Posts

Showing posts from January, 2011

Books

Image
Dah lama nak post pasal menda nih tapi tak menyempat. Last month merangkap last year adalah birthday aku selain daripada jam Casio Poptone yang kat atas nih yang aku dapat dari abang n akak ipar aku (terima kasih abg n akak warna pink tuh) i xsuka love pink huhuhu dan botol air hadiah daripada anak saudara aku yang umur 5 tahun (dia kesian tgk aku pakai botol air mineral yg berkali2 aku guna),


aku betul2 dapat hadiah istimewa daripada akak aku. hahaha. aku da tau trick anak dia (anak saudara)  bungkus hadiah besar-besar tapi hadiah kat dalam gula2 2-3 biji takpun pen sebatang. So arituh dia buat trick yg sama bungkus besar2 (sayangnya aku tak ambik gambar) dalam kotak besar tuh dia kata ada 3 hadiah punyalah aku cari2 dalam celah2 paper lama tuh aku jmp gula2 2-3 biji lagi yg lagi ampehnya gula2 tuh da expired dah lah aku makan hahaha. lepas tuh aku jmp hadiah kedua bunga hiasan dan hadiah ketiga.....
ampess tull akak aku nih.. anyway terima kasih nanti aku try ikut ek resepi dalam bu…

Jalan-jalan makan angin! ~ Universal Studio Singapore Part 2

Image
Lama gila aku nak update blog nih. hahah nih semua kena penangan dengan game kat faceboook ler si city ville. ok sambung balik post jalan2 makan angin ke universal studio lepas tgk show kat waterworld tuh, kitaorg menuju ke EGYPT hehehe. Rasa mcm kat mesir plak. Kat sini ada roller coster dalam gelap dalam bangunan kat atas nih. Mengikut kata kawan2 akak aku, best. mmg seram sbb dalam gelap. katanya tgh laju2 tetiba berhenti sbb ada tembok kat depan, lepas tuh tetiba jatuh/naik atas aku xberapa pasti sbb da lupa hihi. Tapi yg pastinya mmg menakutkan n nasib baik gelap so tak nampak apa masa jatuh/naik tuh. Wahahah teringin nak naik tapi condition aku tidak mengizinkan nak naik2 menda2 yang menakutkan.

Lepas Egypt masuk ke Sci-Fi Park. Gambar kat atas nih roller coaster utk Battlestar Galatica. Masa aku dtg tgh testing roller coaster nih. belum boleh naik lagi. nampak mcm best. Ada dua tuh satu yg red line satu lagi blue line. Wahh teringin nak naik! tapi takut pening kepala la plak.


Le…

Jalan-jalan makan angin! ~ Universal Studio Singapore Part 1

Image
Last week masa cuti hari Hol Sultan Johor aku pergi cuti-cuti Malaysia Singapore! yess pegi tempat yang telah banyak orang ckp iaitu UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE (USS)! Aku pegi ikut travel agent. Pada sesiapa nak pergi USS aku nasihatkan ikut travel agent lagi senang. Kat JB nih berlambak2 travel agent tawarkan pakej g USS nih. Aku perg ikut Rajawali Bintang Travel. Kalau pegi weekdays lagi murah pakej yang aku amik iaitu RM188.00 naik bas pegi balik, dapat baucer S$5 utk meal dan S$5 utk souvenir. 
Tapi pukul 6.45 pagi dah kena berkumpul kat Tune Hotel Johor Bahru. Kena bertolak awal sebab jalan jem kat tambak. Itupun sampai kat Universal Studio dah pukul 10 lebih. Kalau g Melaka da sampai.


Sebab ianya jenama 'Universal Studio' membuatkan aku sgt 'excited' nak g sana walaupun hanya kat Singapore yg jaraknya 'sekangkang kera' dari JB. Aku belum mampu nak pegi Universal Studio kat LA yg mana abg aku ckp lagi best sbb dia betul2 real set filem2 hollywood n kalau…

Resepi - Spaghetti Minyak Bawang Putih bersama Udang

Image
Kali ni aku nak share resepi Spaghetti Minyak Bawang Putih Bersama Udang. Spaghetti ini telah menjadi juara spaghetti di rumah aku. Ramai kanak2 serta orang dewasa menyukainya. Chewahhhh (masuk bakul angkat sendiri yer?). Mudah n cepat jer nak masak spaghetti nih. Menu kegemaran aku kalau org dtg umah (selain jemput2 aku yg famous itu hahhaha). buat akak2, abang2 n anak2 saudara aku sorryler kalau korg bosan makan benda sama bila dtg umah hehehe. Nanti cari menu lain ek
Bahan-bahannya:-
5-6 ulas bawang putih dicincang halus2
10-15 batang lada kering (ikut kepedasan masing2 kalau ada budak kecik xyah lah buat pedas2 hehe) dihiris nipis dan buang bijinya
250gm udang (buang kulitnya, kalau nak jimat potong dadu udang tuh hehe)
50gm daun pasli atau daun saderi (sup) dihiris halus2
secawan stok ayam atau satu kiub ayam maggi or knorr mana2 pun boleh
sedikit minyak zaitun utk menumis (kalau boleh minyak zaituh sbb kalau x tak kick rasanya)
secawan air
sepeket spaghetti 500gm di celur
parm…

Aku yang P . E . M . A . L . A . S . !

Image
Tajuk kat atas tuh mmg sgt sinonim dengan aku skrg. Tak taulah apa punca dan sebab musabab yang aku teramatlah malas skrg nih. Mungkin sebab kerja ka? atau sebab Cafe World? heheh. Sempena tahun baru nih err aku rasa lom terlambat lagi kot utk ucapkan HAPPY NEW YEAR 2011. Lagipun nih kan post aku yg pertama untuk tahun baru nih. Adakah azam anda tahun lepas telah tercapai? takpe, tak tercapai tahun lepas, tahun nih kan ada n kalau tak tercapai tahun nih tahun depan pun ada gak.
Untuk aku, aku memang xda azam sbb aku xsuka berazam2 nih nanti kalau tak menjadi rasa mcm hampeh jer. Kekadang ada gak aku berazam tapi bila da masuk tengah tahun aku da lupa apa benda yg aku azamkan tuh hahaha.
Anyway tahun baru nih aku mulakan dengan kerja yang sangat banyak! sebabnya budak yg selalu buat keje aku tuh dah pergi meninggalkan kami untuk menyambung study nya di UiTM. Bos pun xmau ambik replacement lepas aku and opis2mate aku merasakan xperlu utk ambik budak baru (kita tunggu jer yer ada tak in…