Skip to main content

Pesanan kepada yang berkenaan

Kalau hanya gurauan kecil yang membuatkan 'kamu' benci kepada 'kami' hingga tak mahu bertegur sapa dengan 'kami' takpelah. tapi kamu kena igt hidup ini bukan utk selama2nya. jgn 'kamu' menyesal bila 'kami' tiada dimuka bumi nih lagi terutamanya 'aku' yg rasa2nya tak akan hidup lama.

ye aku tau ajal maut di tangan Allah. bila2 masa jer nyawa kita boleh ditarik. aku hanya ingin ingati kamu hargailah orang sekeliling kamu yang sentiasa mengambil berat tentang kamu. air yang dicincang tak akan putus. 

menjadi terlalu sensitif itu adalah tidak baik untuk diri kamu. umur kamu masih muda n perjalanan kamu masih jauh. apabila kamu menjadi terlalu sensitif kamu sebenarnya hanya mementingkan diri sendiri. kamu mahu orang menjaga perasaan kamu tetapi ada kamu menjaga perasaan orang lain? kamu tak suka orang bergurau dengan kamu tapi bila kamu bergurau dengan orang lain ada orang lain terasa dengan kamu?

aku tak dapat bayangkan kalau kamu berada ditempat aku. aku rasa tentu kamu tidak akan keluar rumah langsung. kamu tahu? masa aku sekolah aku selalu diejek oleh budak2 lelaki bila naik bas. aku tinggi dan berbadan besar. macam2 gelaran yang mereka berikan pada aku. walaupun aku rasa sgt sedih tapi aku kuatkan semangat. Allhamdulilah bila aku jejakkan kaki kat menara gading, aku tak jumpa org2 mcm beruk2 yg ejek aku masa dalam bas dulu.

cuba lah kamu bersikap terbuka sedikit n buangkan lah sifat buruk suka merajuk kamu itu. kamu igt org suka bila kamu merajuk. kalau dulu aku akan jaga hati kalau orang2 sekeliling aku bila merajuk. tapi sekarang aku dah malas sbb aku da penat jaga hati orang. ada orang jaga hati aku?

dan yang paling penting 'kami' nih lebih tua dari kamu. taraf kami ini sama seperti ibu kamu. dan kamu jgn lupa orang yang telah menjaga kamu dari kamu lahir sampailah kamu sekolah ketika ibu dan bapa kamu keluar mencari rezeki nak besarkan kamu, abg kamu dan adik2 kamu. apa perasaan orang tersebut bila pertanyaannya tidak disambut oleh kamu? kamu hanya membatu kan diri. jika kamu benci dengan kami sekalipun mengapa perlu bermusuh dengan orang lain.

kamu hanya pentingkan diri sendiri sahaja. sila lah berubahlah. satu hari nanti kamu akan berkahwin juga. ada suami n anak. kamu jgn lupa kamu juga akan ada keluarga mentua. tapi jika kamu tak berubah aku tak tahu nak ckp apa.

hormatilah orang yang lebih tua dari kamu. terutamanya ibu bapa kamu sementara mereka masih ada. tak rugi mana pun malah kamu akan dapat ganjaran yang besar, syurga.

sebab aku sayangkan kamu lah aku tegur kamu. jangan menyesal kalau segala2nya sudah terlambat buat kamu...

Comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Resepi: Bihun Goreng Putih

Bihun Goreng Putih adalah fav. aku. Kalau boleh nak makan hari-hari hihihihi Resepi nih simple jer
Bahan-bahan 1/2 bungkus bihun dicelur 1 biji bawang besar or 5 ulas bawang merah 5 ulas bawang putih Lada hitam/Lada putih  (ikut suka nak pedas macam mana) Sedikit ikan bilis (4 bahan kat atas nih ditumbuk atau dikisar) Udang/Sotong/Ayam/Daging/Sosej (bahan rencah ikut suka) Sayur sawi Sebiji telur 2-3 batang lada padi (kalau nak pedas lagi) Sedikit sos tiram 1 Kiub pati ayam Garam secukup rasa
Cara-cara Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk atau dikisar dan lada padi sampai naik bau Masukkan bahan-bahan rencah (udang/sotong/ayam/daging or sosej) Masukkan sos tiram, kiub ayam n sedikit air. Masak sampai bahan-bahan rencah masak. Masukan sawi dan pecahkan telur Masukkan bihun yang telah dicelur dan gaul sampai rata. Sedia untuk dihidangkan!

Resepi: Corn Dog

Lama tak buat post resepi. Cerita lama nih 2 bulan yang lepas. Adalah sorg mat salleh lam fren list FB aku ni dok post resepi homemade corn dog.  Siap ada step by step bergambo lagi. So apa lagi kita kasi try lah.

Bahan-bahan 1 1/2  cawan Yellow Cornmeal  1 1/4 cawan Tepung Serbaguna 1/4 cawan gula 1 tablespoon baking powder 1/4 teaspoon garam 1 biji telur (dipukul) 1 1/2 cawan buttermilk (susu biasa pun boleh) 1 tablespoon minyak sayur 1 tablespoon madu 1 paket sosej (10 batang) Lidi untuk mencucuk Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara Masukkan Cornmeal, tepung, garam, baking powder dan gula. Kacau sebati. Masukkan telur yang telah dipukul, susu, minyak dan madu. Kacau sampai sebati. Keluarkan sosej daripada peket, lap dengan paper towel supaya kering (nanti batter boleh stick betul-betul) dan cucuk pada lidi macam gambar kat bawah ni
Masukkan batter dalam gelas tinggi (macam gambar kat bawah ni) Ambik sosej yang telah dicucuk dengan lidi dan celupkan dalam batter. Pastikan batter menyal…

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.