Posts

Showing posts from November, 2011

Rumah baru saya. gojes tak?

Image
Post kali nih aku nak tunjuk rumah baru aku. gojes tak umah nih? gojes kan? view dia mmg breathtaking. akuu kalau dtg sini mmg tak kuar g mana jer lah. melepak kat ruang tamu nih sambil tgk tv. takpun aku lepak2 sambil dgr bunyi laut. lepak kat sini mmg takmo g memana lagi dah
nih plak kat dining area. kat sini lah tempat kitaorg satu family lepak2 sambil makan. mmg makan kat sini cepat kenyang. kenyang sbb tgk view yg sgt gojes nih. so pada sesiapa yg nak diet tuh boleh lah di alu2kan dtg ke umah aku ye. 
nih plak dapur umah aku. lawa tak? bersih je sbb aku nih pemalas. so dapur tuh mmg tak berasap. kalau berasap pun sbb masak maggi jer lah. mee maggi cepat dimasak senang dimakan. hehehe
lepas makan2 selalunya lepak2 kat sini sambil minum2. minum2? minum soft drink lah takpun fresh orange ke watermellon ke. tapi selalunya minum teh tarik ngan roti canai telur bawang lah. syokkk ooo
kat sini plak tempat aku bermuhasabah diri. n kekdang tuh jadi tempat tidur petang aku. tidur petang m…

Kenapa aku mencuri?

Image
Aku tak mencuri lah. aku baru jer lepas tgk drama Kenapa aku Mencuri kat Astro Prima tadik. Best jugak cerita nih banyak pengajaran yg ada dalam drama nih. Zulhuzaimi nih bleh menang kot Anugerah Skrin taun depan.selalunya aku jarang nak layan cerita yg dah lebih pukul 10 malam nih. yelah Astro kan byk ulang2. so bebila boleh tgk kan. tapi tah mcm mana tadi boleh 'termelekat' plak dpn tv. mak n akak aku yg selalu rajin layan drama2 nih plak boleh tidur. 
Sinopsis nih aku petik dari program guide Astro. Kisah bermula ketika Pejal, Ajak, Sham dan Lan sedang kemaruk membelasah Zul sambil diperhatikan oleh Hamid. Sesekali Hamid akan membantu dengan melepaskan sedas dua penumbuk ke tubuh Zul tanpa belas kasihan. Keriuhan suara mereka membuatkan para penduduk kampung menghampiri dalam keadaan tertanya-tanya. Sebaik mendapat tahu Zul dipukul kerana mereka menangkapnya ketika sedang mencuri kambing, hampir semua penduduk kampung melempiaskan kemarahan masing-masing dengan menampar dan…

Resepi - Kuey Teow Goreng

Image
Resepi yg aku nak share kali nih simple jer. tak susah nak masak n bahan2 nya pun sonang ajo. resepi nih diadaptasi kan daripada char kuey teow yg kitaorg beli selalu. so teringin ler nak buek sendiri kan. so eksperimen lepas eksperimen yg kitaorg buat maka tadaaaaa jadilah kuey teow goreng versi sendiri! 
bahan rencah plak ikut suka. kalau nak letak udang, sotong, crab stick ke or kerang pun boleh. sayur pun ikut ske. tapi dinasihat kan letak taugeh untuk menambahkan baunya. baru ada feeling mcm makan char kuew teow. tapi aku tak ske taugeh. lagi satu kalau nak sedap masak satu2. maksudnya kalau ada 2 org nak makan better masak asing2. kalau masak bnyk2 takut rasanya lari hehehe. lagi satu jgn lupa kuew teow nya. kalau boleh beli yg halus sikit.
amacam? selamat mencuba!

