Posts

Showing posts from January, 2014

Bfast!

Image
Kalau bfast selalu amik apa? Kalau aku bergantung dengan apa yang ada di dapur. Kalau nasi semalam tak abis, so paginya gorenglah nasi goreng. Kalau ada mi kuning or kuey teow pastu ada lada kisar, So boleh lah goreng mi or kuey teow. Ini kalau taime rajin lah. Kalau time malas jawabnya gerai tepi jalan ler. Nasi lemak, bihun goreng, nasi goreng tuh semer fav aku kalau beli kat gerai tepi jalan. Pastu tambah ngan telur goreng n sambal. Perghhh 'berkhasiat' betul kan sarapan aku. Teringin nak sarapan yang berkhasiat, takde kolestrol n tak berlemak. Tapi payah ler sebab aku takde minum pagi mcm sesetengah tempat. So sarapan aku ler bekalan dalam perut aku sampai makan tengah hari. Lepas tuh memang dah lapar sangat akibatnya makan tengah hari melantak cam apa. Pastu takde minum petang. Balik rumah dah nak dekat pukul 7 pastu melantak cam apa sebab kelaparan. Treadmill aku memang langsung dah tak bersentuh heheheheeh Alahai aku nih memang warm, warm, chicken shit lah
Camner lah na…

Cheese meleleh

Image
Satu hari tuh akak aku balik rumah bawak benda alah nih. Mula-mula jual mahal nak makan. Tapi bila rasa sedap plak. Dah lah cheese cake ke apa2 pencuci mulut guna cheese tuh fav. aku. Cheese nya banyak plak tuh. Bawah ada biskut marie. Satu bekas kecik nih RM5. Pastu hari2 plak tuh aku mintak akak aku belikan. Memang boleh bangkrap kan. Penyudahnya buek sendiri ler. Lagi sedap kot sbb letak serbuk oreo semer. Apa-apa pun sapa2 yang ngidam tuh boleh lah cari2 yer. Kat gambar tuh ada no teponnya.

Camner nak kurangkan makan?

Image
Apa kena ngan aku hari nih. Kerja asyik nak melantak jer. Dari celik mata sampai ler nak lelap mata nih melantak jer. Selalunya cepat kenyang, tapi tah harini pelahap semacam jer aku nih. Pagi sarapan kat rumah tengok akak aku buat bihun goreng putih. So aku pun melantaklah semangkuk. Nampak ada lebih aku tapau sikit g keje. Pastu kawan aku plak tumpang aku g keje, n dia belikan aku lontong kering kat atas nih. Hajat dihati nak makan time lunch tapi nan hado,  sampai opis aku melantak lontong nih sebab menggoda sangat. Lepas tuh dalam pukul 11 lebih tetiba teringat bihun goreng yg aku tapau dari rumah terus melantak kejap. Pastu tetiba tengahari malas nak makan nasi, order mcD yang super duper slow servisnya. mcD order Prosperity Burger, fillet-o-fish & mc flurry. Mc Flurry & fillet-o-fish aku simpan n cuma makan prosperity burger jer. Oleh kerana aku order yang double so aku kenyang sampai ke petang ditambah ngan kerja yang tetiba banyak sangat kan so memang tak boleh nak ng…

Cerita-cerita lama

Image
Kuih favorite aku. Kuih Cara Berlauk. Pada aku yang sedap kat Pasar Tani Taman Sri Pulai setiap hari Ahad. Gerai nih kat depan sekali n jual macam2 kuih yang sedap. Inti pun banyak tapi saiznya memang kecil ler ek. Kalau beli RM1 memang tak puas sebab dapat 3 ketul jer. So memang kena beli RM2. Skrg nih akak aku kan kerja hari Ahad. So beli RM2 dah cukup heheh. Kalau tak kena beli RM3.
Tapi nape tajuknya cerita-cerita lama ek? Actually untuk 2014 nih cerita-cerita lama dah basi, contohnya cerita 2-3 bulan lepas,  entry pasal makanan, blog postnya adalah pada tarikh hari genap.  Lebih kurang entry auto post ler. Manakala untuk entry yang fresh2 tuh aku post masa hari ganjil. Hehehehehe gituler ceritanya.

Sakit Gigi

Banyak-banyak sakit, sakit yang memang tak boleh tahan adalah "SAKIT GIGI".
Memang tak boleh blah kalau sakit gigi. Rasa macam nak amik playar pastu tarik jer cabut gigi tuh. Dan klinik paling takut nak pegi sudah semestinya "KLINIK DENTAL". Dulu masa sekolah kalau ada hari cek gigi mesti dah kecut jer.  Kadang-kadang sanggup tak datang sekolah takut jumpa Dentist. Tapi mesti kena punyalah. Kalau takda harini esok mesti kena panggil. Takkan seminggu tak nak datang sekolah kan?
Aku dah lama tak kena sakit gigi nih. Kalau sakit pun alah sakit sikit2 mcm ngilu gitu. 1 hari jer dah baik. Tapi last week aku kena yang perghh rasa macam nak suruh mak kita cabut guna playar jer. Tuhlah dah lama tak gi jumpa Dentist camni ler jadinya. Last aku gi masa umur aku awal 20-an kot. Terukkan aku? Bukan apa aku phobia ngan Dentist nih. Takut gila ko! Setakat gosok gigi 3x sehari, kumur ngan listerin, floss gigi & kunyah gula2 getah Xtra lepas makan, memang tak cukuplah.  Memang…

