Skip to main content

Makan-makan: Meisan, Mutiara Hotel, Johor Bahru

siakap masak tom yam
Antara kegemaran aku n family aku adalah pegi makan-makan. yelah sapa tak suka makan-makan kan? dulu mmg rajin lah pegi makan2 kat tempat2 yg best2. tapi sejak2 nih mmg maleh sikit ler. sejak ekonomi aku yang tak berapa nak memberangsangkan. mmg nak keluar jalan2 pun malas. seb baik ada alasan tgk cerita korea hari sabtu n sakit kaki sbb bawak kereta (manual lagi tuh) hari-hari 3 jam pegi n balik kerja. tapi malam tadi abg aku ajak belanja makan kat Meisan, Mutiara Hotel JB nih. katanya nak redeem kupon 50% off yg dia dpt utk membership kat Mutiara Hotel. so beramai2 lah kami 5 orang dewasa dan 3 orang kanak2 pegi ke Hotel tersebut. nasib baik buat reservation. malam minggu ramai. penuh tempat nih. selalu aku g sini ngan boss n office2 mate aku. tapi kali ni pegi ngan family plak. kalau gi sini tak sah kalau tak makan bun sodap dia cecah ngan kuah siakap masak tom yam kat atas nih. sodap ok! apa2 pun sila enjoy gambo kat bawah ni yer.

1. Octopus masak apa tah da lupa aku. 2. popiah kulit itik dgn sos manis
3. siakap masak tom yam 4. bun yg sodap(kulit rangup ok)
 5. udang goreng butter. yg tak nampak nasi goreng
ngan daging itik n fresh manggo. 6. sayur kailan ngan scallop
anak  sedara aku yg tgh happy
udang yang besau2
bun sodap cecah ngan kuah siakap tom yam. sodap! sodap!

restoran nih adalah restoran chinese yg halal kat Mutiara Hotel nih. byk pilihan yg ada kat sini n sodap2. tang harganya plak tak berapa sodap sikit lah. utk aku yg kais pagi makan pagi n kais petang makan petang nih tunggu org belanja jer lah yer. lagipun bos aku pun selalu gak belanja makan kat sini. 

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.