Posts

Showing posts from December, 2012

2012 Highlights - Part 2

Image
Sambungan dari 2012 Highlights - Part 1

July Dugaan paling besar di awal Ramadhan. Mak aku masuk hospital. Ada masalah dengan buah pinggang. Seminggu jugak di wad HDU n kena operate. Alhamdulilah skrg dia dah sihat.
Ogos Puasa & Hari Raya. Mak aku masih dalam proses pemulihan. Hari Raya yang meriah. Semua balik kecuali yang kat Shanghai. Ohhh bulan nih jugak redeem annual kad Legoland
September Buat kerja gila pegi audition game show Money Drop kat JB. Macam tak caya je lepas stage Ujian bertulis n  stage Ujibakat. Lagi tak caya bila dpt call untuk rakaman. Haha episode berapa tuh tak boleh ckp. Tapi setakat post yg aku tulis nih, episode aku belum keluar lagi hihihi
Oktober First trip ke Sabah. Nice trip. Best sangat-sangat walaupun pada mulanya aku tak berapa sgt excited. Lagi pada hari yang sama aku fly ke Sabah, mak aku ada minor operation. Alhamdulilah semanya settle sebelum aku n akak aku fly.

November Birthday Ayip. Buat makan-makan ala korea bbq. Buat lawatan sambil belajar ke …

2012 Highlights - Part 1

Image
Ada 1 hari lagi sebelum 2012 mengucapkan goodbye. Tahun 2012 tahun yang agak mencabar. Boleh dikatakan tahun yang agak pokai sedikit (sedih tgk buku Tabung Haji & ASB). Tak pernah2 kena kuarkan duit simpanan yang telah dilarang utk dikeluarkan (Tabung Haji & ASB) semata2 nak raya. Sedih betul *sighhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh*. Apa-apa pun, highlight hidup aku untuk tahun 2012:-
January Bulan stress. Stress dengan kerja, stress dengan penyakit aku, stress dengan duit plus rindu dengan anak saudara yang baru terbang ke Shanghai.
February Pegi Universal Studio Singapore buat kali ke-3. First time naik Transformer 3D rides. Best gila. Bulan Jan 2013 aku nak pegi lagi huahuahuaha
March Bulan stress. Stress sbb asyik kena cuti byk appointment dengan doktor. Bila dah strees jalan penyelesaiannya adalah makan hihihihihi
April Bulan makan. Makan, makan n makan. Sebab bulan nih post aku banyak pasal makan je. Siapa yang tak suka makan kan? Bulan nih still stres…

Catatan Perjalanan - Sabah Part 6: Spa Ikan, Sungai Moroli, Ranau

Image
Sambungan daripada Catatan Perjalanan - Sabah Part 5: Kundasang Memorial Park


Lepas jer Lunch kat Pekan Kundasang kitaorg proceed ke Spa Ikan, Sungai Moroli, Ranau. Mula-mula dah terbayang spa ikan kat kedai-kedai spa ikan yg banyak ada kat semenanjung. Pastu boleh plak terbayang yang ada kajian mengatakan spa-spa ikan yang kat kedai tuh merbahaya. Sekali bila masuk kawasan sungai baru tau. Rupanya spa ikan yang kat sungai hehehe. N ikannya bukan ikan kecik2 tuh tapi ikan kelah yang besar-besar. 

Nak masuk sini ada bayarannya. RM5 utk dewasa n RM2 untuk kanak-kanak. Tapi ini harga untuk kaki jer. Kalau nak satu badan tuh dah harga lain. Setiap seorang diperuntukan masa sebanyak 15 minit untuk satu sesi. Makanan ikan plak berharga RM1. Mula-mula nak masuk tuh mmg takut lah. Hahaha kawan akak2 aku siap menjerit2 takut. Mula-mula mmg takut tapi bila dah lama tuh baru ok sikit. Cuma tak tahan bila kena gigit rasa geli plus sakit. Takdelah sakit sgt. Mcm sakit kena gigit semut gitu. Bila i…

Tak sihat

Image
Dah berapa hari demam. Nak bukak laptop tgk FB or Blog pun tak larat. Tak pernah 3 hari bateri iPad tak habis. Dah 3 hari baru 10% je luak.


