Skip to main content

Makan-Makan: Manhattan Fish Market

Cerita lama masa hari ibu bulan 5 haritu. Bawak mak aku pegi makan-makan sempena hari Ibu. Oleh kerana Johor cuti hari Jumaat & Sabtu, so g makan-makan hari Sabtu cos hari Ahad org keje gomen n budak-budak semua sekolah.

Hari-hari adalah hari Ibu
Kali ni aku belanja makan kat Manhattan Fish Market kat Aeon Kulai. Aku suka g Aeon Kulai sebab g situ tenang sangat tak rushing macam kat Aeon Bukit Indah. Masa bulan 3 & 4 Groupon ada sale kupon Manhattan Fish Market yang pada aku sangat berbaloi. Tiap kali masuk quarter of the year jer mesti tertunggu-tunggu kat Groupon Manhattan Fish Market nih. 

Manhattan Star Platter Set. RM53.90 kat Groupon
Manhattan Fish Market Grilled Gala. RM53.90 juga
Yang ada telur tuh set Fishy Chicken Bang Bang. RM19.90 beli kat Groupon.
Tapi yang set Lobster tuh aku beli tambahan
Antara ahli rombongan
Puas hati kali ni makan kat sini. Aku selalunya tunggu ada sale kat Groupon ler baru jejak kaki kat sini. Kalau tidak idak ler nak makan kat sini selalu. Yang penting mak aku happy n ahli-ahli rombongan happy. Umur panjang jumpa lagi tahun depan. Itu pun kalau Manhattan Fish Market ni ada sale lagi  lah kat Groupon.

Comments

  1. CT dah lama tak makan kat Fish Market.. ehehe membeli kat Groupon pun tak pernah hehe..
    sedapnya tengok lobster tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok juga Groupon tuh tapi banyak deal restoran tak halal hehehe

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Resepi: Sushi

Dah lama nak rasa buat sushi sendiri. Asyik beli je apa kata buat sendiri kan. Aku nih memang peminat sushi. Tapi mampu beli sushi kat Jusco jer lah ekekeke. Tapi tuhlah kan kalau beli tuh macam mahal kalau buat sendiri boleh dapat banyak. Lagi lah anak-anak saudara aku mmg hantu sushi. So seperti biasa hari Sabtu kan hari masak-masak so apa lagi gulung sushi lah. 
Pada yang pertama kali buat sushi tuh boleh lah beli starter pack sushi nak kat Aeon or nama lamanya Jusco. Harganya RM29.90 kalau tak silap aku. Kat dalam starter pack tuh ada 1 bamboo untuk gulung sushi, satu pack halal seaweed, 1 botol cuka sushi yang halal dan 1 botol sos kicap cecah sushi yang halal. Beras sushi pulak boleh dibeli kat Aeon or Jusco jugak, nama berasnya Sumo, satu peket tuh 1 kg jer n harganya RM9.90.

Mula-mula tuh masa beras sushi macam korang masak nasi biasa. Tapi jangan banyak sangat airnya nanti lembik pulak. Lepas tuh boleh lah sediakan inti-inti untuk sushi tuh macam dalam gambar:-
Nombor 1 - In…