Posts

Showing posts from October, 2016

Yeah, that's how it is.

Image
Drama korea lagi hihihi. Kali ni drama korea lain sikit. Selalu dok cerita pasal cinta2. Dia cinta orang ni. Pastu orang lain plak caras orang ni. Tapi drama korea nih lain sikit. Cerita pasal family. Jarang lah drama korea buat drama camni. Cerita nih cam ala-ala drama Opah tahun  80-an tu. Kalau korang lahir bawah tahun 80-an mesti pernah tengok drama Opah tuh.
Nak cedok plot pun tarak kat mana2 website hihi. Tapi drama nih mengenai pasangan tua yang ada 3 orang anak lelaki.  So drama nih menyusuri kehidupan pasangan tua, anak-anak, menantu-menantu dan cucu-cucu pasangan tua ni.
Kalau korang peminat drama korea kan, korang mesti perasan yang anak lelaki mesti ada tanggungjawab lebih pada family dia kan. Diorang punya hormat ngan ibu ngan bapa macam orang kita juga. Beza ngan drama barat. Nak cakap memang adab orang timur takleh gak sebab jiran diorang yang sebelah kiri dalam map tuh selalu jer ada orang share video pelik2. Hahah lagipun aku dah pernah pegi kan negara jiran South Ko…

Dah, tak pening kepala lagi

Image
Dua minggu lepas dok jalan-jalan tengok kereta. Gi proton, gi perodua. Proton nampak lawa. Tapi Perodua tetap pilihan aku. Cadang nak amik Bezza.
Macam tuh lah sindrom yang datang kalau kereta lama habis bayar. 
Dulu tolak kereta kancil nak beli Myvi ni aku kena to-up lagi bayar kat finance sebab kancil aku baru 3 tahun. Tolak kereta still tak leh cover hutang lagi. Dekat RM4k jugak ooo aku bayar cover loan kereta kancil aku tuh. Nak pakai Myvi punya pasal.
Balik semula cerita aku g kedai kereta, akhirnya setelah tolak, tambah, darab dan bahagi, aku dah buat keputusan untuk cancel beli kereta baru. So Perodua Bezza selamat tinggal.  Huk Huk Huk.
Tanya kedai tolak kereta rendah benar diorg amik kereta Myvi aku. Aku jaga baikkk kereta ni. Millage rendah. Servis ikut masa n kat Perodua lagi. Apa-apa spare part semua aku tukar kat Perodua. So dah tentu lah genuine kan?
Bila fikir-fikir macam sayang plak nak jual Myvi aku tuh. Banyak berjasa n aku pun jaga baikkk kereta tuh. So kita pakai…

Jealousy Incarnate

Image
Dah lama tak buat entry drama korea. Bukan tak tengok drama korea, tengok cuma tak rasa drama yang aku tengok kena blog kan hahah. PVR astro aku penuh dengan drama korea. Akak aku semua drama korea kat tv tuh boleh plak direkodnya. 
Haritu tengok promo drama ni masa awal bulan September terus macam mesti kena tengok sebabnya pelakon korea pompuan yang aku minat si Gong Hyo Jin belakon dalam drama ni. Aku suka kalau Gong Hyo Jin nih berlakon sebab dia belakon natural sangat. Lagi-lagi kalau drama romantik komedi ngan sapa-sapa hero dia berlakon mesti akan tersenyum sorang-sorang depan tv hahahaha.
Kali ni Gong Hyo-Jin digandingkan dan hero yang bernama Jo Jung-Suk dan hero kedua bernama Go Kyung-Pyo. Drama ini mengisahkan:-
"Weather caster Pyo Na-ri (Gong Hyo-jin) and news anchor Lee Hwa-shin (Jo Jung-suk) are long-time colleagues at SBC broadcasting station. Na-ri has had a crush on Hwa-shin three years ago but things change when she meets the perfect man Go Jung-won (Go Kyung-py…

Happy 1st Birthday Baby Mya!

Image
Happy 1st Birthday Baby Mya!
Semoga sihat selalu n jadi anak yang solehah. Aminnnn

Salam Maal Hijrah 1438 Hijrah

Image

3 Sebab kenapa Aku perlu dan tak perlu TUKAR KERETA

Adoii dalam dilema betul lah. Mula-mula rasa macam takmau tukar. Tapi ada ketika rasa macam mau tukar pulak. Hati ni rasa berbelah bagi.

Tiga (3) sebab kenapa aku tak perlu tukar kereta.

1. Kereta sekarang masih dalam keadaan yang baik.

Yup. Aku jaga bebetul kereta ni. Sebab aku memang plan nak pakai kereta ni sampai jadi besi buruk. Sebab tu bila time servis, tukar bateri, tukar tayar, apa-apa spare part pun aku buat kat Perodua. Ko mampu dari tahun pertama dapat kereta ni sampai lah tahun ke 9 kereta ni hanya g servis kat Perodua jer. Tak pernah pergi bengkel luar. Orang semua ckp servis kat Perodua mahal. Yup memang mahal. Tapi alhamdulilah setakat ni takde masalah besar kereta aku ni. Lagi satu millage kereta aku ni pun rendah lagi. 150,000 untuk kereta usia 9 tahun. Which is masih consider rendah lagi.

2. Tak nak tambah hutang, masa untuk menabung.

Ini lah masa yang aku tunggu-tunggu sejak 9 tahun yang lalu. Bebas daripada hutang kereta. Bila gaji bulan ni dah tak bayar duit kereta…