Tak tahan tgk cahaya skrin laptop nih. O.U.T dulu


Catatan Perjalanan - Sabah Part 5: Kundasang Memorial Park

Image
Sambungan daripada Catatan Perjalanan - Sabah Part 4: Kaki Gunung Kinabalu


Kat area kundasang nih mmg banyak gerai-gerai yang jual sayur-sayuran. Mcm kat Cameron Highland gitu. Padahal Cameron Highland aku belum pernah jejak lagi hahha. Jauh-jauh aku boleh pergi tapi yang kat Semenanjung pun belum sampai lagi. Sedihkan? Kat Kundasang nih mmg view dia sgttttt cantik. Pada aku lah view kat Kundasang nih lah paling cantik. Memang sangat-sangat breathtaking lah! Ada rasa macam kat Switzerland pun ada. Perjalanan dari kaki Gunung Kinabalu ke Kundasang nih takde lah berapa jauh lebih kurang 1/2 jam perjalanan. Masa kat sini dah pukul 11 lebih tapi rasa mcm dah pukul 2 n kitaorg lunch kat Kundasang lepas jalan kat Memorial Park ni.

Kundasang Memorial Park ini adalah tempat untuk memperingati askar-askar tentera Britain dan Australia yang terkorban dalam tahanan perang di Sandakan masa Perang Dunia ke dua. Kat Memorial park nih ada English Garden, Australian Garden, Borneo Garden n Contemplat…

Catatan Perjalanan - Sabah Part 4: Kaki Gunung Kinabalu

Image
Sambungan daripada Catatan Perjalanan - Sabah Part 3: Pekan Nabalu


Lepas jer singgah di Pekan Nabalu, kitaorg pun meneruskan perjalanan ke Kaki Gunung Kinabalu. Perjalanan kat sini pada aku  lah agak menakutkan hihihi dengan jalan yang mendaki bukit n bengkang bengkok memang mintak maaf ler aku mmg tak boleh bawak kereta kat sini kalau disuruh bawak. Dalam pukul 11 gitu kitaorg pun sampai ler ke Kaki Gunung Kinabalu nih. 
Suka sgt suasana kat sini. Ngan angin sepoi2 yang sejuk. Bestnya kalau lah area umah aku nih mesti tak payah pakai aircond nak tidur hehehe. Kat area sini cuma amik2 gambar kat best spot jer. Takde benda lain yang dibuat. Sekali lagi lets picture do the talking heheheh. enjoy!:-





Next post: Kundasang Memorial Park


Catatan Perjalanan - Sabah Part 3: Pekan Nabalu

Image
Sambungan dari Catatan Perjalanan - Sabah Part 2: Rumah Terbalik, Kg. Telibong, Tamparuli


Lepas aje dari rumah terbalik tuh kitaorg pun menyambung perjalanan ke Ranau. Di mana kat sini ada banyak tempat yg kitaorg nak pergi. Tempat pertama yang kitaorg nak stop adalah Pekan Nabalu. Sapa yang pernah pergi Sabah ni tau lah kot camner jalan2 kat sini. Jalan mendaki bukit. Kalau aku kena bawak kereta kat sini, mmg sorrylah tak berani hihihihi. Masa dalam perjalanan tuh mmg dah nampak dah Gunung Kinabalu. Cuma puncaknya tak nampak. dilitupi awan. Mmg banyak breathtaking view sepanjang perjalanan  Oleh kerana aku pegi nih kira2 dua bulan yg lepas so aku lupa lah pukul berapa aku sampai kat Pekan Nabalu nih wakakakaka

Kat Pekan Nabalu nih mula2 turun nak amik2 gambar jer kat sini. Tapi biasalah kalau dah perempuan kan mesti tak sah kalau tak singgah kedai2 n gerai-gerai yang jual barangan cenderahati. Macam-macam ada jual kat sini n harganya pun boleh tahan juga. Tapi kena pandai tawar-menaw…

Catatan Perjalanan - Sabah Part 2: Rumah Terbalik, Kg. Telibong, Tamparuli

Image
Sambungan dari Catatan Perjalanan - Sabah Part 1: Kota Kinabalu, Sabah.


