Skip to main content

Kisah KALI PERTAMA

Kali pertama naik KAPAL TERBANG
Kat Istanbul Ataturk International Airport.
Kali pertama naik Turkish Airlines.
Suka naik airlines nih sebab steward hensem-hensem sangat! hahahah

Tahun 2001. Masa tu tgh study kat UiTM Shah Alam. Kawan merangkap Roommate merangkap housemate merangkap classmate merangkap bespren, mak dia telah kembali kerahmatullah. So nak cepat balik ke Kuantan naiklah flight, aku lah peneman dia sebab emosi dia tak stabil time tuh. First time naik flight, first time rasa suasana masuk departure hall (selalu hantar orang kat pintu je), first time pegi ke KLIA, first time lari sorg2 cari pintu gate sebab kapal nak terbang dah nak terbang (akak kat check-in counter suruh lari sebab dah lambat) sekali sampai, kapal terbang delay. Hampeh. Penat aku lari. Masa tuh rasa macam tak boleh blah sebab 1st time naik kapal terbang kan. Nasib baik masa tuh akak housemate aku tolong check-in kat kaunter. Masa tuh harap aku mmg tak boleh lah. 1st time kan. Aku pun tak tau prosedur naik kapal terbang masa tu. Tapi sekarang nih kalau jejalan guna benda alah ni selalu kena jadi ketua rombongan.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Kali pertama naik KERETAPI
First time naik BULLET TRAIN dari Shanghai ke Hangzhou, China.

Masa tu umur 5-6 tahun kot. tak silap aku. Tahun 1984 or 1985. Nak naik keretapi sangat so kitaorg satu keluarga naik keretapi dari Johor Bahru ke Kluang. Lepas tu balik semula ke Johor Bahru naik bas. Memori yang tak boleh lupa. Time tuh bersesak-sesak nak naik keretapi. Bukan macam sekarang. Dulu kelas 3 tak banyak kerusi sgt. Siapa cepat dia dapat. Siap kena duduk kat lantai lagi. Naik bas berhenti-henti tuh pun takde duduk atas lantai. Dalam gerabak plak tuh panas. Arwah ayah aku siap bentangkan suratkhabar duduk atas lantai. Kali kedua naik keretapi dengan arwah makcik masa umur 10 tahun pegi rumah akak aku kat Shah Alam temankan dia seminggu sebab husband dia ke luar negara. Masa tuh baru rasa kagum. Dah takde dah gerabak kelas 3. Yang ada kelas 1 dan 2.

Comments

  1. hehehe bullet train tu =P samalah.. first time naik bullet train..
    selalu naik ktm je wakakaka..

    CT pun memula belajar naik flight sorang diri bila da besar..
    dedulu ikut mak ayah kita x peduli sngt kan.. semua kena ada first time..
    baru jadi =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh bila dah sendiri baru tau macam mana kan

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.