Skip to main content

Kenduri Kahwin @ Singapore

Nasi beriani, kambing, fillet ikan & udang black paper
Ok kalau tengok entry aku yang lepas-lepas pasal kenduri kahwin kat Singapore mesti gambar makanan dulu. Tapi cerita lama. Last year punya kenduri wedding. Last year bulan May ke June gitu. Hihihi lama betul. Yelah dari last year aku dah malas post kat blog kan. Tapi gasak lah. Yang penting memori aku untuk wedding ni dicatat dalam blog aku ni. 

Satu kereta jer yang pergi
Kebetulan wedding ni time cuti sekolah so boleh lah akak aku pergi sebab tak ngajar kan. Adik beradik aku yang lain tak dpt dtg sebab kerja n duduk jauh. Johor kan kerja Ahad so memang payah dah sekarang ni. Wedding ni cousin aku punya anak yang kahwin. 2 orang pulak tuh akak & adik lelaki. Cousins aku memang ramai kat Singapore sebab adik beradik mak aku ada 3 orang menetap di Singapore n dah jadi orang Singapore pun. 30 tahun lebih yang lepas pegi kenduri kahwin mak & ayah diorg kali ni pergi kenduri anak-anak diorg pulak. Cepatnya masa berlalu kan. Oleh kerana kenduri ni pun dah lama kan n aku pun tak tau tulih apa, so lets the photo do the talking k huhuhu

Air ada 10 balang ok! Macam kat pasar malam pilih jer mana kita suka.
Meja buffet main dishes. Ada Nasi Beriani, Nasi Putih, Lauk Pauk &
Mee Hoon Goreng
Meja buffet dari sudut pandangan sisi.
Minuman panas. Kopi ada, teh ada, air suam ada
Pop Corn cart ni mesti ada 
Roti Jala Stall pun ada
Kuih dan muih melayu n moden
Ais krim pun ada
The Pelamin's
and last but not lest, the Pengantin's
Tak ada dalam gambar stall goreng pisang/kledek/keladi (yang ni sedap gila ok dengan tak malu siap tapau dalam tisu hahaha) n stall Putu Piring. Setakat ni wedding paling meriah makanan yang pernah aku pergi. Siap aku ngan akak aku berangan kalau anak-anak saudara aku kahwin nak buat camni gak. Tapi takdelah pakai katering. Sebab katering mahal oooo nak wat camni. Katering untuk main dishes je. Cari sendiri n sediakan 'gerai2' untuk diorang sediakan makanan. Haha makcik-makcik diorg pulak yang over kan.

This year ada lagi wedding kat Singapore tapi macam tak leh pegi lak sebab tak kena cuti sekolah. Ini yang susah kan kalau cuti tak sama huhuhu.

Masa balik daripada wedding nih kitaorang sangkut kat jem kat CIQ 2nd link paling lama dalam sejarah hidup aku pergi Singapore. 5 jam ok, 5 jam. Gila lah g KL dah sampai dah. Nasib baik minyak banyak. Ada Ah So ni siap kencing kat longkang kat celah pokok bunga kat divider sebab dah tak tahan. Kalau lelaki tu biasa lah kan tapi perempuan? hihihi. Bayangkan daripada pukul 2 petang - 7 malam baru lepas. Gila lah! kalau tau lalu CIQ Bangunan Sultan Iskandar.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…