Skip to main content

Sambung belajo

Throwback tahun 2000
Feeling musim panas di over the sea.
Dapat badan camni balik pun dah bersyukur
banyak
Akhir bulan lepas n awal bulan ni budak-budak lepasan STPM/Matrikulasi/Asasi/Diploma mendaftar masuk Universiti-universiti awam kat Malaysia ni.

Tetiba teringat pulak kenangan aku dulu. Masa SPM aku tak dapat panggilan masuk mana-mana IPT Awam or Swasta pun. Even YPJ Kolej yang masa time aku famous kat JB tuh pun tak dapat panggil. Swasta cuma YPJ jer kot aku mohon. Tak mampu yang lain. Aku cuma dapat masuk Form 6. Tapi kena kat sekolah lain. So aku pun pulun lah masa Form 6 tuh.

Dulu nak mohon UPU kena beli borang kat pejabat pos. Bila dah umumkan boleh beli jer, berderet-deret orang beratur kat pejabat pos beli borang UPU. Sapa yang tau Pejabat Pos Besar Johor Bahru kat bandar tu, cuba bayangkan orang beratur sampai naik ke Bukit Timbalan. Tapi tuh masa SPM. Bila STPM, borang UPU beli melalui sekolah je.

Masa mohon STPM, arwah ayah aku kan baru meninggal. Masa tuh adik beradik aku bz memanjang. Ingat lagi aku jalan kaki nak dekat 2km g pejabat pos nak hantar borang UPU tuh sambil nangis. Hahaha kelakar tull bila ingat balik.

Dulu nak tau result paling cepat ngan telefon. Skrg tengok website je kan. Bila dah dapat, takleh lupa feeling sedih gila tengok family kita lambai kat tepi pagar kolej kediaman Seroja. Malam-malam tidur dok terigat family jer.

Alhamdulilah dah lebih 10 tahun benda nih berlalu.

Sekarang ni giliran anak-anak saudara aku plak. Diorg ni ada yang dah grad n kerja. Ada yang masih belajar. Ada jugak yang baru nak masuk. Anak saudara aku, si Amad tuh dapat offer masuk Asasi Sains kat Pusat Asasi UiTM. Dah selamat pun belajar masa akhir bulan 5 haritu. Nak jadi Doktor katanya. Tapi aku dok suruh dia fikir bebaik. Ikut kata hati apa yg dia minat bukan apa yang mak bapak dia minat. Kerja doktor memang mulia tapi takde life. Orang yang bebetul minat n ikhlas jer yang sesuai jadi doktor.

Tahniahhh
Akak si amad pulak baru abis diploma. Alhamdulilah result last diploma dia ada remarks dengan 'Tamat dengan Augerah Naib Canselor'. Gigih belajar budak nih every semester dapat Dean List. Tak semestinya SPM tak dapat semua A tak boleh cemerlang di universiti. Sekarang nih dia baru jer sambung degree dalam Actuarial Science.

Semoga berjaya kepada semua 25 orang anak-anak saudaraku dan 6 orang cucu-cucu saudaraku!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.