Skip to main content

Resepi - Laksa Johor

maaf kualiti gambar yg boleh menyakitkan mata anda!

Nih adalah post pertama aku utk bulan Februari. Bukan aku malas tapi aku xsempat nak bukak blog langsung. Faktor utama kebizian aku adalah disebabkan oleh CITYVILLE. Amaran! Game facebook ini amatlah melekakan! kalau sesiapa yang belum pernah mencuba takyah lah cuba kerana ditakuti anda akan menjadi seperti saya! mandi xbasah, tido tak lena makan x lalu. Semuanya ada ler. Tapi tak tau ler org lain sbb aku mmg suka main game heeee.

Harini aku nak kongsi satu makanan fav. aku iaitu tadaaaaaa LAKSA JOHOR. kalau Laksa Johor aku tak suka beli kat kedai sebab rasanya tak menepati ciri2 sebenar laksa. Belum pernah aku makan Laksa Johor kat kedai makan or restoran yang sedap mcm yang homemade. Maksud homemade aku xkira lah rumah orang or rumah aku asalkan bukan beli punya. n aku leh gerenti resepi yang aku bagi nih mmg sedap! Selamat mencuba!

Laksa Johor
Bahan untuk kuah

1. Seekor ikan tenggiri/parang – rebus, asingkan isi dari tulang, kisar dgn air rebusan
2. Dua ekor ikan kembung – rebus, asingkan isi dari tulang, kisar dengan air rebusan (kalau takde ikan tenggiri/parang guna ikan keembung jer pun boleh- kalau yg sederhana besar dalam 10-12 ekor)
3. Segenggam udang hidup – rebus dan kisar dengan air rebusan
4. segenggam udang kering – rebus dan kisar dengan air rebusan
5. Ikan kurau kering (sebesar tapak tangan) – rebus dan kisar
(bahan 1 & 2 boleh buat sekali. Bahan 3, 4, 5 boleh sekali. Air rebusan jgn buang. Guna air cukup2 je)
6. Sebiji bawang besar – kisar
7. 3 biji bawang putih – kisar
8. Dua peket kecil perencah kari ikan – campur dgn air supaya jadi pes
9. Asam jawa – segenggam – bancuh dgn air rebusan ikan10 cili kering (rebus dan kisar) atau dua sudu cili boh (kalau tak suka pedas jgn guna langsung)
10. Santan (sebiji kelapa) boleh guna santan segera
11. Kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
12. Gula, garam
13. Minyak utk tumis
14. 2 serai dititik

Cara-caranya
Masukkan cili boh, pes kari, bawang yg dikisar, goreng sampai terbit minyak
Masukkan kerisik dan gaul rata
Masukkan isi ikan, udang, ikan kering, udang kering
Masukkan air asam jawa
Bila agak mendidih masukkan santan adjust airnya
Biar mendidih
Gula garam secukup rasa
Biarkan mendidih dan boleh rasa, kalau kurang rasa masam boleh masuk 1-2 keping asam gelugor

Cadangan hidangan
Satu peket spaghetti, rebus – jgn guna laksa beras
Sebiji timun – hiris bulat dan mayang haluus (macam batang mancis pun boleh)
Taugeh – basuh
Daun selasih – basuh dan mayang
Dauk kesum – basuh dan mayang
Limau kasturi – belah dua
Sambal – (10/15 cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan bakar anggaran 1 inci diameter+gula+garam secukup rasa)

Proses penyediaan untuk di makan
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun dan ulam-ulam lain tuang sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau. Makan dengan tangan adalah cara orang negeri johor makan. hehehe

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.