Skip to main content

Hari Minggu

Sekarang nih korang rasa tak mcm cepat jer masa berlalu. Tiba2 jer da tiba hari ahad balik. Aku tak berapa suka hari ahad sebab hari ahad mengingatkan aku kepada hari isnin. Bila aku da ingat hari isnin aku akan ingat kerja2 yang berlambak2 atas meja aku. Bila aku teringat kerja2 yang berlambak2 tuh aku akan teringat muka client2 n bos aku yg tgh marah kat aku sbb kerja yang masih terbengkalai! Macam sekarang nih aku da teringat esok sbb da seminggu aku + opismate2 + ladyboss (dia yg terlebih mengulor) ber'honeymoon' dengan ketiadaan big boss aku yg pergi bercuti ke overseas. Uwaaaa

Berbalik pada cerita hari minggu nih yang aku sukaaaa sgt hari ahad atau hari minggu nih ialah aku leh lepak2, baring2, makan2 n tgk tv + membesarkan badan kat rumah. Aku tak berapa suka keluar bershopping or jenjalan hari ahad. Pada pendapat aku hari minggu yang perfect adalah 100% spend masa duduk rumah. Nak bershopping or jenjalan or tgk wayang ker or apa2 urusan semua dibuat hari sabtu. Hari sabtu takpe penat2 sbb hari ahad boleh relax tapi kalau hari ahad penat2 takkan nak relax hari senin plak? lagipun aku bukan suka sgt keluar2 jalan2 nih heheh aku lebih suka duduk rumah sbbnya dari hari isnin - sabtu aku keluar so hari minggu mmg hari duduk rumah + tgk movie kat hbo or star movies. Hari ahad aku cuma keluar pagi2 pergi pasar tani cari ayam n telur (aku mmg xbeli tmpt lain 2 benda nih mesti kat pasar tani jer sbb FRESH), sayur2 kampung n tak lupa juga jagung manis 1 beg plastik rm5 serta paper untuk sarapan minda.

Ngape? bosan ek life aku? tapi aku tak bosan sbb dah nak dekat 32 tahun aku hidup macamnih. Sebab mmg tak diamalkan masa kecik2 lagi. Kalau dulu masih arwah bapak aku belum pencen hari ahad tuh adalah dia bawak kitaorg g mandi-manda kat pantai lido + makan rojak petis n aiskrim lepas mandi2 (uwaaa rindunya  kat zaman tuh pantai lido pun da takde da tgh buat highway) tapi bila dia da pencen da tak keluar2 mcm dulu sbb arwah bapak aku bukak kedai runcit yang hari operasinya adalah dari hari isnin - ahad dari jam 7 pagi hingga 10 malam. So aku mmg da lali hidup macamnih. 

Lagipun cuba bayangkan tiap2 hari isnin - jumaat kena bawak 40km sehari + jem + bawak kereta manual (ada satu hari tuh 80km sbb tertinggal barang kat opis atau mengalami 'pendarahan' luar biasa) mesti korg pun tak kuasa nak keluar hari minggu kan? heheheh

Apa-apa pun aku pasrah rumah aku jauh daripada tempat kerja!

bersantai di hujung minggu dgn budak kecik nih!

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.