Skip to main content

Kisah KALI PERTAMA 2: Edisi Teknologi


Kali pertama GUNA KOMPUTER
Camni ler lebih kurang PC yang abg aku bawak balik dari obersea
gambar kredit: google
Kali pertama guna komputer masa tahun 1995 bila aku masuk kelas komputer kat sekolah. Masa tuh excited gila dapat belajar komputer. Zaman tuh kan komputer kan macam barangan mewah gitu tak macam sekarang komputer dah murah. Tapi hampeh rasa macam kena tipu. 2-3 kali kelas company yang bukak kelas kat sekolah tuh cabut plak. Nasib baik 1996 abg aku balik belajar dari US bawak balik komputer. Masa tuh memang tak boleh blah sebab sorang-sorang jakun tengok PC tuh kan. Siap ada giliran sorang-sorang adik beradik aku dok ngadap komputer. Bukan ada internet macam sekarang pun. Just dok belek-belek, main game solitare and game minesweep alah game bom tuh. Pastu abang aku ada bawak balik CD-ROM ensiklopedia n game budak-budak so apa lagi layan benda tuh jer lah. Hasilnya, alhamdulilah tak payah buang duit bayar kelas komputer, godeh-godeh sendiri kat rumah je. Lagi satu budak-budak zaman skrg mesti tak pernah jumpa floppy disk kan?


Kali pertama LAYARI WORLD WIDE WEB (INTERNET)
Ini ler rupa Yahoo tahun 1998
Gambar kredit to Google
Masa tahun 1997, masa tu aku dalam Lower Six (Tingkatan 6 Rendah daaa). Hehehe. Masa tu kena buat assignment pasal United Nations (UN). Untung budak-budak skrg nak buat research, ada internet pastu laju lak tuh. Kalau dulu nak buat assignment kena lah pegi library kan buat research tapi kebetulan masa tuh abang aku baru abis study kat US n dia dok cerita pasal internet ni n dia pun pasang lah internet guna provider nama JARING (ada lagi tak ek skrg?) kat rumah. So masa tuh baru lah search website UN. 1st time guna. Masa tuh wallla! terus assignment aku dapat tempat pertama! Zaman 1998 gitu internet mula ada kat sekolah-sekolah. Kebetulan aku nih Pengawas Pusat Sumber kan so dapat ler lepak kat library layan chatting! hahah lepas tuh pujuk-pujuk akak aku dia pun beli PC baru n buat sambungan internet ngan TMNET.  Dah lah slow tapi boleh sabar lagi nih. Actually aku rindu bunyi dial up internet. Memang legend betul bunyi tuh.


Sapa tak pernah dengar bunya dial up internet tuh camner meh tgk video kat bawah ni


Alta Vista, Lycos, Yahoo, Excite, AOL, MSN, Netscape nostalgia betul! 



Comments

  1. hehehe bunyi dial up internet sangat epic ahaha.. lepas tu kalo x lepas dialing up mesti serabut pegi check kat tepon betoi ke x sambung ngeh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh hehehe benda paling frust kalau tak dapat connected kan? puas dok godeh2 kotak line telefon. Sekarang ni bukak laptop/pc jer dah ada connection kan

      Delete

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular posts from this blog

Pakcik Rojak

Wahhh cerita pasal makan jer ek aku ni. Aku ni sebenarnya tengah clearkan gambar kat hp aku nih nak letak kat blog. So jumpa lah gambar ni kat henpon lama.
Fuhh rojak chakoi! dah lama tak makan. Sedap gilosss ok rojak ni. Kuah rojak niih mmg fuhh tak tau lah nak describe camner. Pastu ngan chakoi yang rangup ngan kuah rojak yang pedas + manis yang balance. Sedapppppp

Pakcik ni selalu round kat area Larkin. So bila dia lalu jer memang dengar lah bunyi hon dia. Terus berlari turun opis g beli. Tapi sekarang nih memang payah lah nak membeli. Sejak bos aku dah jadi singa memang sapa pun tak berani nak turun. Tapi pakcik nih pun jarang dah datang. 2-3 minggu adalah sekali dua gitu. Katanya dia parking motor dia kat Kg. Kurnia dekat ngan Murtabak Majid Chesee yang famous tuh. So apo laie nanti bila ada sonang, ado maso, meh ler kita menyiasat benar ke tak motornya parking disitu.

Selamat Pagi!

Assalamulaikum dan selamat pagi semua! Mari kita mulakan hari dengan sarapan yang sihat! Tapi aku puasa ganti hari ni. Last day. Insya Allah.

Langit Petang

Takde modal nak tulis cerita so share gambar pemandangan jer lah ye. Tunggu modal datang dulu.