Skip to main content

Gute Nacht!

Dulu (sekarang pun masih lagi wajib) masa belajar kat UiTM, pelajar degree diwajibkan untuk mengambil subjek bahasa ketiga selama 3 semester.  Bahasa pertama dah tentu Bahasa Melayu. Untuk course aku memang wajib amik 3 semester Bahasa Melayu. Bahasa Kedua semestilah Bahasa Inggeris. Hanya ada masa 1st semester BEL berapa aku dah lupa ekekek College English namanya. Susah tahap gaban. Belajar grammar. Bahasa ketiga pulak ikut pilihan masing-masing.

Masa daftar kat fakulti terkedu gak sebab kena belajar 3rd language. So kitaorg pegi ke Pusat Bahasa UiTM yang sekarang dah dikenali sebagai Akademi Pengajian Bahasa nak gi daftar kelas bahasa. Kat UiTM memang wajib amik 3rd language. Kalau tak amik tak boleh grad. Cadangnya nak register kelas bahasa Perancis. Sekali penuh dahhhh. Nak amik Mandrin kena campur dengan budak-budak engine. Masa zaman aku belajar tengah hangat dengan drama telenovela nih. So igt nak register kelas Spanish Language, sekali pun penuh gak. Yang kosong tinggal bahasa Jepun, Korea & German je. Bahasa Jepun & Korea memang aku dah tolak tepi sebab aku memang malas nak belajar huruf-huruf diorang hahaha.

So aku n kwn aku amik lah bahasa jerman. Kelas bahasa ketiga selalunya waktu malam 2 kali seminggu. Seronok jugak belajar bahasa jerman nih. Lagi seronok aku dapat lecturer yang betul-betul best yang kitaorg panggil Njang. Manalah Njang skrg ek? orang kata Njang dah balik Kedah. Banyak kenangan pahit n manis masa belajar 3rd language. Masa part 1 (semester 1) aku duduk kat kolej kediaman. Habis kelas pukul 10 malam, jalan kaki daripada tingkat 12 Menara ITM (yg skrg orang panggil Menara Sultan Abdul Aziz Shah) balik ke Kolej Teratai (dulu Kolej Delima lelaki n skrg dah jadi kolej lelaki balik) lalu short cut jalan gelap kat kolam renang. Hahaha berani betul dulu.

Susah jugak belajar bahasa jerman nih. Nak ucap selamat malam pun banyak jenis. Hahahah kalau salah cakap ngan orang jerman mmg boleh kena ketuk kepala hahahah. Bab grammar lagi ler. Pening aku belajar grammar german. Tapi alhamdulilah, lulus gak aku 3 semester tanpa repeat. Walaupun tak cemerlang tapi takdelah cukup makan. 3 semester dapat B+ je hahahaha.

Mula-mula belajar boleh lah ckp simple jerman. Skrg nih dah lupa dah. Takde kawan nak praktis bahasa jerman nih. Hilang gitu je. Sayangkan. Cuma ingat frasa-frasa yang senang je. Kalau korg perasan aku ada letak German proverbs kat header aku. Cer tengok.

Tapi sekarang nih rasa lebih baik aku belajar bahasa Korea sebab asyik tengok drama Korea je kan. Untunglah kengkawan aku yang amik bahasa Korea dulu.

Boleh hilang stress tengok diorg ni

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…