Penantian 6 tahun yg agak sia2

Image
Igt tak post aku pasal penantian selama 6 tahun yang tidak sia-sia? skrg nih dah jadi mcm sia2. punya lah lama kitaorg tunggu pokok tuh nak berbuah. bila berbuah punya lah happy sbb itu lah yg kitaorg tunggu. pelam dalam circle kat atas tuh kiranya mcm yg 1st lah berbuah. besar gila ok. org tgk pun geram. dah lah pelam bengkok. mak aku siap cium2 pelam tuh tiap2 pagi. tak sabar tunggu pelam tuh masak. aku ada post picture pelam tuh kat FB aku n akak aku ada komen yg pelam tuh tak lama lagi ilang. guess what? betul kata akak aku. smlm kan cuti besday sultan johor. so aku pegi Jakel konon2 nak cari kain utk stok baju opis. sebelum pegi tuh mmg ada. aku siap borak2 ckp ngan akak aku. siap ckp lagi kalau ilang tuh sure mak aku menangis.  balik dari jakel jer aku tgk pelam tuh da takde. akak aku igt mak aku da petik. masuk jer umah mak aku terus ckp pelam tuh da ilang kena curi. 
geram gila tau tak! kitaorg punya lah tunggu lama nak rasa makan pelam tuh. kitaorg tak bungkus sbb tak nak or…

Catatan Perjalanan Day 7 - 15: Sunday - Monday, 12th - 20th June 2011 (Part 6 - Last Part)

Image
Sambungan dari Part 5 Makkah

Makkah hari ke enam - Sabtu, 18/6/2011
Hari yang keenam nih masih lagi acara bebas. cuma lepas asar ada taklimat untuk perjalanan ke Jeddah n pulang. akak aku plak masih sakit lagi. aku plak allhamdulilah dah ok. mcm biasa solat subuh secara berjemaah kat Masjidil Haram. balik hotel utk breakfast menikmati keenakan nasi lemak. kalau kat Istanbul telur ayam sama mcm kat malaysia. tapi kat arab nih telurnya warna putih. the best nasi lemak yg pernah aku makan adalah di kafeteria hotel kat makkah yg aku duduk nih. katering nih dari indonesia tapi dia ikut selera orang malaysia. actually sebelum aku pergi nih byk gak lah aku dgr cerita2 yg kurang enak pasal travel agent yg aku pegi nih. kebanyakan yg aku baca dari facebook. tapi Allhamdulilah perjalanan aku takde plak kena mcm apa yg org dok komplen kat facebook tuh. semuanya smooth. mutawiff pun ok n sgt membantu. kekadang apa dugaan n cabaran yg dtg tuh kita kena muhasabah diri kita. n semua tuh ujian dari Al…

Resepi - Ayam Rosemary dgn kentang (Rosemary Roasted Chicken with Potato)

Image
Resepi kat atas nih paling senang. actually ayam nih da byk kali buat tapi akak aku yg selalu buat. aku tolong  makan jer heheh. oleh kerana akak aku ada hal masa nak buat makan2 besday ayip. maka aku lah yg kena masak. resepi kat atas nih tak menggunakan bahan yang banyak. sonang jer. bahan-bahan yang diperlukan ayam, garam, lada sulah n lada hitam secukup rasa, rosemary (yg kering pun boleh) or mix herbs yg ada thyme, sikit paprika, magerin or butter, 3 biji kentang (yg sedang2) dan sikit daun sup.
cara-caranya:- ayam diperap dengan garam, lada hitam, lada sulah n rosemary or mix herbs. lepas tuh rebus kentang dulu bila dah masak lenyekkan kentang gaul dengan daun sup. sumbatkan dalam ayam. pastu sapukan ayam dgn magerin or butter utk bagi kulit ayam tuh rangup. bakar ayam dalam oven lebih kurang 200c n bakar sampai masak lebih kurang 1/2 jam - 45 minit bergantung kepada suhu. kalau korg nak yg berjuicy jgn bakar lama2 sedang2 da masak terus keluarkan.
sosnya plak kalau nak buat se…