The Chada Shoppe

Image
Heeee baru berjinak-jinak ngan kedai online nih. Asyik beli jer kan lebih baik kali nih aku yang menjual. Aku jual barangan rumah seperti karpet, floor mat, runner & bed spread. Ini dibuat dalam bentuk Patchwork or quilt. Tang karpet, floor mat and runner tuh dijamin tak licin. Bawah ada getah non slip.
Sila2 lah cuci mata kat sini ek. Heeeeeeeee

Quilt/Patchwork Floor Mat for Sale!

Image
Quilt/Patchwork Floor Mat
non-slip. Bawah ada getah penahan dan tidak bergerak 

Saiz 40x60

RM20 + Pos Percuma (Semenanjung Malaysia sahaja)

RM25 + Pos Percuma (Sabah/Sarawak)


While stock last
Selagi stok masih ada

SOLD OUT








<

Quilt/Patchwork Runner for Sale!

Image
Quilt/Patchwork Runner

non-slip. Bawah ada getah penahan dan tidak bergerak 

Saiz 50x135

RM50 + Pos Percuma (Semenanjung Malaysia sahaja)

RM60 + Pos Percuma (Sabah/Sarawak)


While stock last
Selagi stok masih ada

SOLD OUT








Quilt/Patchwork Karpet/Carpet for Sale!

Image
Quilt/Patchwork Karpet
non-slip. Bawah ada getah penahan dan tidak bergerak 

Saiz 200x230

RM210 + Pos Percuma (Semenanjung Malaysia sahaja)


RM230 + Pos Percuma (Sabah/Sarawak)


While stock last Selagi stok masih ada

Update 30/6/2014
Stok yang available
QPC1001
berminat? comment kat box bawah or email to awanungublogspot@gmail.com





Seoul Garden KSL City Johor Bahru

Image
Tempat fav. aku. ngeeeeee Tapi paling aku tak suka gi sini, keluar dari tempat nih mesti bau daging terbakar. Hihihihihi Setakat nih kalau bab makan bakar membakar, rebus merebus nih pada aku Seoul Garden lah terbaikk. Especially bab bakar membakar nih cos ada banyak pilihan. Tapi kalau bab rebus merebus nih biasa2 jer sama macam tempat lain. Direkeman bila memilih sup kat tempat nih amik sup kimci. Boleh tahan sedap. Pastu jgn lupa cuba chicken or beef bulgolgi.  Alahai lapar terus bila ingat.
Wahai ahli2 keluarga sekalian bila mau pegi lagi?

Nasi Goreng Mak

Image
Aku buat orang terliur setiap kali aku post gambar Nasi Goreng mak aku nih kat Instagram. Opismate aku yang pregnant tuh siap ngidam tuh. Tak baik kan aku selalu kasi orang ngences jer (tau tak makna ngences tuh apa) So bila cerita kat mak aku, dia setuju nak gorengkan untuk member aku yg pregnant tuh. In fact actually untuk satu office (office aku kecik jer) Tapi bab potong2 bawang tuh aku ler yang buat mak aku cuma campak2 kan jer dalam kuali. Aku tolong buat apa yang patut.
Tapi actually masak banyak2 nih rasanya kureng sikit. Kalau masak sikit2 baru sedap. Macam gambar kat bawah nih. Bawang, lada, ikan bilis & belacan tak blender tapi di tumbuk so takde lah lumat terus. Telur tak dihancurkan terus tunggu masak sikit baru dihancurkan. Tak tau nak ckp camner, tapi rasanya memang terbaikkkk!
Resepinya kat sini

Entry makan lagi!

Image
Blog aku n makanan memang tak dapat dipisahkan. Ibarat irama dengan lagu. Chewahhhhh Takde benda nak buat entry.  Idea pun tarak so gambar-gambar makanan jer lah aku post kat sini. Sorry ek.
Burger bakar homemade yang dibakar di oven sendiri. Tapi pattynya beli yang ready made.  Ada orang jual patty burger nih. Nak buat sendiri tak reti (malas actually) Walaupun food processor tuh dah ada. Lagipun time cuti kan dah tak sama so susah sikit. Dulu waktu kumpul hari sabtu n ahad cuti lagi so masing2 boleh rehat kat rumah masing2. Bila skrg nih cuti dah tukar jadi hari kumpul tukar hari Jumaat. Sadly, Jumaat aku kerja... Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Homemade Sushi

Image
Lama tak makan sushi buatan sendiri. Beberapa bulan yang lepas beli beras sushi tapi tak buat2. Nasib baik simpan beras tuh dalam peti ais.  Kalau tak mesti masuk makhluk yang kecik2 kaler itam tuh. Kalau buat sushi nih kena tunggu anak saudara aku yang belajar kat Shah Alam tuh balik. Baru boleh buat sebab nanti dia boleh abiskan semua.
Senang jer buat sushi nih. Starter pack yang halal boleh dapat kat Aeon or nama lamanya Jusco.