Skip to main content

2016 - Throwback Part 2

Sambungan Part 2

JULAI
Bulan Syawal. Tahun ni raya yang agak sedih jugak. Sebab kitaorg baru jer kehilangan abang yang sulong. So mak aku memang takde feeling nak sambut raya. Lagi-lagi selalu raya pertama arwah abang aku bawak family dia datang rumah. Bila dia tak ada. dah tak datang dah. Datang bila seminggu raya. So memang sedih lah.
Kenangan ketupat hangus

OGOS
Bulan ogos takde yang menarik. Musim durian. Yang aku ingat bulan ni aku dok melantak durian. Tiap-tiap minggu kot beli durian. Kopak aku bulan nih. Durian kan buah larangan untuk pesakit diabetes cam aku nih kan. Tapi alhamdulilah tak naik pun darah aku. Hb1c aku turun lagi ada lah. Maybe sebab aku dah buang habit minum air manis
Lontong RM2.50 dengan kopi garam buluh yang famous tuh

SEPTEMBER
Bulan birthday baby mya. Setahun sudah. Untung baby mya sambut birthday sampai 2 kali. 1st masa birthday ikut bulan islam. Dia lahir 10 Zulhijjah n satu lagi ikut bulan roman. Tapi yang besar time bulan islam ler sebab time tuh semua balik. Masa tuh dia boleh nangis bila orang nyanyi wish dia happy birthday. Sedih dia masa tuh. Baby mmg ada strong connection kan? Apa dia hanya aku n family aku jer yang tahu huhuhu.
Happy 1st Birthday!

OKTOBER
Bulan 10 ada kenduri kawin kat Singapore. Akak aku nih boleh pulak amik cuti semata nak gi kenduri kawin kat Spore. Hari Ahad kan Johor cuti. So kena lah amik. Dulu sayang nak amik cuti. Konon nak simpan cuti. Keje gomen kan kalau simpan cuti bila pencen kan dapat apa benda tah namanya tuh. Tapi sejak abg aku meninggal sebelum pencen, akak2 aku yang keje gomen dah tak kisah dah pasal benda simpan cuti tuh. Live your life to the fullest katanya. Aku? Aku mmg cuti. Opis aku tak amik sabtu/ahad.
kenduri

NOVEMBER
Bulan birthday. Bulan 11 ramai benar yang celebrate birthday dalam family aku. Adik beradik aku jer ada 3 orang lahir bulan 11. Anak saudara jer ada 3. So memang dok sambut birthday jer lah. Naik gula aku sebab dok makan kek jer. Tak makan macam tak best plak hihihi.
Banyak birthday bulan ni

DISEMBER
Bulan 12 bulan birthday aku. Nasib baik kena hari isnin. Aku memang takmo buat apa-apa. Tapi akak aku tetap belikan kek untuk aku. Bulan ni aku banyak cuti sebab akak aku pegi kursus. Best sebab dapat habiskan masa kat rumah ngan mak, ayip n baby mya. Selalu kalau cuti panjang-panjang aku g holiday kan. Tapi kali ni dok umah. 100 kali ganda best tau sebab aku memang jarang cuti panjang dok rumah.
Lama tak pegi sini

Abis dah throwback Part 2 untuk tahun 2016. Becinta ok nak abiskan. Dolu2 sebelum masuk tahun baru dah siap entry nih. Kali ni? lagi 8 hari nak msk bulan februari baru nak siap!.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…