Penantian selama 6 tahun yang tidak sia-sia

Image
Akhirnya pokok yang penuh kontrovesi ini berbuah juga akhirnya! lama gila nak nunggu pokok nih berbuah. 6 tahun ok! n sepanjang tuh lah brp lama kitaorg pertahankan pokok nih dari ditebang. nih semer gara2 dpt jirang yang tidak menghargai pokok dan kehijauan alam sekitar. agaknya jirang aku nih tak belajar sains kot. tuh pasal dia tak tau menghargai pokok. agaknya dia tak tau yg pokok nih boleh bagi bekalan oksigen yang dia sedut 24 jam sehari tuh dan bukan itu sahaja pokok juga dpt meredupkan suasana. kalau takde pokok sure panas keringg. sah mmg tak belajar sains diorg nih. tapi aku perasan lah some of typical errrr tottttt (bahaya kang tulih nih) mmg tak ske pokok2 nih. dpn umah2 derang mesti kering kontang jer sepasu bunga or pokok pun takde. selalunya yg jenis2 mcm nih yg ruang tamu diorg ada set sofa, kerusi malas n tv jer. tapi kalau yg jenis modern punya n kerja pun bagus2 diorg2 nih mmg menghargai pokok n alam sekitar mcm some of jiran aku. friendly pun ye n pandai campur or…

No. 99, Jalan Awanungu, Taman Blogger 99999 Negeri Blogspot.Com

Image
Allhamdulilah! sudah berusia setahun rupanya blog aku nih. walaupun dah terlebih sebulan heheh. lupa. aku tau takde sapa yg baca blog aku nih tapi aku peduli apa. blog nih kan mcm open diari hidup aku. bukan senang ooo nak kasi org baca diari. ko mampu? (well actually aku menyampah kalau org ckp ayat ko mampu? ko ada?). apa2 pun aku sgt happy sbb blog aku nih masih bertulis jugak. igtkan terus bungkus. yelah aku kan pemalas pastu mcm warm2 chicken shit plak tuh. hehehe semoga aku tak give up utk menulis ye. zasssss out dulu!

Tempat shopping yg bakal menbangkrapkan anda akan dibuka tak lama lagi!

Image
Pernah dgr tak Premium Outlets? kalau tak pernah dgr Premium Outlets nih adalah satu factory stores yang menjual barang2 'branded' or designer brand (betul ke istilah aku nih?) pada kadar harga yg cukup munasabah untuk orang2 mcm aku yg tak berapa nak kisah barang2 tuh da tua satu season. kira da lepas satu season lah. kat sini lah mcm2 benda 'berfesyen' yg boleh korg dpt mcm designer handbag, baju, kasut n n macam2 lagi lah. kat sini lah benda2 nih di jual secara murah2an (murah lah sgt. kalau handbag tuh rege dia RM5000 dpt potongan 65% still murah ke? hehehe). Premium Outlets nih dimiliki oleh Simon Property Group dari US n dah memiliki kira2 57 stores di US, 1 di Puerto Rico, 8 di Jepun, 2 di Korea, 1 di Mexico dan akhir sekali 1 di Malaysia! 
Yeay! Malaysia n yg paling best tuh dekat ngan umah aku plak! kat Kulaijaya n bakal dikenali sebagai JOHOR PREMIUM OUTLETSiaitu store Premium Outlets yang pertama kat South East Asia. utk stores kat malaysia nih simon proper…

Catatan Perjalanan Day 7 - 15: Sunday - Monday, 12th - 20th June 2011 (Part 5)

Image
Sambungan dari Part 4 Makkah

Makkah hari ke lima - Jumaat, 17/6/2011
Hari kelima dan seterusnya kat Makkah nih adalah acara bebas. masa harini mmg takde buat apa2. rutin tetap sama pergi balik masjidil haram utk berjemaah. kalau balik hotel plak aktivitinya adalah tidur. ngeeee. masa subuh aku, akak aku n geng dia g berjalan2 disekitar Masjidil Haram. kitaorg explore bahagian atas masjidil haram nih. tingkat atas nih tempat tawaf utk orang yang berkerusi roda. kalau ramai kat bawah org yang berkerusi roda kena tawaf kat atas. masa nih mmg ramai betul. aku ada baca kat paper lepas balik dari umrah yg musim umrah tahun nih mencatat sejarah sebagai musim yang paling ramai sekali. yelah masa ujung tahun lepas, lepas musim haji kerajaan arab saudi kan tak kuar kan visa sampai bulan 3 tahun ni. so bila dia kuar kan visa jer mmg ramai lah. nak2 aku pegi time negara2 arab tgh cuti sekolah. best betul cuti sekolah diorg lama ooo dari bulan 6 sampai bulan 9 iaitu lepas raya. kira nih cuti musim …

