Skip to main content

Majlis Konvokesyen

Nun jauh aku diatas sana
Last month kebanyakan universiti kat Malaysia ni tengah musim konvo.
Akak aku kalau ada konvo UTM memang pantang kalau tak pergi pesta konvo dia. Lagipun rumah dekat kan. So time tuh lah nak cari baju melayu buat raya murah-murah. Kalau time raya jgn harap ler boleh dapat harga tuh. Dapatlah beli beberapa pasang baju melayu utk Mat Ayip n baju kurung untuk Baby Mya.

Tapi gambar kat atas tuh bukan konvo UTM, tapi UiTM. 
Disinilah pengakhirannya setelah berhempas pulas selama 4 tahun setengah.
Pada pendapat aku lah moment yang paling indah untuk seseorang yg bergelar student tuh bila dapat naik pentas camni ler dengan pakai jubah.

Abg aku ckp apa barang budak engine
 dapat bunga hihihi
Dulu masa dia form 1, sanggup ponteng sekolah semata-mata nak g konvo aku kat universiti yang sama tetapi dewan yang berbeza. 

14 tahun lepas tuh aku plak g tengok konvo dia. Lagi sweet aku dapat msk dalam sebab abah dia tak dapat cuti. So aku ler peneman akak aku daripada JB ke Shah Alam.

Tapi penat gila ok! tension tull ngan bentuk muka bumi UiTM Shah Alam ekekeke.
Dulu time muda boleh lah panjat memanjat bukit bukau dan tangga tanggi tuh.
Ini dah tua-tua nih memang tak larat ler.


Apa-apa pun congrats kepada tong sampah kurus. Kalau korg baca blog aku awal-awal dulu anak saudara yang aku gelarkan tong sampah kurus tuh dia nih ler. Skrg dah tak berapa kurus dah asyik melantak jer. Apa-apa pun good luck kat tempat kerja baru. Dapat gaji jgn lupa belanja cikda tgk wayang ok!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…