Skip to main content

Resepi - Popiah Ayam Bersayur

Popiah fav. aku!
Lama tak post resepi kat sini yer. kali nih aku nak share resepi kueh fav. aku iaitu Popiah!. Tauge dalam popiah adalah satu2 nya tauge yg aku boleh makan selain tauge kat char kuew teow yg aku beli kat kedai. tapi resepi aku nih aku tak letak tauge sbb aku kan bukan penggemar taugeh. resepi nih mula2 aku test masa zaman student dulu n merantau duduk umah sewa. masa tuh pantang ada masa free n duit lebih sikit mesti aku cuba2 resepi baru. tapi resepi popiah nih aku try lepas aku makan popiah masa buka puasa kat umah akak aku 10 tahun yg lalu. so balik umah sewa ubah2 sikit resepi n try buat popiah nih. n popiah nih adalah di antara kueh kegemaran ahli keluarga aku hehehe (iyerlah tuh!)

bahan-bahan: bawang putih, halia, sayur campur
(carrot, kacang peas n jagung)
bawang putih tuh ikut ske sbb ada org tak ske sgt bau bawang putih. ada org ske masak letak bawang putih byk. pastu sayur campur tuh kalau nak beli asing2 n guna carrot fresh pun boleh. pastu boleh campur ngan udang or crab stick or telur dadar yg telah dihiris halus2.

bahan-bahan: dada ayam yg telah didadu n aku guna carrot fresh
tumbuk bawang putih n halia sampai lumat
tumis bawang putih n halia yg ditumbuk tadi
sos tiram n garam secukup rasa
bila ayam da stgh masak, masukkan semua sayur campur n bahan recah
yg disukai (udang, crabstick or telur dadar). 
gaul sampai rata n biar sampai airnya kering mcm lam picture kat atas ni
letak inti kat atas kulit popiah
lipat n gulung
tadaaa jadi n boleh di goreng

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.