Resepi: Sushi

Starter pack Sushi!

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 

Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

bahan inti sushi

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-

Nombor 1 - Ini mayonis buat sos utk letak inti sushi
Nombor 2 - timun jepun, dihiris panjang-panjang untuk diletak bersama inti sushi
Nombor 3 - Telur dadar sebagai inti sushi. Kena masak selapis, selapis sebab nak kasi tebal
Nombor 4 - Isi ketam. Isi ketam di potong dadu n halus2, potong halus2 n dadu timun jepun n gaul dengan mayonis
Nombor 5 - Isi ketam dipotong memanjang
Nombor 6 - Isi tuna digaul dengan mayonis.

Lepas nasi dah masak tunggu dalam 5 minit gitu baru campurkan dengan cuka sushi tuh. Berapa banyak tuh boleh tengok kat botol cuka tuh ekekek ada arahan.

letak seaweed atas bamboo mat camnih

letak nasi n inti camnih

pastu gulung sampai jadi camnih

pastu potong camnih n gulung sushi style lain plak, lilit tepi.
Boleh lah ngap masuk mulut ya heheh

Comments

  1. salam, mane nak dpt cuka beras halal tu yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat aeon jusco ada jual

      Delete
  2. kat Jusco or Aeon ada jual. Ada jual asing2 n ada jual dengan starter pack sekali cuka, sos & bamboo mat utk gulung sushi

    ReplyDelete
  3. nak cari starter pack tue kat aeon...selalu kat bahagian mana?

    ReplyDelete
  4. Semalam g jusco. Nampak starter pack yg ada minyak n cuka tu. Tp x confident nak amik. Saya just amik yg seaweed n bammboo mat to je.. Pas ni boleh g balik beli yg ada mnyak tu..

    ReplyDelete
  5. Anneyani - starter pack tuh selalunya ada kat bahagian makanan jepun. Tak pun kat yang jual sushi tuh ada starter pack tuh.

    Syarifah Hana - starter pack yag ada cuka n kicap tuh dijamin halal sebab ada halal JAKIM. Setau saya jenama tuh jer halal yang lain tuh meragukan.

    ReplyDelete
  6. jenama stater pack tu apa ye sis???nk g cr ni...

    ReplyDelete
  7. xpasti jenama apa tapi dalam starter pack tuh ada bamboo mat, daun nori, kicap cecah sushi & cuka. semua tuh ada halal jakim

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa hrge starter pack tu???

      Delete
    2. dalam RM39++ or RM29++ tak silap saya.

      Delete
  8. salam..thans for share d resepi, teringin nk try buat ;-)

    ReplyDelete
  9. Wsalam. cubalah buat mudah n senang.

    ReplyDelete
  10. hmmm untungla sapa tggl d Semenanjung.. Sng dpt bhan,tp di Sabah, kaki bengkak cri brng 1 bandarpun blm tentu dpt. Nk pesan 1starter pack blh?hee

    ReplyDelete
  11. hmm untung tggl d semenanjung, mcm2 ada.. D sabah ssh nk dpt bahan.. Pos kan 1 starter pack blh?hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabah kat area mana? kalau nak tolong belikan boleh

      Delete
  12. Sye dkt sarwak nk mintak belikan boleh ke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. nanti saya try carikan kat Jusco. Kalau ada saya bagitau

      Delete
  13. Can u help me get one of those too please~ T T

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. assalam..awk boleh tolong belikan sya starter pack tuh dgn beras dye skali tak??sya teringin nak buat sushi tapi dekat sarawak susah nak dapat..tolong yeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tapi saya takut pecah jer botol cuka tuh

      Delete
    2. boleh tapi saya takut pecah jer botol cuka tuh

      Delete
  17. salam...nk tnya sushi yg dh siap ada djual kt aeon kan?? sbb slalu pegi x nmpk pon..ada kat area khas utk sushi or mcm mna?? halal x? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Yup kalau dah siap mmg ada jual kat Aeon. Awak selalu pegi Aeon mana? kena tgk Aeon gak cos ada sesetengah tempat yg agak meragukan sikit sbb nampak mcm vendor luar yg jual

      Delete
  18. Salam Sis saya nk pesan kat sis kicap n seaweed bole x,

    ReplyDelete
  19. saya duduk di baling kedah . aeon jauhh .bole eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saya try cari. email kat saya kat awanungublogspot@gmail.com

      Delete
    2. Awanungu sy nk pesan yg starte pack sushi tu blh x? Awk ada wassup x? Sy cari kat aeon alor setar xde...kalau ada wassup senang sikit nk conmunicate...

      Delete
    3. saya try cari kat aeon. tinggalkan email or no telefon di email saya awanungublogspot@gmail.com nanti saya bagitau samada stok ada ke tak.

      Delete
    4. Assalam...nak order starter pack juga boleh... nanti saya email sis.

      Delete
  20. yang lilit tu kan em macam mana nak lekatkan hujung denga hujung dia? ke dia memang melekat?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tabung Haji

Bulan 2