Skip to main content

Raya yang suram

Seumur hidup aku bila tiba time raya tak kisahlah raya puasa atau hari raya haji, tak pernah gagal merebus ketupat. Puasa dan Raya tahun ni adalah paling suram dalam hidup aku. Tiada langsung persiapan raya yang dibuat, kecuali sempat menempah langsir rumah di Jakel di awal puasa dan membakar 2 jenis kuih raya di sabtu kedua pada bulan puasa. Tak pernah dalam hidup aku membakar kuih raya pada minggu pertama puasa. Ini semua petanda.

Minggu kedua puasa, mak aku mula start batuk-batuk dan semakin teruk sehinggalah pada 13 Ramadan pukul 2.30 pagi mak aku dah mula sesak nafas. Aku bawak mak aku pergi klinik yang buka 24 jam. Masa tuh tekanan darah mak aku sangat tinggi 200/110. Jadi doktor advise untuk pergi ke Hospital. Sebelum tuh minta dr bagi nebulizer dulu. Aku balik ke rumah dulu sebab mak  aku enggan ke hospital. Tapi bila sampai rumah dia mula tak rasa selesa. Tak boleh bernafas. Kami ambil keputusan untuk bawa mak juga ke hospital jam 4 pagi. 

menunggu

Sampai di Johor Specialist Hospital (JSH) doktor dibahagian kecemasa maklumkan hospital penuh tapi sekurang-kurangnya berilah rawatan dahulu. Malas nak cari gaduh akak aku telefon Puteri Specialist Hospital. Alhamdulilah ada kosong, berkejaran diorg kesana. Aku tak ikut tinggal dirumah. Sampai di sana doktor maklumkan yang mak aku akan ditempatkan di wad ICU sebab wad HDU penuh dan sebagai pesakit yang memerlukan dialisis lebih mudah di wad ICU.

Jam 11 pagi ketika aku membawa kakak aku untuk membayar bill di JSH, aku mendapat panggilan telefon daripada anak saudara aku mengatakan mak aku dapat serangan jantung. Oksigen level hanya 40% sahaja. Nasib baik mak aku memang di ICU, terus dipasangkan dengan mesin ventilator. Terdapat jangkitan kuman di paru-paru. Akak dan Abang aku yang berada di luar Johor semua pulang pada hari itu.

Hari Khamis 13 Ramadan memang hari yang paling getir dalam hidup aku. Esoknya 14 Ramadan mak aku telah sedar tapi masih dipasangkan mesin ventilator. Dialisis di buat di ICU pada hari itu. Petangnya barulah mesin ventilator ditanggalkan. Tapi yang menyedihkan mak aku sepertinya berhalusinasi. 16 Ramadan mak aku dibenarkan keluar daripada ICU ke wad biasa. Aku meneman mak aku ketika waktu malam di wad selama 2 malam. 18 Ramadan mak aku dibenarkan keluar hospital.

Panjang cerita. Sambung Part 2.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.