Posts

Showing posts from February, 2016

Now you see ...

Image
Now you dont!

Hah licin sekali tu!  Sebagai orang yang mempunyai darah jawa dah tentulah Nasi Ambeng adalah salah satu makan fav. aku.
Alahaii time edit gambar nih terus rasa lapar ko! Aku ni hari-hari makan Nasi Ambeng pun boleh. Nak-nak nasi ambeng kenduri. Fuhhh sedap gila ko. Makan dalam dulang style orang jawa. Kena pulak ngan ayam masak kicap pedas perghhh terangkat ko. Pastu ada rasa lemak2 serunding kelapa n masin-masin ikan kering adehhhh.
Takleh jadi ni sok pagi mesti cari!  takleh sambung taip sebab air liur dah meleleh hahahah

Cerita Last Year

Image
Fuhh cerita last year baru nak masuk entry 2016 ek? bukan apa last year mcm malas jer kan n yang penting ada gak memori aku pasal last year. Bukan apa aku ni suka baca entry-entry lama-lama blog aku ni.
Cerita pasal anak saudara aku. Budak ni tak pernah sekolah kat Malaysia. Last year baru start sekolah kat Shah Alam sana. Sebelum nih dia sekolah kat Shanghai International School. Yup anak saudara yang aku nangis-nangis masa nak berpisah ngan dia nak pindah ke Shanghai tahun 2011 dulu. Dah balik for good pun dia ni. Masa kat Shanghai hanya skill bola sepak jer dia tunjuk tapi bila balik Malaysia ni macam-macam skill sukan yang dia dah tunjuk taring. Sebiji macam bapak dia merangkap abang kandung aku. 
Rupanya budak ni terer melompat. Kalau diasah nih boleh jadi bakal pelompat tinggi negara ni. hihihi. Masa ni dia jadi juara lompat tinggi pecah rekod sekolah lompat budak darjah 6 punya ketinggian (masa tu dia darjah 4). Tapi sekarang ni dia dah pindah ke utara plak, ke Kedah n juara g…

Netflix or iflix?

Image
or

Last year, iflix launch service dia kat Malaysia. Masa tuh ingat iflix n netflix satu company n namanya iflix untuk pasaran asia kan. Sekali google lain company lah. Pada sapa yang tak tau apa tuh Netflix n iflix ni ia adalah internet tv streaming movies and tv series. Zaman dulu nak tgk movies or tv series berjam-jam download kan. Guna LimeWire lah, napster, lah apo laie yang ada? lupa dah. Lagi time tuh aku pakai dial up and streamyx yang 512kb jer laju nya.
So last year kat FB keluarlah iklan iflix ni. Since nama dia ada flix2 so mesti sama mcm netflix kan. Time tu Netflix belum g global lagi. Aku pun try 1 month free membership tuh. Wow macam-macam tv series ada n movies juga ada. So aku decide untuk sign up for service dgn bayaran RM8 sebulan or RM96 setahun (tapi tak silap aku time tuh ada offer murah sikit kot?) kat iflix nih bukan takat Hollywood jer, Malaywood, Koreawood, Philipnwood n memacam lagi ler. Yang aku seronok ada drama korea kat situ hihihihi. Running Man pun ad…

Jangan menilai buku daripada kulitnya

Image
Haritu masa cuti Chinese New Year pegi lah jenguk Jakel sebab nak cari kain untuk buat raya. Kebetulan memang Jakel tengah sale. Aku pulak kalau g Jakel mesti waktu pagi-pagi baru bukak cos senang dapat parking n orang pun tak berapa ramai kan. Tapi pusing punya pusing kat ground floor tu satu pun takde yang berkenan dihati. Tak macam last year memang aku tak naik pun 1st floor tuh kat ground floor pun dah banyak yang cecantik.
Aku ni bab beli kain memang mintaak maaf lah... cerewet sikit. Aku ni kategori big n tall sikit n ada beberapa fabrik n warna memang tak kena ngan orang kategori aku ni. Aku suka beli fabrik yang jenis 'kasar' sikit (tak tau nak describe camner) satu aku tak yah beria gosok n kedua memang sesuai untuk kategori badan aku ni. Warna pun takleh beli yang cerah-cerah sebab makin macam giant.
Actually aku bukan nak cerita pasal jenis kain yang aku beli. Aku nak cerita pasal aku kurang gemar dengan sesetengah jurujual-jurujual yang suka underestimate pelangga…

Kenduri Kahwin @ Singapore

Image
Ok kalau tengok entry aku yang lepas-lepas pasal kenduri kahwin kat Singapore mesti gambar makanan dulu. Tapi cerita lama. Last year punya kenduri wedding. Last year bulan May ke June gitu. Hihihi lama betul. Yelah dari last year aku dah malas post kat blog kan. Tapi gasak lah. Yang penting memori aku untuk wedding ni dicatat dalam blog aku ni. 
Kebetulan wedding ni time cuti sekolah so boleh lah akak aku pergi sebab tak ngajar kan. Adik beradik aku yang lain tak dpt dtg sebab kerja n duduk jauh. Johor kan kerja Ahad so memang payah dah sekarang ni. Wedding ni cousin aku punya anak yang kahwin. 2 orang pulak tuh akak & adik lelaki. Cousins aku memang ramai kat Singapore sebab adik beradik mak aku ada 3 orang menetap di Singapore n dah jadi orang Singapore pun. 30 tahun lebih yang lepas pegi kenduri kahwin mak & ayah diorg kali ni pergi kenduri anak-anak diorg pulak. Cepatnya masa berlalu kan. Oleh kerana kenduri ni pun dah lama kan n aku pun tak tau tulih apa, so lets the pho…

Jelousnya aku ...

Image
... tengok gambar orang pegi bercuti merata tempat. Aku since last year memang tak kemana-mana pun. Even pegi ke KL pun takde. Patutnya last year buat road trip satu Malaysia tapi macam malas lah pulak. Lagipun mak aku dah start dylisis sejak last year memang tak sampai hati nak tinggalkan dia kat rumah. Aku nih dah lah cam jelly kan nangis jer teringat mak kat rumah.

So camner korang punya cuti? Aku cuti 4 hari jer. Boss sambut Deepavali memang takde lah cuti extra hihihi. Even cuti Deepavali pun dapat cuti extra 1 hari jer, itu pun last year baru dapat. Tapi kalau cuti Hari Raya Aidilfitri memang banyak dapat cuti extra. Terbalik pulak kannn ekekek. This year aku dah cop awal-awal cuti raya seminggu. Yehaaaa selalu cuti seminggu g makan angin luar negara. Kali ni cuti seminggu sebab raya. Tak pernah kot dalam sejarah 14 tahun aku kerja ngan company ni.

Chinese New Year ni tak g mana-mana. Dok umah jer lah melepak n kemas umah apa yang patut. Buat stok blog ke kan hehehe. Best jugak…