Skip to main content

2017 -Throwback Part 1

Selamat Tahun Baru 2018. Rasanya tak terlewat kot. Walaupun bulan Januari dah nak abis dah. Sekejap jer setahun berlalu. Post ni dah lama aku draft tapi tak siap-siap. Tiap-tiap tahun aku ada post throwback (last year 2016 - Part 1 & Part 2). Walaupun tahun 2017 post tak banyak tapi tetap nak buat throwback. Tahun 2017 adalah tahun paling sedih dalam hidup aku. Sampai sekarang masih sedih lagi. Nak taip post ni pun bergenang air mata.

JANUARI
Bulan Januari 2017 dimulai dengan appointment aku macam biasa kat Hospital Sultanah Aminah. Musim sekolah start macam biasa n start bulan ni aku dah tak amik Mat Ayip balik sekolah tiap-tiap hari ahad sebab minyak mahal dan aku pun kelam kabut nak amik dia balik. Masa ni sibuk cari kain sbb nak buat g kenduri anak saudara aku.
Makan, makan dan makan

FEBRUARI
Bulan Februari 2017. Tragedi Pasar Tani. Tersungkur kat tepi jalan balik pasar tani. Nasib baik takda kereta yang lalu n ada pasangan suami isteri tolong aku. Risau arwah mak aku masa ni sebab masa tu dia duduk dalam kereta n nampak aku tersungkur jatuh. Luka kat tapak tangan n siku. Yang siku dalam gak tuh. Nak dekat sebulan gak baru baik luka tuh. Pegi Singapore ada kenduri kawin. Arwah mak pegi juga. Happy dia masa tuh. Kali terakhir dia msk Singapore n jumpa saudara mara di Singapore.
Arwah mak dgn anak2 n cucu

MAC
Bulan ni dapat tahu satu masalah peribadi salah seorang ahli keluarga aku. Lain-lain takda apa yang menarik. Abang aku yang duduk kat utara balik seminggu cuti sekolah. Ingat lagi masa ni Mak aku stress ngan memacam so kitaorg bawak lari arwah mak aku keluar makan. Mak aku jarang nak keluar makan malam tapi masa ni dia ikut kitaorng balik sampai pukul 12 malam. Bulan ni gak aku tukar layout baru blog aku setelah berahun-tahun pakai layout yang sama.
Langit tidak sentiasa cerah

APRIL
Bulan ni aku kena amik darah untuk check up bulan Mei. Bulan ni gak dapat surat daripada PTPTN sebab ada tunggakan untuk 2 tahun tak bayar PTPTN selepas pelarasan ke Ujrah. Masa ni berkobar-kobar nak bayar habis dengan keluar duit tabung haji. Tapi tak jadi mengenangkan PTPTN aku company aku yang bayarkan. So buat apa buang duit aku g bayar sendiri. Selagi aku kerja bior ler company aku bayarkan.  Tak jadi g Tabung Haji, aku boleh melencong g makan Nasi Kari Kambing 40 hari. Arwah mak ikut sekali masa ni. Yang PTPTN tuh akhirnya dia revise balik jangka masa pembayaran. Alhamdulilah.
Masa ni terlajak ke Kambing 40 Hari

MEI
Bulan 5. Bulan ni family akak aku buat majlis walimah untuk anak dia yang sulong. Happy lah dia sebab 1st time dapat menantu. Masa ni arwah mak dah mula tak sihat. Masa tu dia asyik cakap macam tak sempat jer tengok kenduri walimah anak saudara aku ni. Alhamdulilah dia dapat tengok. Belum buat entry lagi pasal wedding nih. Pastu bulan konvo. Anak saudara aku ada sorang amik diploma konvo. Alhamdulilah dapat pakai selimpang. Anugerah Naib Canselor. Skrg tgh sambung degree. Pastu bulan puasa.
mak...

JUN
Bulan Jun. Bulan pertama bulan sedih dalam hidup aku. Tak tahu nape aku ngan akak aku boleh pulak nak buat kuih raya minggu pertama puasa. Alasannya masa tuh aku n akak tengah period lepas tuh cuti sekolah. Ini masa terbaik untuk buat kuih raya. Masa beli barang kuih tuh arwah mak ikut. Masa tuh dia pun dah macam termenung jauh n dah mula sakit-sakit badan. Minggu kedua puasa sampailah raya mak aku mula sakit. Keluar masuk hospital. Tiga hospital. PSH, HSA & JSH. Masuk ICU dua kali kat PSH & JSH. Naik ambulan banyak kali dari rumah ke hospital, hospital ke rumah n rumah ke tempat dylisis. Kalau nampak ambulan kat jalan skudai mesti sedih sebab pernah naik sekali temankan arwah mak.
Malam 21 Ramadan

Sambung Part 2 pulak.

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…