Skip to main content

Netflix or iflix?


or


Last year, iflix launch service dia kat Malaysia. Masa tuh ingat iflix n netflix satu company n namanya iflix untuk pasaran asia kan. Sekali google lain company lah. Pada sapa yang tak tau apa tuh Netflix n iflix ni ia adalah internet tv streaming movies and tv series. Zaman dulu nak tgk movies or tv series berjam-jam download kan. Guna LimeWire lah, napster, lah apo laie yang ada? lupa dah. Lagi time tuh aku pakai dial up and streamyx yang 512kb jer laju nya.

So last year kat FB keluarlah iklan iflix ni. Since nama dia ada flix2 so mesti sama mcm netflix kan. Time tu Netflix belum g global lagi. Aku pun try 1 month free membership tuh. Wow macam-macam tv series ada n movies juga ada. So aku decide untuk sign up for service dgn bayaran RM8 sebulan or RM96 setahun (tapi tak silap aku time tuh ada offer murah sikit kot?) kat iflix nih bukan takat Hollywood jer, Malaywood, Koreawood, Philipnwood n memacam lagi ler. Yang aku seronok ada drama korea kat situ hihihihi. Running Man pun ada. 

Mula dari tuh memang aku dah tak beli lagi lah movies kat itunes. Sebab aku dapat tengok mcm-mcm movies kat iflix. Kalau dulu pantang tiap2 minggu dok beli USD2.99 movies kat itunes sebab murah. Kalau tak harga dia USD10 keatas kalau duit kita dah berapa kan? itu dulu sebelum duit kita jatuh teruk. La ni memang tak beli dah sbb mahal sgt.

Tapi tetiba awal tahun ni keluar plak Netflix. Netflix dah going global. Try lah jugak 1 month free tuh. Bezanya untuk drama series Netflix memang banyakkkk sangat n especially yang US punya tv series but movie masih kureng lagi banding iflix.

Tapi alahai mahal lah plak Netflix nih. RM33 tiap bulan. Untuk aku mahal ler RM33 tiap bulan. Lagipun aku dapat layan time weekend n weekdays pun after 10 pm (before belayarr). So awal bulan 2 haritu cecepat cancel kat apple subscription kang nanti potong RM33 dari kad aku plak.

Apa-apa pun buat masa skrg aku stick ngan iflix dulu. Lagipun membership setaun aku akan expired bulan 8 tahun ni. So lama lagi kan.

Skrg ni tengah layan tv series ni


Yeahh F.R.I.E.N.D.S tv sitcom masa aku Form 4 dulu. Time tu tengok kat Channel 5 Singapore n tengok pun tak lengkap sampai season 4 or 5 kot sbb aku dah pegi Shah Alam n tinggalkan dunia television huhuhu lepas tuh terus tak follow dah sitcom nih.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.