Dandruff

Image
Sumber: Tak tau boss aku yg WhatApps kat aku

Alhamdulilah

Image
Last week SPM 2015 kan sudah diumumkan. Anak saudara aku kat atas nih salah sorang calon SPM 2015. Budak ni kerjanya main game kat PC jer. Tapi masa naik form 5 jer mak dia terus amik laptop dia. Suruh puasa game 1 tahun. Ye lah kan untuk masa depan dia gak. Nasib redha jer dia.
5 hari sebelum SPM keluar kitaorang gi ler Legoland Waterpark nak menghabiskan sisa-sisa Annual Pass yang dah nak expired tuh. Budak ni plak boleh dok termenung mengenang apa lah nasib dia hari Khamis nanti. Nak tergelak gak tengok gelagat dia time ni. Ada siap berbaring kat tempat di duduk tuh hihihi tak sempat nak amik gambar. Cam orang tak betul pun ada hihihi.

Dalam kul 11 pagi lebih kot mak dia whatapps kat group family slip kat bawah ni


Alhamdulilah anak saudara ketiga yang dapat 10A. Memang tau dia boleh buat. Budak ni kalau betul-betul belajar insya Allah boleh dapat 10A+. Bila kat rumah belajar kejap dah tidur.  Tapi bila kat sekolah dia memang sangat fokus 200%. Dia ni lah yang aku bawak g Shanghai …