Resepi - Spaghetti Minyak Bawang Putih bersama Udang
Spaghetti Minyak Bawang Putih bersama Udang |
Kali ni aku nak share resepi Spaghetti Minyak Bawang Putih Bersama Udang. Spaghetti ini telah menjadi juara spaghetti di rumah aku. Ramai kanak2 serta orang dewasa menyukainya. Chewahhhh (masuk bakul angkat sendiri yer?). Mudah n cepat jer nak masak spaghetti nih. Menu kegemaran aku kalau org dtg umah (selain jemput2 aku yg famous itu hahhaha). buat akak2, abang2 n anak2 saudara aku sorryler kalau korg bosan makan benda sama bila dtg umah hehehe. Nanti cari menu lain ek
Bahan-bahannya:-
5-6 ulas bawang putih dicincang halus2
10-15 batang lada kering (ikut kepedasan masing2 kalau ada budak kecik xyah lah buat pedas2 hehe) dihiris nipis dan buang bijinya
250gm udang (buang kulitnya, kalau nak jimat potong dadu udang tuh hehe)
50gm daun pasli atau daun saderi (sup) dihiris halus2
secawan stok ayam atau satu kiub ayam maggi or knorr mana2 pun boleh
sedikit minyak zaitun utk menumis (kalau boleh minyak zaituh sbb kalau x tak kick rasanya)
secawan air
sepeket spaghetti 500gm di celur
parmesan diparut halus2
Cara-caranya:-
Panaskan minyak zaitun. Masukkan bawang putih yang telah dicincang halus tumis sampai naik bau. Masukkan lada kering yang dihiris dan udang. Bila udang da masak masukkan daun pasli atau daun bawang yang dihiris halus. tumis sampai naik bau. masukkan stok ayam or kiub ayam. kalau pakai kiub ayam masukkan secawan air. tumis sampai mendidih. masukkan spaghetti da gaul rata. taburkan dengan parmesan. lepastuh boleh lah makan. selamat mencuba!
blogwalking and came across with ur website.
ReplyDeletelooks tempting..
forteciousme.blogspot.com