Destinasi pertama kitaorg pada hari tuh adalah di Rumah Terbalik, Kg. Telibong, Tamparuli, Sabah. Perjalanan dari Kota Kinabalu amik masa dalam 1 jam gitu lah. Masa sampai sini baru pukul 8 lebih. Tapi dah macam pukul 10 pagi. Rasa mcm dah lama jer berjalan. Bila tgk jam jer mcm terkejut je kan sbb tgk masih awal lagi.

Nak masuk sini ada bayaran masuk sebanyak RM10 untuk dewasa (pemegang mykad sahaja) dan RM5 untuk kanak-kanak. Masa sampai sini baru satu group dpt msk. Nak masuk sini adalah group by group. Setiap satu group akan dapat satu tourist guide yang akan bagi penerangan satu persatu apa yg ada kat sini. Yg bestnya tourist guide yg pompuan pakai tshirt n kain batik jer ekekeke.

Lepas dah puas gambar kat luar, barulah kitaorg masuk dalam rumah terbalik nih. Masuk pun bukan boleh ramai-ramai. Masuk ikut group by group yg dah diaturkan masa nak masuk kawasan nih. Bila masuk jer mmg semua benda dalam tuh terba…

Catatan Perjalanan - Sabah Part 1: Kota Kinabalu

Image
Hah setelah 2 bulan trip aku pegi Sabah, barulah skrg dpt mood nak tulis catatan perjalanan aku ke Sabah. Actually trip pegi sabah nih dah plan lebih setahun awal. Itu pun tak plan nak g Sabah pun sebenarnya. Kebetulan Airasia ada wat sale jualan murah tiket kapal terbang kan tuh yang tetiba akak aku terus beli tiket tanpa tanya aku langsung hahaha. Nasib baik dia beli time weekend kalau tak masak gak aku kena cuti semer kan. Tempat aku kerja nih dah lah payah sgt nak amik cuti. Lagi satu nasib baik flight nih delay dari pukul 5 ptg ke 9 mlm. hihihi so tak payah lah aku amik 1/2 half day hari jumaat tuh. 


Trip nih adalah selama 2 hari 2 malam. Short trip jer. Saje je jalan-jalan nak tgk tempat org. N aku ikut akak aku n kawan2 dia n anak saudara aku si Ayip nih. Flight landing kat Kota Kinabalu International Airport (KKIA) dalam pukul 12 mlm n terus amik teksi pegi hotel yang telah dibooking awal iaitu D'Borneo hotel. Sampai je aku terus mandi2 n landing atas katil ngan si budak …

Lauk paling sedap!

Image
Satu benda yg mmg tak boleh dinafikan. Kalau sesuatu benda tuh ringkas n murah, ia akan menjadi satu hidangan yang nilainya harganya mcm beratus-ratus ringgit. Makan kat hotel pun kalah. Sbb hidangan kat atas nih lagi sedap boleh buat bertambah2 plak nasi. Lagi best kalau sup kobis tuh makan ngan ikan cencaru bakar cecah ngan sambal kicap yang diperah limau.
uwaaaaaaaaa laparnyaaaaaaa

Cuti, Cuti dimana kau Cuti!

Image
Jelous nya bila tengok blog or facebook orang lain. Semuanya post gambar cuti. Uwaaaa aku nak cuti pun susah. Bila akhir tahun nih orang lain dok berlumba-lumba nak habiskan cuti. Tapi aku? nak cuti pun susah gila. Lagi lah harini aku dijadualkan balik lewat. Nasib baik semalam Johor public holiday. Boleh lah bemalas-malasan sehari. Patutnya harini aku cuti sambung cuti semalam tapi tetiba ada plak kerja penting. So terpaksa 'korban' kan cuti itu. Bosan actually kerja kat tempat aku nih. Kalau ada duit banyak pun tak guna sebab tak boleh pergi mana2. Nak cuti 1 hari pun bercinta nak mintak ini kan pula nak cuti seminggu?? Nasib baik cuti aku tahun nih cuma tinggal 3 hari setengah jer. Takde lah rasa rugi sgt kan. Last year pun cuti habis. 
Phobia juga bila nak mintak cuti nih. Sebab pernah kena jerit gila babeng ngan boss sbb aku mintak cuti 3 hari. Dia igt aku berkira nak habiskan cuti. Padahal aku nak pegi konvo akak aku n dalam masa yang sama pegi bercuti ngan family dia. …