Skip to main content

Diabetes

Diam tak diam hari ini dah seminggu berpuasa. 
Aku ni sejak akhir-akhir nih mcm takde mood nak menulis.
Tahun ni adalah tahun pertama aku berpuasa 'berinsulin'.
Diabetes pun pasal.
N sebab diabetes gak lah aku kehilangan abang aku.
Apa-apa pun itu telah ditakdirkan Allah. 
Sebagai orang Islam wajib percaya kepada Qada & Qadar.

Sejak aku kena 'basuh' ngan doktor bulan Mac lepas aku dah seram nak minum manis-manis.
Kalau dulu bila weekend jer pegi kedai mesti beli sebotol air berkarbonat. 
Takpun air kotak soya ke or apa yang manis. Beli bukan sekotak. Tapi 2-3 kotak.
Lepas tu kalau makan nasi, sedap betul sampai bersenduk-senduk. 
Nasi pulak campur ngan beras wangi so sangatlah berkanji.
Kalau makan fastfood tuh lagi lah galak minum air berkarbonat tuh.

Tapi itu sekarang sudah tinggal kenangan. 
Bila fikir masa depan dan kesan yang bakal aku dapat, amatlah menyeramkan.
Rasa macam tak percaya pula aku boleh let go benda-benda manis nih. 
Nasi aku dah makan nasi beras herba ponni. 
Sapa yang pernah makan mesti tau beras ni memang tak sedap. 
Tapi demi kanji yang rendah, aku rela.

Air berkarbonat, air kotak, tin n sewaktu dengannya pun aku dah buang jauh-jauh.
Sekarang baru rasa yang air masak tuh lagi sedap daripada air-air manis tuh. 
Kuih-muih, pengat, kek or apa-apa makanan manis semua dah aku tinggalkan.
Yang paling sedih sekali aku seboleh-boleh mengelak daripada makan durian.
Yes durian, buah kegemaran aku tapi demi kesihatan aku rela aku tinggalkan.

Sebenarnya aku bercuti hari ni. Ada appointment kat spital.
Doakan yang baik-baik untuk aku.
Harap-harap HbA1c aku turun kali ni.
Doa-doakan aku ye.

Comments

  1. salam...

    tula zara pn perasaan u da lame tak update blog. ingatkan u x sehat. im really sorry for ur brother.Insyallah his in better place. u de try makan brown rice? katenye elok for diabetic. Good to know u da let go all ur sugary drinks.hope ur doing extremely well. take it day by day yea. insyallah!. take good care of urself :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam

      thanks zara. sejak akhir2 ni kurang mood sikit huhuhu. alhamdulilah sugar leval i dah turun. that one nanti i share dlm blog post. I belum cuba brown rice. i ada dgr bagus utk diabetic but sister kat hospital tadi suggest makan beras basmathi. tinggi serat n rendah kanji. lebih baik drpd beras herba ponni tu.

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.