Skip to main content

Jelousnya aku ...

... tengok gambar orang pegi bercuti merata tempat. Aku since last year memang tak kemana-mana pun. Even pegi ke KL pun takde. Patutnya last year buat road trip satu Malaysia tapi macam malas lah pulak. Lagipun mak aku dah start dylisis sejak last year memang tak sampai hati nak tinggalkan dia kat rumah. Aku nih dah lah cam jelly kan nangis jer teringat mak kat rumah.

So camner korang punya cuti? Aku cuti 4 hari jer. Boss sambut Deepavali memang takde lah cuti extra hihihi. Even cuti Deepavali pun dapat cuti extra 1 hari jer, itu pun last year baru dapat. Tapi kalau cuti Hari Raya Aidilfitri memang banyak dapat cuti extra. Terbalik pulak kannn ekekek. This year aku dah cop awal-awal cuti raya seminggu. Yehaaaa selalu cuti seminggu g makan angin luar negara. Kali ni cuti seminggu sebab raya. Tak pernah kot dalam sejarah 14 tahun aku kerja ngan company ni.

Cerita cuti sekolah disember 2015 lepas
Chinese New Year ni tak g mana-mana. Dok umah jer lah melepak n kemas umah apa yang patut. Buat stok blog ke kan hehehe. Best jugak dok rumah tak g mana-mana. Tapi yang tak best kerja asyik makan jer lah. Adoiii bertambah lah lomak dalam badan. Selalu gi Legoland Waterpark. Tapi macam maleh lak pulak nak pergi. Orang mesti ramai. Malas nak berebut. Pegi sabtu lepas Chinese new year jer lah sebelum annual pass expired. Sob sob sob.

Baby Mya 3 bulan
Tapi dok rumah tak bosan pun sebab ada buah hati pengarang jantung aku ni. Boleh buat gomol-gomol hehehe. This month nak masuk 5 bulan dah. Cepat jer masa berlalu. Jangan cepat sangat membesar boleh tak dik. Macam abg ayip, kejap jer dah dah 8 tahun huhu

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…