Skip to main content

Kau kalau aku cakap bodoh kang marah pulak

Memang nak sangat up satu status 'berbalas pantun' kat Facebook. 

Tapi nanti aku nih jadi 2 kali 5 macam dia jugak.

Nasib baik ada blog boleh luah kat sini

Nak up status tuh pandang kiri-kanan dulu anak-anak. Jangan tunjuk sangat status yang menunjukkan kebodohan dan kesombongan sendiri. 

Ya, aku tahu ko ada mak bapak. Kerja pulak tuh. Boleh lah tanggung makan minum ko kalau ko tak kerja pun. 

Orang suruh kerja dibawah level kelayakan ko tuh sementara jer. Cari duit poket. Sekurang-kurangnya ko ajak awek ko g dating takde lah pakai duit mak ko.

Takde sapa suruh ko kerja selama-lamanya yang ko ckp tak setaraf dengan kelayakkan ko tuh.

Sampai bila mak bapak ko nak tanggung makan minum ko? Bayar duit internet ko? 

Alasan tersendiri ko tuh, alasan ko nak berjaga malam-malam main game kan? kalau aku jadi mak ko dah lama aku hempas laptop ko tu kat lantai. 

Kalau ko tak puas hati dengan nasihat kitaorng nih diam-diam je dah lah. Aku ni macam orang tua ko jugak, kena hormat.

Nasihat yang kitaorg bagi bukan jahat pun. Suruh ko kerja part time, cari duit poket. 

KERJA SEMENTARA, FAHAM TAK?? 

Tapi cara ko cakap, cara ko up status tadi tak pandang kiri kanan. Ko lupa aku nih kerja dibawah kelayakkan yang aku ada. 

Bukan kejap dah 13 tahun ok. 13 tahun. Tapi ada aku rasa menyesal? Tak.

Memang Allah dah takdirkan itu rezeki aku dan tanggungjawab aku untuk jaga mak aku yang kau panggil tok tuh.

Lepas grad dulu aku kerja dengan gaji permulaan RM750. Sebab apa? sebab mak aku tak kerja, ayah aku pulak dah meninggal. Kakak-kakak n abang-abang ada keluarga sendiri. Sapa nak tanggung makan minum n hutang PTPTN aku?

Lagi satu ada aku perli ko tadi?

Kau kalau aku cakap bodoh kang marah pulak.

Haiiii rupanya memilih gak kau ye? Baran pun ada.

Biarlah labuuuuuuu! Suka ati ko lah nak buat apa!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…