The Celebration

Image
Smlm akak aku, mak aku n aku buat makan2 sikit utk birthday ayip. tapi takde lah buat besar2 mcm 1st birthday dia or last year masa celebrate 2nd birthday dia siap ada bbq semua. letih oo tak larat. lagipun baru jer sambut raya aidiladha last week kan. penat masak masa raya haji arituh pun lom habis lagi. so kali nih celebrate kecik2 jer cuma. buat hari sabtu memandangkan hari sabtu biasanya ada antara akak n abg2 aku dtg ngan family melawat mak aku. actually nak buat hari ni (ahad) but tong sampah kurus plak nak balik shah alam so kesian lah kalau dia takde kan. memandangkan akak aku ada jamuan akhir tahun so tugas memasak jatuh kat aku. tak masa byk pun cuma rosemary roasted chicken, bihun goreng lada hitam n nugget jer. allhamdulilah rosemary roasted chicken tuh my first attempted. menjadi gak. heheh. n bihun goreng lada hitam is marvelous. mak aku yg ckp bukan aku hehhe (sila masuk bakul angkat sendiri yer). apa2 pun allhamdulilah kali nih takde pembaziran berlaku. kebanyakan mak…

Happy Birthday Ayip!

Image
Today's is my nephew 3rd birthday!. Happy Birthday Ayip! cikda sayang ayip n doakan ayip jadi anak yg soleh dan diberkati dunia dan akhirat serta dapat jadi insan berguna bila besar nanti ya. walau apa2 sekalipun ayip tetap special in our heart. Cikda sayang Ayip!

My all time favorite

Image
Kalau pegi McD mmg tak sah kalau aku tak beli burger nih ~ Fillet-O-Fish. mmg fav semenjak zaman kanak2 lagi. cuma masa zaman kanak2 aku rasa burgernya mcm besar sikit. First time makan McD nih masa umur aku 5 tahun. still igt lagi sampai skrg. masa tuh tahun 1984 n McD baru jer bukak restoran yang pertama kat luar Kuala Lumpur iaitu kat Holiday Plaza, Johor Bahru. masa tuh akak aku no. 3 kalau tak silap aku baru jer dapat gaji pertama. so dia belanja kitaorg satu family makan kat McD. masih terigt lagi camner lidah aku terbakar sbb minum hot chocolate. masa tuh akak aku siap belikan mak n arwah ayah aku peti ais n mesin basuh. yelah masa dulu tak mampu nak beli benda tuh semua. akak aku plak baru jer abih diploma n dpt keje kat syarikat insurans. masa tuh sgt jakun ok makan McD. makan McD mcm makan benda mewah. tak boleh selalu2 mcm sekarang. n yang tak boleh blah nak order kena speaking yer. kalau ko tak speaking mmg pekerja2 dia pandang2 hina kat kita (kepada org dulu2 yg keje McD…

Stress yang terbengang!

Image
Apa persamaan tajuk post ngan gambar nih? persamaannya dua benda tuh aku dpt pada hari yang sama. pelik kan tajuk aku tuh. ada ke stress yg terbengang nih? anyway thanks kat Kak XXXX. aku pinjam ayat ko kejap yer. actually sejak sebulan dua nih aku dah bosan nak keje kat company nih. mmg tahap bosan sesgt lah. bosan nak dgr bos aku membebel tak tentu pasal. itu tak kena, ini tak kena. ada jer benda yg aku buat tak memuaskan hati dia. ada je salah aku. tuh salah nih salah. lepas tuh kalau nak suruh aku buat something nak cepat je. dia igt aku robot ke? dah lah bos yg besar pun kadang2 tuh nak buat kerja dia dulu. belum lagi ngan client lagi. tak paham2 aku banyak keje. bila ckp byk keje. tak percaya. mcm aku buat keje dia sorg jer. pastu ckp aku byk alasan. ko ke aku yg byk alasan?? aku ada byk benda lain yg patut aku buat tak payah jumpa ko. so bila aku tak jumpa ko aku buat keje lain ko igt aku  goyang kaki takde keje ke?? kalau ikutkan hati aku nak je hempuk ko ngan stapler besar t…