Skip to main content

Yeah, that's how it is.


Drama korea lagi hihihi. Kali ni drama korea lain sikit. Selalu dok cerita pasal cinta2. Dia cinta orang ni. Pastu orang lain plak caras orang ni. Tapi drama korea nih lain sikit. Cerita pasal family. Jarang lah drama korea buat drama camni. Cerita nih cam ala-ala drama Opah tahun  80-an tu. Kalau korang lahir bawah tahun 80-an mesti pernah tengok drama Opah tuh.

Nak cedok plot pun tarak kat mana2 website hihi. Tapi drama nih mengenai pasangan tua yang ada 3 orang anak lelaki.  So drama nih menyusuri kehidupan pasangan tua, anak-anak, menantu-menantu dan cucu-cucu pasangan tua ni.

Kalau korang peminat drama korea kan, korang mesti perasan yang anak lelaki mesti ada tanggungjawab lebih pada family dia kan. Diorang punya hormat ngan ibu ngan bapa macam orang kita juga. Beza ngan drama barat. Nak cakap memang adab orang timur takleh gak sebab jiran diorang yang sebelah kiri dalam map tuh selalu jer ada orang share video pelik2. Hahah lagipun aku dah pernah pegi kan negara jiran South Korea tu kan, so aku tau lah perangai dorg camner ekekeeke.

Mak aku suka tengok drama nih sebab semuanya pasal family. 

Tapi yang paling tersentuh tengok drama nih, bila Sook-Ja (pasangan tua - perempuan) ni pesan kat menantu dia kalau dia  dah tak ada jangan abaikan makcik or adik dia, Sook-Kyung sebab dia tak kahwin n tak ada anak.

Uwaaa tetiba cam tertusuk kat jantung sebab mak aku sekarang dok pesan kat anak-anak saudara aku jangan abaikan aku kalau aku dah tua nanti.

Apa-apa pun aku rekemen korang tgk drama ni. Drama realiti kehidupan sebenar. 
Banyak ada sangkut paut ngan kehidupan kita. Aku jamin mmg berbeza ngan drama korea lain yang kekandang aku rasa cam tak masuk akal kan gitu.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.